TURNER X-OVER
George Kohlrieser High Performance Leadership
9 TIJDLOZE GOUDEN PRINCIPES VOOR LEIDERS. PRINCIPE 1-3
Turner organiseert een reeks exclusieve crossover-evenementen voor haar relaties. Vooraanstaande sprekers delen hun nieuwste inzichten op het gebied van psychologie, ethiek, gedragswetenschap, theologie, leiderschap en kunstmatige intelligentie. Ons doel is om kaders op te rekken, te inspireren en uw horizon te verbreden, omdat strategie-executie een multidisciplinair vak is. We hebben leiders en professionals nodig die kennis en benaderingen uit verschillende vakgebieden kunnen combineren.
Op 3 november 2022 verzorgde professor George Kohlrieser van IMD, Lausanne de Turner X-Over High Performance Leadership: Leading Strategy Execution. Jacques Pijl schreef hierover een serie blogs. Dit is de eerste in een reeks van drie.
Het persoonlijke is professioneel. George Kohlrieser heeft mijn perspectief op leiderschap diepgaand getransformeerd, zoals ik al schreef in mijn vorige blog. En ik sta hierin niet alleen. De lessen van George Kohlrieser hebben duizenden leiders over de hele wereld beïnvloed gedurende de afgelopen decennia. Van hem heb ik geleerd dat het persoonlijke professioneel is. Turner-relaties en collega’s hebben hetzelfde kunnen ervaren tijdens de Turner X-over High Performance Leadership: Leading Strategy-Execution. De belangrijkste 9 principes zijn als volgt:
- Laat je niet gijzelen
- Cyclus van hechting
- Leiden vanuit het innerlijke oog
- Leider als veilige basis
- De kracht van taal
- Conflictresolutie
- Kracht van dialoog
- Hoge impact onderhandeling
- Emoties beheersen
In dit blog ga ik dieper in op principes 1-3. Meer over principes 4-6. Meer over principes 7-9.
Wat bijzonder sterk resoneerde, is het principe dat je als leider altijd jezelf meeneemt: je moet jezelf kennen en je eigen verdriet hebben verwerkt om een goede leider te kunnen zijn. Als je vastloopt in je verleden, in de verliezen die je hebt geleden, kun je anderen niet effectief leiden. Laten we dus bekijken wat George te zeggen heeft over principe 1: Laat je niet gijzelen.

Principe 1:
Laat je niet gijzelen
- Ken jezelf, deal met verdriet. Probeer de betekenis, en zelfs het voordeel, van verdriet te zien. Zo niet, dan maak je het voor jezelf en anderen ellendig.
- Het is eenvoudig om jezelf gijzelaar te maken door je eigen beperkende overtuigingen of door de labels van andere mensen te accepteren.
- Verlies is een grote drijfveer van gedrag, nog meer dan winst.
- Emoties zijn niet bedoeld om vast te houden.
- Stop nooit met leren.
- Voor sommige mensen is de toekomst niet meer dan een herinnering aan het verleden. Je kunt het overschrijven en je brein opnieuw bedraden.
- Emotionele chantage veroorzaakt door negatieve ‘zelfpraat’ of door anderen kan creativiteit, prestaties, motivatie en zelfrespect ondermijnen.
- Zoek naar signalen van een ‘gegijzelde’ zijn, zoals beschuldigen, overdreven verdedigen, zich gevangen of slachtoffer voelen.
- Neem verantwoordelijkheid voor je acties en weiger slachtoffer te worden van omstandigheden.
Laten we inzoomen op principe 1.a.:
Ken jezelf, ga om met verdriet. Probeer de betekenis, en zelfs het voordeel, van verdriet te zien. Doe je dit niet, dan maak je het voor jezelf en anderen ellendig.
“Verdriet is het proces om weer terug te kunnen komen en opnieuw verbinding te maken. We hebben verdriet nodig. Het maakt deel uit van de menselijke ervaring. Verdriet verloopt volgens een aantal stadia:
- Ontkenning
- Emoties: boosheid, angst, verdriet – dat hoort allemaal bij loslaten
- Mentale acceptatie, de verandering in denkwijze
- Emotionele acceptatie
- Herbevestiging, herverbinding of verbinding met een nieuw doel
- Vergeving
- Dankbaarheid
Dankbaarheid betekent dat je weer terugkomt bij de ervaring van de vreugde van het leven, of in het geval van werk, bij de vreugde van het werk. Mensen die niet van hun werk genieten, zijn losgekoppeld, niet betrokken, ze verkeren in een negatieve toestand. Wat is het verdriet dat dit voedt? Wat is het verlies? Ze zijn slachtoffers en hebben de vreugde van het werk verloren. Er zijn mensen die hun baan verliezen en daar nooit overheen komen. Ze voelen zich bekritiseerd of verraden en komen daar niet overheen. Dat is een gevaarlijke situatie.
En dan zijn er mensen die gepassioneerd zijn. Ze houden van hun werk. Ze vinden vreugde in het werk. Ze zijn in staat geweest om over hun verliezen heen te komen.
Iedere leider moet in staat zijn om door het rouwproces van een verlies te gaan. Om daardoor terug te keren naar de volledige vreugde van werk en het volle genot van het leven. Daarom is verlies en het begrijpen van de bindingscyclus zo’n cruciaal onderdeel van leiderschap. De hele vraag is, hoe ga jij als leider door dit proces en hoe help je anderen? Dit brengt ons terug naar de definitie van Drucker dat jij als leider mensen moet helpen bij hun leiderschapsreis, en hen niet alleen moet gebruiken als robots die resultaten voor je produceren.
Als leider moet je allereerst weten of je verdriet met je meedraagt. Velen dragen verdriet met zich mee en realiseren zich dat niet. Ze worden door hun verdriet gegijzeld. Het beïnvloedt hen op de een of andere manier. Verdriet beïnvloedt je energie en hechtingsgedrag. Het tweede is dat je moet leren om comfortabel te zijn met het praten over menselijke pijn- in staat zijn om te praten over verlies, in woorden die bij je passen.
Leiders moeten allereerst leren wat het pijnpunt is. Wat leren we van gijzelingsonderhandelingen? Creëer een band en hoor welk verlies achter de pijn schuilt. Wat is het pijnpunt? De meeste leiders voelen zich niet op hun gemak bij het praten over pijnpunten. Dit brengt ons terug naar het verdriet en bij de werking van ons brein. Sommige mensen nemen hun beslissing op basis van tot wel 80% van de verliezen die ze in het verleden hebben geleden, de verliezen die ze zullen hebben, of de verliezen die ze op dit moment ervaren.” – George Kohlrieser PhD, IMD Lausanne

