Artificial Intelligence

Zes archetypen data scientists – kies je kleur

Data scientist Egbert Clevers moet elke familiebijeenkomst opnieuw uitleggen 'wat hij nou eigenlijk doet'. Om zijn leven - en dat van organisaties die data scientists willen aannemen - makkelijk te maken, presenteert hij zes archetypen data scientists. Kies je kleur!

Zes archetypen data scientists – kies je kleur

De jaarlijkse familiedag: ideaal om weer eens bij te praten over werk en privé. De een is journalist, de ander werkt in de zorg; beroepen die zich in één woord laten uitleggen. Maar als data scientist heb ik er altijd een flinke kluif aan om te vertellen wat mijn beroep nou precies inhoudt.

Binnen de werkomgeving trouwens even zozeer: volop vertwijfelde blikken of volop (vaak verkeerde) aannames. Volgens mij komen deze aannames door de voorbeelden van data innovaties die eenieder om zich heen ziet. Met technische hoogstandjes van Google of YouTube lijkt data science een goudmijn van slimme apps en algoritmes met deep learning. Met KPI dashboards in het bedrijfsleven lijkt data science een manier om ongestructureerde data (eindelijk) inzichtelijk te maken. Met grondige analyse van wetenschapsdata lijkt data science vooral op statistiek. Kortom: over de betekenis van data science loopt het kennisniveau nogal uiteen. Terwijl in Nederland toch vele duizenden organisaties één of meerdere data scientists in dienst hebben of op het punt staan te rekruteren. Ik vraag me wel eens af hoeveel van die organisaties zelf weten wie of wat ze nou écht in huis halen. Tijd voor opheldering!

Data science als verzamelbak met competenties

Voor de grap neusde ik eens rond op de LinkedIn-profielen van een duizendtal professionals die zichzelf als data scientist betitelen, alsmede enkele andere data-rollen ter referentie. Er blijkt een sterke clustering te zitten in de competentieprofielen van data scientists. Dit volgt uit een latente klasse analyse, zoals weergegeven in onderstaande figuur in twee principale componenten. 

Zo kom ik op zes archetypes:

  1. De wiskundig onderlegde data scientist. Begrijpt de statistische achtergrond van analyses en beschikt zo over een solide ‘toolbox’ van data analysemethoden. Vaak een achtergrond in de fysica of wiskunde.
  2. De data scientist met developer achtergrond. Programmeert en bouwt (web)applicaties met een data-component. Vaak ontwikkeld vanuit een achtergrond in life sciences of sustainability.
  3. De specialist in kunstmatige intelligentie (AI). Kan technisch-complexe vraagstukken aan, zoals het geautomatiseerd verwerken van beeldmateriaal of tekst, vaak met deep learning.
  4. De business consultant. Combineert een economische of bedrijfskundige achtergrond met data-affiniteit voor het tackelen van alledaagse uitdagingen in het bedrijfsleven.
  5. De (technisch) data consultant. Heeft ervaring met diverse softwarepakketten in verschillende markten. Allround competentieprofiel.
  6. De data science ‘manager’. Vertaalt data-kennis naar strategie & beleid. Zowel skills op data-technisch vlak (vooral commerciële pakketten) als op management vlak.

Het juiste kleurenpallet​

Mocht jouw organisatie willen groeien of starten met data: wat wil je precies gaan doen op data-gebied? Mocht je overwegen een data scientist aan te nemen: welk van bovenstaande competentieprofielen sluit het best aan op hetgeen je al in huis hebt? Dergelijke en andere vragen liggen aan de basis van het hebben van een data team waarin iedere data professional op z’n plekje landt en zich helemaal happy voelt. En dat laatste is voor de familiedag al lang voldoende! 

Ontmoet de auteur

Alle inzichten over Artificial Intelligence van onze specialisten.

