Onderwijs
Vier strategieën voor innovatie in het onderwijs
Consultancy.nl schrijft naar aanleiding van ons onderzoek naar innovatie onder hogescholen over innovatie-strategieën voor onderwijsinstellingen. De vier strategieën voor innovatie in het onderwijs zijn uitgelicht in het onderstaande artikel.
Vier strategieën voor innovatie in het onderwijs
Onderwijsinstellingen staan voor de continue uitdaging om aan te sluiten op de veranderende vraag van werkveld en studenten. Innovatie in producten, diensten en de eigen organisatie is hiervoor essentieel – experts van Turner geven vier verschillende aanpakken voor het realiseren van onderwijsinnovatie.
1: Organisch
De organische strategie richt zich op het stimuleren van lokale initiatieven en experimenten. Er wordt vooral ingezet op het ruimte geven aan de enthousiastelingen. De grote meerderheid van onderwijsinstellingen hanteert deze aanpak.
Het stimuleert eigenaarschap enorm en er komen soms hele mooie dingen uit voort. Bovendien levert het weinig gedoe op. Maar het geeft ook weinig houvast op het tempo waarin de vernieuwing tot stand komt. Het blijft vaak steken bij een aantal mooie kleine initiatieven.
2: Alles ineens
De alles ineens-strategie mikt op een grootschalige omslag in manier van werken op één moment. Grote vernieuwingen vragen vaak om een samenhangend pakket van aanpassingen in organisatie en systemen, en deze strategie maakt dat mogelijk.
Een ultiem voorbeeld is het benutten van een fusie om momentum te creëren voor de beoogde vernieuwingen. Nadeel is wel dat er vaak een lange aanloop nodig is waarin er nog niets gebeurt en er meer risico’s zijn op serieuze verstoringen in de dagelijkse operatie.

3: Gefaseerd
De gefaseerde strategie heeft een meer planmatig karakter, waarbij vooraf goed wordt nagedacht hoe de totale vernieuwing in hapklare brokken tot stand kan worden gebracht. Een aantal hogescholen past deze aanpak toe, met als voordeel dat er meer focus ontstaat waaruit grotere vernieuwingsstappen kunnen voortkomen. Een nadeel van deze strategie is dat er beperkte ruimte voor de professionals is om een eigen passend tempo te kiezen. Hierbij kunnen de enthousiastelingen onnodig worden afgeremd door de rest van de organisatie.
4: Apart
De vierde strategie ‘apart’ richt zich op het neerzetten van een apart nieuw onderdeel naast de bestaande operatie. Voordeel is dat je hierin niet belemmerd wordt door de waan van de dag en de cultuur in de bestaande operatie, en echt iets nieuws/anders kunt creëren.
Als voorbeelden worden genoemd een ‘innovatielab’, een aparte leeromgeving voor docenten of een nieuwe opleiding. Uitdaging is echter om vervolgens toch nog de verbinding met die bestaande operatie te maken of die operatie over te zetten naar het nieuwe aparte onderdeel.
Thema’s waar veel innovatieaandacht naartoe gaat zijn onder meer persoonlijke leerroutes met passende begeleiding, flexibilisering van de talentpool, digitalisering, leven lang ontwikkelen, 21st century skills, moderne didactiek, pedagogiek en tools, publiek-private samenwerking en het verbinden van onderwijs met onderzoek.
Meer over de strategieën voor het onderwijs lees je in het onderzoek: Hogescholen, waar blijft de echte innovatie?
Alle inzichten over onderwijsinnovatie van onze specialisten.

Kick-off Werkgroep Onderwijs
Hoe kan AI precies bijdragen aan beter onderwijs en het beter benutten van talent? En hoe kun je omgaan met bedreigingen van AI? Dat wordt nog weinig concreet, zien we.

Consultancy.nl | Vier strategieen voor innovatie in het onderwijs
Onderwijs Vier strategieën voor innovatie in het onderwijs Consultancy.nl schrijft naar aanleiding

Zeven tips om vaart te maken met innovatie
Onderwijsinnovatie Zeven tips om vaart te maken met innovatie Turner deed onderzoek

Wat onderwijsinstellingen nu moeten doen om door te innoveren na de coronacrisis
Onderwijs Wat onderwijsinstellingen nu moeten doen om door te innoveren na de

21 onderwijsinstellingen gaan samen met Turner lessen uit het coronatijdperk trekken
Onderwijs Onderwijsinstellingen gaan samen met Turner lessen uit het coronatijdperk trekken Turner

Hogescholen, waar blijft de echte innovatie
Onderwijs Hogescholen, waar blijft de echte innovatie? Turner deed onderzoek naar onderwijsinnovatie
Nieuwsbericht
Bekijk onze andere vraagstukken in de categorie zorginnovatie.
Bekijk alle VRAAGSTUKKEN
Zorginnovatie, de regio is leidend
Zorginnovatie De regio is leidend Via de Zorg Innovatie Monitor en het seminar ‘Zorginnovatie, voorbij de crisis’ onderzoekt Turner hoe …
Innoveren met data in de zorg?
Artificial Intelligence Innoveren met data in de zorg? Olie eerst de machine. Turner’s zorgexpert Egbert Clevers ziet al prachtige voorbeelden …
Consultancy.nl | De impact van Covid-19 op innovatie in de zorgsector
Zorginnovatie Consultancy.nl | De impact van Covid-19 op innovatie in de zorgsector Consultancy.nl schrijft over de uitkomsten van de eerste …
Skipr | Ontwikkeling datagedreven zorg scoort ruim onvoldoende
Zorginnovatie Skipr | Ontwikkeling datagedreven zorg scoort ruime onvoldoende Skipr, het medium voor professionals in de zorg, besteedt aandacht aan …
Zorg Innovatie Monitor
Zorginnovatie De Zorginnovatie Monitor Samen leren van de Corona-crisis Wat maakt precies dat grote veranderingen nu in de Corona-crisis wel …
Seminar | Zorginnovatie Voorbij de Coronacrisis
Zorginnovatie Seminar | Zorginnovatie Voorbij de Coronacrisis Seminar 10 september 2020 | Zorginnovatie, voorbij de coronacrisis Turner organiseert speciaal voor …