Een van de dingen die me trof, is dat het oude cliché – ‘eerste indrukken zijn belangrijk’ – zo waar is. Dit gaat echter niet over uiterlijke verschijning, maar over het onmiddellijke psychologische effect dat je op anderen hebt! Als leider moet je je bewust zijn van hoe je overkomt en, indien nodig, leren om dit effect aan te passen. Laten we dieper ingaan op Principe 2: Cyclus van Hechting.

Principe 2:
Cyclus van Hechting
- Hechting is noodzakelijk, maar betekent niet dat je iemand aardig moet vinden. Deal ermee.
- Weet welk split-second effect je hebt op anderen.
- Vraag mensen die je vertrouwt om je te vertellen welk effect je hebt.
- Blijf hechting bevorderen, terwijl je mensen alert en verantwoordelijk houdt.
- Je kunt banden met mensen aangaan, zelfs als je ze niet aardig vindt, zolang je een gemeenschappelijk doel hebt.
- Veerkracht is het vermogen om de hechtingscyclus te doorlopen en snel opnieuw een band aan te gaan.
- Succesvol leiderschap is gebaseerd op het vermogen om positieve banden te ontwikkelen.
- Besteed tijd aan het opbouwen van banden met teamleden; dit zal zich uitbetalen wanneer conflicten zich voordoen.
- Het creëren van banden is een sleutelfactor voor een leider.
- Wees in staat om ‘nee’ te zeggen terwijl je de band behoudt.
- Je eerdere hechtingservaringen beïnvloeden de manier waarop je met anderen omgaat.
Laten we inzoomen op principe 2.b.: Weet welk splitsecond effect je hebt op anderen. Vraag mensen die je vertrouwt om je te vertellen welk effect je hebt.
“Het persoonseffect is de unieke manier waarop we onszelf presenteren in verbinding met anderen, positief of negatief. Het opent een groot gebied van triggers. We kennen allemaal het gevoel van iemand ontmoeten en je onmiddellijk defensief voelen. Je vertrouwt deze persoon niet. Of je ontmoet iemand en je vertrouwt hem onmiddellijk. Je verdediging gaat omlaag. En bij sommige mensen weet je het niet zeker, je bent een beetje defensief. Dan leer je de persoon kennen en ontdek je dat het een prima persoon is. Veel hiervan is onbewust.
Elke leider heeft een persoonseffect. Je moet weten welk persoonseffect je hebt. Het is belangrijk om te begrijpen hoe anderen zich voelen over jou. Creëer je psychologische veiligheid? Sommige leiders presenteren zich op een verkeerde manier. Ze glimlachen niet en het lijkt alsof ze altijd boos zijn. Of ze hebben een frons of een glimlach die niet authentiek is. Het is dus belangrijk om te weten wat je persoonseffect is om te begrijpen hoe je als leider overkomt. De enige manier om je persoonseffect te kennen, is feedback te krijgen van iemand die niet zal overdrijven en die eerlijk is over hoe je overkomt.” – George Kohlrieser PhD, IMD Lausanne
Een andere inzicht dat ik haalde uit deze X-over sessie was dat aardig zijn niet hetzelfde is als vriendelijk zijn. Zoals George uitlegde, is ‘aardig zijn’ oppervlakkig, het is mensen behagen, terwijl ‘vriendelijk zijn’ authentiek en empathisch is, maar zonder de waarheid te omzeilen.
Dit is precies wat iemand tot een goede leider maakt: het vermogen om vriendelijk maar vastberaden te zijn. Laten we nu eens nader kijken naar principe 3: Leiden vanuit het Innerlijke Oog.