Artificial Intelligence
mkan

Werkgroep Onderwijs: de quadrupel helix in actie

Turner heeft zich verbonden aan de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC). Eind 2020 is Turner’s Jeroen Visscher de werkgroep Onderwijs gestart, waarin onderwijs, onderzoek en overheid zich samenwerken om AI zinvol in te zetten ten gunste van studenten en docenten. De werkgroep startte dan ook met een serie ronde tafel sessies, samen met docenten en studenten. Hoe is dat gegaan? En wat heeft dat opgeleverd?​

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

Opening Maand van de AI in het Onderwijs

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) is mede-organisator van de Maand van de AI in het Onderwijs. De maand juni staat dan ook bomvol (online) evenementen om de bewustwording van AI in het onderwijs te vergroten. Tijdens de openingssessie kwamen de belangrijkste onderwerpen aan bod.

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

Juni, de Maand van de AI in het Onderwijs

Jeroen Visscher leidt binnen de Nederlandse AI Coalitie de Werkgroep Onderwijs. In juni organiseert de werkgroep de Maand van de AI in het Onderwijs. Samen met SURF en Het Versnellingsprogramma staat er nu een tjokvol programma over kunstmatige intelligentie in het onderwijs.​

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

Nederlandse AI Coalitie | FeedbackFruits: Realtime leren in schrijfopdrachten

Jeroen Visscher leidt binnen de Nederlandse AI Coalitie de Werkgroep Onderwijs. Daar komen al mooie dingen uit voort, zoals FeedbackFruits. Deze Edtech scale-up biedt een AI-oplossing waarmee studenten in het hoger onderwijs automatisch feedback krijgen op hun schrijfwerk. Dit moet de werkdruk van docenten verlagen en het inzicht van studenten verbeteren. Maar hoe bewijs je dat precies? Daar gaat de Werkgroep Onderwijs mee aan de slag. ​

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

10 tips om Artificial Intelligence werkend te krijgen binnen jouw organisatie

Steeds meer financiële instellingen investeren in Artificial Intelligence. Toch zijn lang niet alle deze AI-initiatieven zo succesvol als gehoopt. Hoe kan dat? En wat kun je als manager of bestuurder doen om AI werkend te krijgen binnen jouw organisatie? Frits Korthals Altes en Egbert Clevers geven 10 aanbevelingen voor strategie-executie voor AI.​

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

Schaalbare AI-oplossingen voor onderwijs

Turner’s Jeroen Visscher heeft zich aan de Nederlandse AI Coalitie verbonden als trekker van de werkgroep onderwijs. De afgelopen tijd heeft hij een team van betrokkenen uit onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven en overheid verbonden aan deze werkgroep. Tijd om kennis te maken met een van de werkgroepleden van het eerste uur: Gerdinand Bosch, de CIO van Avans Hogeschool.

Lees meer »
Artificial Intelligence
Alexander Bruinsma

Veelbelovende start van de werkgroep Onderwijs

Maandag 23 november was de officiële kick-off van de werkgroep Onderwijs van de NLAIC. Zo’n 225 deelnemers deden mee aan de sessie. Enthousiaste en betrokken deelnemers die willen bouwen aan de toepassing van Artificial Intelligence in het onderwijs. Welke stappen hebben we samen gezet?

Lees meer »
Artificial Intelligence
Alexander Bruinsma

Kick-off Werkgroep Onderwijs

Hoe kan AI precies bijdragen aan beter onderwijs en het beter benutten van talent? En hoe kun je omgaan met bedreigingen van AI? Dat wordt nog weinig concreet, zien we.

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

5 data governance tips

Artificial Intelligence 5 Data governance tips: maak van je ‘data lake’ geen ‘data swamp’ Turner’s Frits Korthals Altes ziet veel organisaties die aan de slag

Lees meer »
Ziekenhuis onderzoek
Artificial Intelligence
mkan

Innoveren met data in de zorg?

Artificial Intelligence Innoveren met data in de zorg? Olie eerst de machine. Turner’s zorgexpert Egbert Clevers ziet al prachtige voorbeelden van innovaties met data in

Lees meer »

Contact

We leren je graag kennen. Neem contact op voor een kennismaking.

Huize de Boom
Arnhemseweg 107
3832 GK Leusden

Telefoon: +31 (0)33 – 285 93 00
Email: info@turner.nl

BLIJF OP DE HOOGTE