Artificial Intelligence

Innoveren met data in de zorg? Olie eerst de machine.

Turner's zorgexpert Egbert Clevers ziet al prachtige voorbeelden van innovaties met data in de zorg. Toch blijkt de praktijk weerbarstig. Vaak blijft het bij dat ene experiment. Hoe maak je van innoveren met data nou een geoliede machine?

Innoveren met data in de zorg?

Data is hip. Ook in de zorg. Er zijn prachtige voorbeelden van data innovaties in de zorg. Van digitale triagesystemen (zoals voor de eerste lijn of voor COVID-19) tot de inzet van kunstmatige intelligentie (bij het beoordelen van Röntgen-foto’s of colonoscopieën).

Toch is de executie van nieuwe concepten met data in de spreekkamer, in het lab of op de OK geen eenvoudige zaak. Er zijn nogal wat bezwaren te horen. “We hebben (straks) een hoop gegevens, maar waar moeten we beginnen?” of “Is big data de investering wel waard?”. Er is ook scepsis en onkunde over de toepassing van zulke concepten in de eigen organisatie. En als alle leden van de vakgroep het eenmaal eens zijn, dan duurt het nog een tijd voordat de Raad van Bestuur het investeringsbudget goedkeurt. Zo blijft big data slechts een verre regenboog: mooi om naar te kijken, maar nooit tastbaar. Terwijl met de goede benadering de pot met goud te vinden is.

De data-machine

Wat maakt het verschil tussen data als illusie en als pot met goud? Als data scientist zie ik data-innovaties als producten van een intensief samenspel tussen data-experts, managers, en zorg-professionals, met ieder hun eigen rol: een ‘data machine’. Een machine die alleen functioneert als hij goed ingericht is. En goed geolied. En dat is ‘ie zelden! Sluiten de onderdelen van de machine niet op elkaar aan, wordt er een stationnetje overgeslagen, of start je ergens in het midden? Dan loopt het spaak.

Hier zijn talrijke voorbeelden van. Zo is in de gastro-enterologie het bekende probleem dat patiënten wisselend reageren op verschillende behandelingen, omdat de pathofysiologie verschilt tussen patiënten. Er is dus behoefte aan persoon-specifieke behandelmethoden. Hier zijn vele startup’s op ingesprongen. Sommige met een duidelijke visie en concreet uitgewerkt plan (zoals een dagboek-app, die prikkelbare darm-patiënten direct data-gedreven leefstijl-advies geeft). Anderen startten gehaast met het verzamelen van ‘veelbelovende’ big data (microbioom, genetica, bloedmarkers), om zich vervolgens af te vragen hoe/of er ooit een waardevol inzicht uit zou kunnen volgen.

Data science is een proces met, net zoals bij een machine, een startpunt, verwerking, en eindpunt. Het startpunt? Het begint bij kennis van de organisatie (wat is de rol en toegevoegde waarde van de instelling in de zorgketen?), kennis van de patiënt en kennis van het medische domein. Weten waar de (soms latente) behoeftes liggen van patiënt, specialisten en organisatie. Combineer dit met data-kennis, en de ideeën volgen vanzelf. Het eindpunt? Een robuuste toepassing, app, platform, of gewoon een inzicht dat deze behoeftes duurzaam adresseert. De olie? Visie en verbinding!

Uiteraard is er ook nog een groot aantal randvoorwaarden, zoals het hebben van een budget, de juiste mensen, skills en het hebben van een ‘champion‘. De organisatiecultuur moet ruimte bieden voor innovatie, niet alleen bestuurlijk, maar ook qua mindset. Daarom is verbinding tussen de stakeholders zo belangrijk. Kortom: ieder heeft zo z’n eigen rol in de data-machine. Hier ga ik graag op in, in een volgende blog.

Nog even terugkerend naar de veelgehoorde openingsvraag – “we hebben (straks) een hoop gegevens, maar waar moeten we beginnen?” Doe eerst een stapje terug, en zoom eens uit. Vóór je überhaupt begint, wat is jouw visie op wat er in het zorgdomein zou moeten gebeuren?

Ontmoet de auteur

Alle inzichten over de Artificial Intelligence van onze specialisten.

Artificial Intelligence
mkan

10 tips om Artificial Intelligence werkend te krijgen binnen jouw organisatie

Steeds meer financiële instellingen investeren in Artificial Intelligence. Toch zijn lang niet alle deze AI-initiatieven zo succesvol als gehoopt. Hoe kan dat? En wat kun je als manager of bestuurder doen om AI werkend te krijgen binnen jouw organisatie? Frits Korthals Altes en Egbert Clevers geven 10 aanbevelingen voor strategie-executie voor AI.​

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

Schaalbare AI-oplossingen voor onderwijs

Turner’s Jeroen Visscher heeft zich aan de Nederlandse AI Coalitie verbonden als trekker van de werkgroep onderwijs. De afgelopen tijd heeft hij een team van betrokkenen uit onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven en overheid verbonden aan deze werkgroep. Tijd om kennis te maken met een van de werkgroepleden van het eerste uur: Gerdinand Bosch, de CIO van Avans Hogeschool.

Lees meer »
Artificial Intelligence
dvanroon

Veelbelovende start van de werkgroep Onderwijs

Maandag 23 november was de officiële kick-off van de werkgroep Onderwijs van de NLAIC. Zo’n 225 deelnemers deden mee aan de sessie. Enthousiaste en betrokken deelnemers die willen bouwen aan de toepassing van Artificial Intelligence in het onderwijs. Welke stappen hebben we samen gezet?

Lees meer »
Artificial Intelligence
dvanroon

Kick-off Werkgroep Onderwijs

Hoe kan AI precies bijdragen aan beter onderwijs en het beter benutten van talent? En hoe kun je omgaan met bedreigingen van AI? Dat wordt nog weinig concreet, zien we.

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

5 data governance tips

Artificial Intelligence 5 Data governance tips: maak van je ‘data lake’ geen ‘data swamp’ Turner’s Frits Korthals Altes ziet veel organisaties die aan de slag

Lees meer »
Ziekenhuis onderzoek
Artificial Intelligence
mkan

Innoveren met data in de zorg?

Artificial Intelligence Innoveren met data in de zorg? Olie eerst de machine. Turner’s zorgexpert Egbert Clevers ziet al prachtige voorbeelden van innovaties met data in

Lees meer »
research heathcare
Artificial Intelligence
mkan

AI voorbij het experiment brengen?

Artificial Intelligence AI voorbij het experiment brengen? Het begint met focus. Turner’s Frits Korthals Altes schrijft in zijn nieuwste blog over Artificial Intelligence (AI). Hoe

Lees meer »
Turner Artificial Intelligence
Artificial Intelligence
mkan

Big data en AI: waar sta jij?

Big data en AI: waar sta jij?
Turner’s data scientist Egbert Clevers mijmert in de auto over de alomtegenwoordigheid van big data en AI. Iedereen gebruikt AI. Maar hoeveel organisaties zetten AI zelf actief in om te vernieuwen, te verbeteren en te innoveren? En waar sta jij eigenlijk?

Lees meer »

Contact

We leren je graag kennen. Neem contact op voor een kennismaking.

Huize de Boom
Arnhemseweg 107
3832 GK
Leusden

Telefoon: +31 (0)33 – 285 93 00
Email: info@turner.nl