Principe 3:
Leiden vanuit het innerlijke oog
- Waar je je op richt bepaalt je resultaat.
- Niemand heeft weerstand tegen verandering, alleen angst voor het onbekende.
- Aardig zijn is niet hetzelfde als vriendelijk zijn. Aardig zijn is een vorm van liegen. Vriendelijk zijn omvat het confronteren van mensen.
- Durf (= risico, uitdaging, ontdekking) en zorg (= veiligheid, bescherming, comfort).
- Zorgen voor anderen is niet hetzelfde als redden.
- Houd mensen verantwoordelijk.
- Spelen om te winnen brengt het beste in mensen naar boven.
- Je gemoedstoestand is fundamenteel bepalend voor je resultaten.
- Je kunt op elk willekeurig moment je gemoedstoestand kiezen.
- Ontwikkel een radar voor de juiste vragen.
Laten we nu dieper ingaan op principe 3.c.: Aardig zijn is niet hetzelfde als vriendelijk zijn. Aardig zijn is een vorm van liegen. Vriendelijk zijn omvat het confronteren van mensen.
“We hebben geen leiders nodig die alleen maar aardig zijn; we hebben aardige mensgerichte leiders nodig die tegelijkertijd eerlijk zijn. Alleen aardig zijn betekent dat je bepaalde dingen onbenoemd laat: je hebt een bepaalde emotie, maar noemt dit niet omdat je gewoon aardig wilt zijn. Mensgericht leiderschap betekent dat je aardig maar ook eerlijk bent. Je kunt vriendelijk zijn en moeilijke feedback geven. Authenticiteit en psychologische veiligheid zijn gebouwd rond teams die openlijk kunnen praten over hoe ze samenwerken, en dit gaat gepaard met emoties.
Dan Goldmans boek Destructive Emotions maakt deel uit van een hele basis van onderzoek wat betoogt dat er niet zoiets bestaat als een echt negatieve emotie. Het zit in de expressie. Het zit in hoe je je gedraagt met die emotie, hoe die emotie de toestand beheerst en beïnvloedt. De sleutel ligt in het vermogen om eerlijk te zijn over emoties en ze nauwkeurig te kunnen benoemen tegenover jezelf en elkaar. Je moet in staat zijn om te zeggen: ‘kijk, ik ben boos over wat er is gebeurd, ik heb meerdere keren met je gesproken over het op tijd komen voor die vergaderingen en je hebt altijd een excuus waarom je er niet bent’. Of: ‘Het beangstigt me wat je doet, dat is een risico dat niet genomen moet worden met je team’. Vraag anderen: ‘Ben je boos?’ of ‘Ben je bang?’ en geef de ruimte om te zeggen: ‘Ja, ik ben boos’ of ‘Ja, ik ben bang’.” – George Kohlrieser PhD, IMD Lausanne
Meer over principes 4-6. Meer over principes 7-9. Dit blog is geschreven op basis van het verkorte High Performance Leadership-programma van professor George Kohlrieser bij de Turner’s X-over sessie Leading Strategy-Execution op 3 november 2022.
Meer weten over Turner?
Turner Strategie-executie wordt voor het derde jaar op rij door opdrachtgevers gezien als het beste strategisch adviesbureau van Nederland. Meer dan 4000 bestuurders en professionals deden mee aan het onderzoek van MT1000 waarbij Turner de hoogste waardering ontving voor strategie-advies, klantgerichtheid, excellente uitvoering en productleiderschap.



