NHL en Stenden hadden de intentie tot een fusie uitgesproken. Maar hoe moest de fusieorganisatie eruit zien om de gezamenlijke ambities en kansen waar te maken? Turner heeft de Colleges van Bestuurs ondersteund met het opzetten van een programmaorganisatie voor de ontwerpfase. En de regievoering op het totale programma gedaan, zowel inhoudelijk, veranderkundig als projectmatig.
In negen maanden is met een programmaorganisatie van medewerkers, studenten, externen en andere betrokkenen een ontwerp gemaakt voor de fusiehogeschool. Hiermee wordt de kwaliteit van het onderwijs en onderzoek verhoogd. Voorbeelden zijn: meer keuzevrijheid en nieuwe combinaties in het opleidingsportfolio; versterkt multidisciplinair onderzoek; gerichte investeringen in internationale oriëntatie en digitalisering. En, een positief financieel resultaat na vijf jaar.
De aanpak van Turner leidde tot drie doorbraken: 1. Fusie-intenties vertaald naar richtinggevende opdrachten gedragen door beide CvB’s. 2. Snel gezamenlijke werkgroepen gemobiliseerd. 3. Opvattingen en zorgen over cultuurverschillen bespreekbaar en overbrugbaar gemaakt.
Klaas-Wybo van der Hoek, lid CvB Stenden: “Wij werken als Stenden met plezier samen met de mensen van Turner. Wij hebben als onderwijsprofessionals van nature wat weerstand tegen vreemde ogen. Onze Turner-professionals weten hier toch erg goed mee om te gaan. En werkende weg leren wij die vreemde ogen erg op waarde te schatten.”