De Nederlandse AI Coalitie

FeedbackFruits: Realtime leren in schrijfopdrachten

Jeroen Visscher leidt binnen de Nederlandse AI Coalitie de Werkgroep Onderwijs. Daar komen al mooie dingen uit voort, zoals FeedbackFruits. Deze Edtech scale-up biedt een AI-oplossing waarmee studenten in het hoger onderwijs automatisch feedback krijgen op hun schrijfwerk. Dit moet de werkdruk van docenten verlagen en het inzicht van studenten verbeteren. Maar hoe bewijs je dat precies? Daar gaat de Werkgroep Onderwijs mee aan de slag.

FeedbackFruits: Realtime leren in schrijfopdrachten

Hoe zet je Artificiële Intelligentie (AI) zinvol in voor het onderwijs? Studenten zien de kansen van AI voor meer maatwerk (gepersonaliseerd leren) en meer regie op hun leertraject. Docenten zien mogelijkheden om taken te automatiseren, waardoor ze meer tijd vrij kunnen maken voor de individuele student.

Binnen de werkgroep Onderwijs werken we aan verschillende initiatieven die hierop aansluiten. Een mooi voorbeeld is FeedbackFruits. Deze Edtech scale-up biedt een AI-oplossing waarmee studenten in het hoger onderwijs automatisch feedback krijgen op hun schrijfwerk. Dit moet de werkdruk van docenten verlagen en het inzicht van studenten verbeteren 

Inzet van Artificiële Intelligentie

De oplossing van FeedbackFruits is een tool waarmee studenten geautomatiseerd formatieve feedback ontvangen op hun academische schrijfvaardigheden. Deze feedback bestaat uit simpele correcties, maar ook uit suggesties en complimenten in de kantlijn. Studenten kunnen zo zelf hun opdrachten verbeteren en aanpassen voordat zij een finale versie inleveren bij hun docent.  

Welke uitdaging lost het op?

De methode die hieraan ten grondslag ligt, is dat docenten zelf de criteria samenstellen die zij relevant vinden voor de schrijfopdracht. Denk aan criteria voor inhoud, taal, lay-out, referenties en figuren en tabellen. Doordat studenten direct en real-time feedback ontvangen, leveren zij bij hun docent een versie in die al een stap verder is. Dit zou de werkdruk van docenten verlagen.  

De Werkgroep Onderwijs wil deze oplossing verder aanscherpen. Daarbij is een belangrijke vraag of de tool de werkdruk van docenten daadwerkelijk verlaagt. Doordat dat de werkgroep bestaat uit deelnemers uit de ‘quadruple helix’ (zoals onderwijs, onderzoek, overheidbedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en burgers) kunnen we de juiste mensen bereiken om die onderzoeksvraag te helpen beantwoorden. 

Meer over onze betrokkenheid bij de Nederlandse AI Coalitie?

Samenwerkingspartners

Deze AI-oplossing is ontwikkeld in samenwerking met de Erasmus Universiteit en de Hogeschool van Rotterdam als onderdeel van de Onderwijs Doetank. Dit is een samenwerkingsverband dat FeedbackFruits in het leven heeft geroepen om samen met diverse partijen uit het onderwijs te werken aan onderwijsinnovatie. 

Alle nieuwsberichten over Artificial Intelligence

Artificial Intelligence
Alexander Bruinsma

AI in het onderwijs: ‘Je kunt morgen aan de slag’

Natuurlijk zitten er haken en ogen aan het gebruik van artificiële intelligentie (AI) in het onderwijs, maar de snelle opkomst van ChatGPT en andere platforms dwingt onderwijsinstellingen serieus na te denken hoe ze deze nieuwe technologie gaan gebruiken.

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

Werkgroep Onderwijs: de quadrupel helix in actie

Turner heeft zich verbonden aan de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC). Eind 2020 is Turner’s Jeroen Visscher de werkgroep Onderwijs gestart, waarin onderwijs, onderzoek en overheid zich samenwerken om AI zinvol in te zetten ten gunste van studenten en docenten. De werkgroep startte dan ook met een serie ronde tafel sessies, samen met docenten en studenten. Hoe is dat gegaan? En wat heeft dat opgeleverd?​

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

Opening Maand van de AI in het Onderwijs

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) is mede-organisator van de Maand van de AI in het Onderwijs. De maand juni staat dan ook bomvol (online) evenementen om de bewustwording van AI in het onderwijs te vergroten. Tijdens de openingssessie kwamen de belangrijkste onderwerpen aan bod.

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

Juni, de Maand van de AI in het Onderwijs

Jeroen Visscher leidt binnen de Nederlandse AI Coalitie de Werkgroep Onderwijs. In juni organiseert de werkgroep de Maand van de AI in het Onderwijs. Samen met SURF en Het Versnellingsprogramma staat er nu een tjokvol programma over kunstmatige intelligentie in het onderwijs.​

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

10 tips om Artificial Intelligence werkend te krijgen binnen jouw organisatie

Steeds meer financiële instellingen investeren in Artificial Intelligence. Toch zijn lang niet alle deze AI-initiatieven zo succesvol als gehoopt. Hoe kan dat? En wat kun je als manager of bestuurder doen om AI werkend te krijgen binnen jouw organisatie? Frits Korthals Altes en Egbert Clevers geven 10 aanbevelingen voor strategie-executie voor AI.​

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

Schaalbare AI-oplossingen voor onderwijs

Turner’s Jeroen Visscher heeft zich aan de Nederlandse AI Coalitie verbonden als trekker van de werkgroep onderwijs. De afgelopen tijd heeft hij een team van betrokkenen uit onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven en overheid verbonden aan deze werkgroep. Tijd om kennis te maken met een van de werkgroepleden van het eerste uur: Gerdinand Bosch, de CIO van Avans Hogeschool.

Lees meer »
Artificial Intelligence
Alexander Bruinsma

Veelbelovende start van de werkgroep Onderwijs

Maandag 23 november was de officiële kick-off van de werkgroep Onderwijs van de NLAIC. Zo’n 225 deelnemers deden mee aan de sessie. Enthousiaste en betrokken deelnemers die willen bouwen aan de toepassing van Artificial Intelligence in het onderwijs. Welke stappen hebben we samen gezet?

Lees meer »
Artificial Intelligence
Alexander Bruinsma

Kick-off Werkgroep Onderwijs

Hoe kan AI precies bijdragen aan beter onderwijs en het beter benutten van talent? En hoe kun je omgaan met bedreigingen van AI? Dat wordt nog weinig concreet, zien we.

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

5 data governance tips

Artificial Intelligence 5 Data governance tips: maak van je ‘data lake’ geen ‘data swamp’ Turner’s Frits Korthals Altes ziet veel organisaties die aan de slag

Lees meer »

Contact

We leren je graag kennen. Neem contact op voor een kennismaking.

Huize de Boom
Arnhemseweg 107
3832 GK Leusden

Telefoon: +31 (0)33 – 285 93 00
Email: info@turner.nl

BLIJF OP DE HOOGTE