Lees hier meer over de resultaten die andere opdrachtgevers behaalden met hulp van Turner Strategie Executie. Meer weten? Neem contact met ons op.
Strategie = Executie. Sneller verbeteren, vernieuwen en innoveren
Hoe kunnen organisaties strategie-executie tot nr.1 prioriteit verheffen? En sneller verbeteren, vernieuwen én innoveren? Dat beschrijf ik in Strategie = Executie. Deze publicatie is gebaseerd op het onderzoek dat Turner twee jaar geleden startte naar de succesfactoren van strategie-executie & innovatie. We interviewden 60 bestuurders en professionals en analyseerden meer dan 75 cases, 300 relevante boeken en artikelen.
- Amerikaans managementboek van het jaar 2021, Nr 1 in de categorie strategisch management, in de bestseller top 100, zevende druk, vertaald in het: Engels, Duits, Spaans, Russisch en Indonesisch.
- Selectie belangrijkste managementboeken volgens CEO’s van innovatieve organisaties (FD nieuwe kampioenen). Opgenomen in bibliotheek van klassiekers (MB.nl).
- Genomineerd voor managementboek van het jaar.
- Talloze artikelen en interviews in o.a. FD, Emerce, Frankwatching en CFO.
- 24 aanbevelingen van topbestuurders.
- Talloze ted-talks en incompany workshops bij de top 25-50 organisaties, gemiddelde waardering 8,7.

Hard of zacht? Een vals dilemma!
Strategie = Executie Hard of zacht? Een vals dilemma! Regelmatig worden zogenaamde harde en zachte veranderaanpakken tegenover elkaar gezet. Alsof ze elkaar uitsluiten. De keuze

De strategie heeft een strategie nodig
Moderne strategie-executie vraagt om een fundamenteel andere werkwijze. Tegenwoordig geldt: Strategie = Executie.

Waarom het grote waarom niet genoeg is
Bij het formuleren van een strategie komen we onvermijdelijk bij de waaromvraag terecht. In bouwsteen 1 van het model dat ik uitwerk in mijn boek Strategie = Executie ontleden we de totstandkoming van de ambitie van organisaties.

Turner opnieuw gekozen tot nummer 1 strategisch adviesbureau in de MT1000
Turner staat op nummer 1 in de MT1000, een jaarlijks onderzoek onder opdrachtgevers van zakelijke dienstverleners. We staan op de eerste plek in de categorie strategie-advies en hebben de hoogste klanttevredenheid van alle consultancybureaus. Bovendien krijgen we hoge waarderingen voor klantgerichtheid, uitvoering en product. Wat is het verhaal achter deze mooie prestatie?

Universele principes voor effectieve strategie-executie
Waarom is strategie-executie ook een proces? Een proces dat een procesmodel vereist net zoals elk ander proces in een professionele organisatie. Wij verzamelden vier versnellers en zestien bouwstenen voor succesvolle strategie-executie.

Effort en Effect. Weten door te meten
Met het minimaal levensvatbaar product (MLP) in de eerste executiegolf kunnen voor het eerst de baten van een nieuw initiatief worden geoogst. Meten is cruciaal in deze fase: we willen immers wel weten wat er slaagt.

Het belang van de psychologische check-in
De besteding van tijd en middelen moet voor succesvolle strategie-executie radicaal omgedraaid worden. Waar strategie om woorden draait, gaat het bij executie immers om daden. Besteed daarom 80% van de middelen en tijd aan pure executie in plaats van aan strategievorming en analyse en ontwerpactiviteiten.

Scherpe keuzes: Saneer, selecteer, balanceer
In drie stappen van georganiseerde teleurstelling naar een kansrijk portfolio in strategische planning. Scherpe keuzes maken is een basisvoorwaarde voor het slagen van strategie-executie. In dit blog lees je hoe je dat doet.

Time best spent in Strategie-Executie is 20% aan strategie en 80% aan executie.
De besteding van tijd en middelen moet voor succesvolle strategie-executie radicaal omgedraaid worden. Waar strategie om woorden draait, gaat het bij executie immers om daden. Besteed daarom 80% van de middelen en tijd aan pure executie in plaats van aan strategievorming en analyse en ontwerpactiviteiten.

De belangrijkste taak van een leider: verminder de complexiteit en snijd het werk in opneembare stukken. Punt uit.
‘Het is niets minder dan een maatschappelijke verantwoordelijkheid om beter te worden in strategie-executie’, zei een van de bestuurders die ik tijdens het onderzoek voor mijn nieuwe boek Strategie = Executie sprak. Grote woorden, dat weet ik, maar deze bestuurder maakte wel duidelijk hoe urgent het probleem is. Sneller verbeteren, vernieuwen en innoveren is niets minder dan de nummer 1 uitdaging voor organisaties. Daar zijn drie redenen voor.

Waarom strategie-executie de nummer 1 uitdaging van deze tijd is
‘Het is niets minder dan een maatschappelijke verantwoordelijkheid om beter te worden in strategie-executie’, zei een van de bestuurders die ik tijdens het onderzoek voor mijn nieuwe boek Strategie = Executie sprak. Grote woorden, dat weet ik, maar deze bestuurder maakte wel duidelijk hoe urgent het probleem is. Sneller verbeteren, vernieuwen en innoveren is niets minder dan de nummer 1 uitdaging voor organisaties. Daar zijn drie redenen voor.

Turner opnieuw gekozen tot nummer 1 strategisch adviesbureau in de MT1000
Turner staat op nummer 1 in de MT1000, een jaarlijks onderzoek onder opdrachtgevers van zakelijke dienstverleners. We staan op de eerste plek in de categorie strategie-advies en hebben de hoogste klanttevredenheid van alle consultancybureaus. Bovendien krijgen we hoge waarderingen voor klantgerichtheid, uitvoering en product. Wat is het verhaal achter deze mooie prestatie?

Rol van de controller in strategie-executie en waardecreatie
Turner’s Jacques Pijl schrijft in zijn blog op CM: Controllers Magazine over het boek van collega Fred Conijn. Strategie draait uiteindelijk om de toewijzing van middelen. In het boek Dynamische sturing slaagt Fred Conijn erin het denken over besturing fundamenteel te verrijken door harde en zachte besturing aan elkaar te koppelen en de rol van besturing in innovatie verder uit te werken.

Zeven voordelen die u postpandemie wilt behouden
De nieuwe hybride manier van werken vraagt oversturen om haar voordelen vast te houden en niet terug te vallen in de oude manier van voor de pandemie. Daarom: kies expliciet een nieuw evenwicht. En onthoudt: werken is een activiteit, geen plaats1. Zeven voordelen die u postpandemie wilt behouden. En: het ‘3 x 33% principe’, of: wat DOEN en wat NIET DOEN

Strategy = Execution wint ‘Oscar’ voor managementboeken
Strategy = Execution, de internationale editie van Jacques Pijl’s management klassieker, heeft goud behaald bij de Axiom Awards. Dat is een prestigieuze jury en platform voor Amerikaanse managementboeken. Consultancy.eu schrijft over deze ‘Oscar’ voor managementboeken.

De winnende combinatie: werken met kleine ontwerpen (‘MVP’s) én uitgekiende opschalingsmethoden
Strategie = Executie De winnende combinatie: werken met kleine ontwerpen (‘MVP’s) én uitgekiende opschalingsmethoden. Een van de meest gestelde vragen (Q&A’s) over strategie-executie door professionals

Opschalen: een pleidooi voor modern verandermanagement
Strategie = Executie Opschalen: een pleidooi voor modern verandermanagement Sommige veranderkundige scholen geloven niet in doordachte en geplande executie waarin het management het voortouw neemt.

Internationaal goud en erkenning voor Strategy = Execution
Strategy = Execution is door Axiom Business Book Awards bekroond met een gouden medaille. De Engelse versie van Jacques Pijl’s bestseller is uitgeroepen tot nummer 1 in de categorie ‘business theory’. Een mooie internationale erkenning.

Strategie = Executie in basisbibliotheek managementboek.nl
Strategie = Executie staat vanaf vandaag in de Basisbibliotheek van Managementboek.nl. In deze eregalerij van managementklassiekers staat Jacques Pijl’s besteller naast 11 andere strategie-boeken als Good to Great, Business Model Generation en Blue Ocean. “Een gedegen boek, een klassieker, dat zijn belang bewezen heeft,” aldus Managementboek.nl

Turner’s onderzoek naar strategie-executie in de publieke sector: een tussenstand
De slagkracht van publieke organisaties staat volop in de schijnwerpers – meer dan ooit. Turner startte een onderzoek naar strategie-executie van publieke organisaties. Hoe slagvaardig is de lopende organisatie? Hoe worden veranderinitiatieven aangepakt? Meer dan 30 managers en bestuurders deden al mee. Turner’s Christiaan Gort geeft een tussenstand: “Bij de meesten blijkt de basis op orde (‘run’). Aan de veranderkant (‘change’) tekent zich een aantal knelpunten af.”
Contact
We leren je graag kennen. Neem contact op voor een kennismaking.
Huize de Boom
Arnhemseweg 107
3832 GK Leusden
Telefoon: +31 (0)33 – 285 93 00
Email: info@turner.nl
ONZE MENSEN
BLIJF OP DE HOOGTE