De Nederlandse AI Coalitie

Opening van Maand van de AI in het onderwijs

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) is mede-organisator van de Maand van de AI in het Onderwijs. De maand juni staat dan ook bomvol (online) evenementen om de bewustwording van AI in het onderwijs te vergroten. Tijdens de openingssessie kwamen de belangrijkste onderwerpen aan bod.

Opening van Maand van de AI in het onderwijs

Juni is de maand van de AI in het Onderwijs met als doel om bewustwording te vergroten en om kennis te delen vanuit onderzoek en praktijk. Op 9 juni was de officiële opening, waarin initiatiefnemers van de maand, Duuk Baten en Ron Augustus van  SURF, met verschillende gasten in gesprek ging over AI in het onderwijs. Hoe zorg je ervoor dat AI ten dienste staat van docenten en studenten? Hoever mag AI gaan in het overnemen van taken van mensen? Hoe organiseer je geslaagde toepassing en ontwikkeling in alle delen van het onderwijs?

Kansen door samenwerken

Wilco te Winkel van de Special Interest Group AI van SURF vertelde over de win-win situaties die ontstaan door samen te werken met veel verschillende partijen. Er zijn al veel voorbeelden hiervan rondom onderwijs en AI. Denk aan de ‘quadruple helix’ van de Nederlandse AI Coalitie (NLAIC) waarbij onderwijs, onderzoek, overheid en bedrijfsleven samenwerken aan AI-initiatieven. Of de acht versnellingszones binnen het Versnellingsplan waarbinnen 39 universiteiten en hogescholen samenwerken. En natuurlijk de Special Interest Group van SURF zelf.

Hoe ver willen we gaan?

Inge Molenaar van het Adaptive Learning Lab van de Radboud Universiteit vertelde over de zes niveaus van automatisering van gepersonaliseerd leren, ook wel het Tesla-model, een model dat de volwassenheid van de toepassing van AI beschrijft. Het model beschrijft hoe een technologie zich in vijf stappen ontwikkelt: van een situatie waarin de mens de technologie volledig controleert naar een situatie waarbij de technologie zelfstandig besluiten neemt. Het is nodig, benadrukte ze, om hierover binnen het onderwijs een goede dialoog te voeren. Wat betekenen de verschillende niveaus van automatisering voor de toepassing van AI in het onderwijs? Welke taken zou een AI-toepassing in het onderwijs mogen overnemen? Hoe richt je de interactie tussen student, docenten en AI goed in?

Data & Intuïtie

Kim Schildkamp van de Universiteit Twente vertelde over de ontwikkeling van keuzes op basis van voornamelijk de intuïtie van docenten naar data-geïnformeerde keuzes: het nemen van beslissingen op basis van een combinatie van intuïtie, ervaring en expertise van docenten en data. Het is krachtig om inzichten te verbreden door data. Toch blijft ook de (vaak jarenlange) ervaring en expertise van belang. Om AI in het onderwijs succesvol toe te passen, moet de hele organisatie dit willen, vertelt ze. Niet alleen bestuurders of alleen docenten. Docenten moeten daarbij goed inzicht krijgen in wat zich afspeelt in de “black box” van een AI-toepassing. Wat is meegenomen in de AI-toepassing en zit hier bijvoorbeeld geen bias in? Wanneer een onderwijsorganisatie met data en AI aan de slag gaat, is het nodig om docenten te ondersteunen met docent-professionaliseringsactiviteiten.

Concreet worden

Turner’s Jeroen Visscher, trekker van de werkgroep onderwijs van de NLAIC: “Wat mij bijblijft van deze openingssessie is dat mensgericht onderwijs belangrijk blijft. Het blijft nodig om dat stemmetje in je hoofd te blijven gebruiken. Er valt binnen het onderwijs nog veel te professionaliseren op het gebied van AI en er zijn al veel mogelijkheden om gepersonaliseerd onderwijs te bieden. Het is van belang om die mogelijkheden nu snel te concretiseren: van idee naar executie.”

Meer over onze betrokkenheid bij de Nederlandse AI Coalitie?

Meer informatie en aanmelden

Al deze onderwerpen, en meer, komen deze maand aan bod in de (online) evenementen die deze maand plaatsvinden. Wil je meer leren over AI in onderwijs of een bijdragen leveren aan de realisatie van ideeën naar de praktijk?

Ga naar de SURF website voor meer informatie over de sessies of meld je direct aan via deze link.

Alle nieuwsberichten over Artificial Intelligence

Artificial Intelligence
Alexander Bruinsma

AI in het onderwijs: ‘Je kunt morgen aan de slag’

Natuurlijk zitten er haken en ogen aan het gebruik van artificiële intelligentie (AI) in het onderwijs, maar de snelle opkomst van ChatGPT en andere platforms dwingt onderwijsinstellingen serieus na te denken hoe ze deze nieuwe technologie gaan gebruiken.

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

Werkgroep Onderwijs: de quadrupel helix in actie

Turner heeft zich verbonden aan de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC). Eind 2020 is Turner’s Jeroen Visscher de werkgroep Onderwijs gestart, waarin onderwijs, onderzoek en overheid zich samenwerken om AI zinvol in te zetten ten gunste van studenten en docenten. De werkgroep startte dan ook met een serie ronde tafel sessies, samen met docenten en studenten. Hoe is dat gegaan? En wat heeft dat opgeleverd?​

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

Opening Maand van de AI in het Onderwijs

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) is mede-organisator van de Maand van de AI in het Onderwijs. De maand juni staat dan ook bomvol (online) evenementen om de bewustwording van AI in het onderwijs te vergroten. Tijdens de openingssessie kwamen de belangrijkste onderwerpen aan bod.

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

Juni, de Maand van de AI in het Onderwijs

Jeroen Visscher leidt binnen de Nederlandse AI Coalitie de Werkgroep Onderwijs. In juni organiseert de werkgroep de Maand van de AI in het Onderwijs. Samen met SURF en Het Versnellingsprogramma staat er nu een tjokvol programma over kunstmatige intelligentie in het onderwijs.​

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

10 tips om Artificial Intelligence werkend te krijgen binnen jouw organisatie

Steeds meer financiële instellingen investeren in Artificial Intelligence. Toch zijn lang niet alle deze AI-initiatieven zo succesvol als gehoopt. Hoe kan dat? En wat kun je als manager of bestuurder doen om AI werkend te krijgen binnen jouw organisatie? Frits Korthals Altes en Egbert Clevers geven 10 aanbevelingen voor strategie-executie voor AI.​

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

Schaalbare AI-oplossingen voor onderwijs

Turner’s Jeroen Visscher heeft zich aan de Nederlandse AI Coalitie verbonden als trekker van de werkgroep onderwijs. De afgelopen tijd heeft hij een team van betrokkenen uit onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven en overheid verbonden aan deze werkgroep. Tijd om kennis te maken met een van de werkgroepleden van het eerste uur: Gerdinand Bosch, de CIO van Avans Hogeschool.

Lees meer »
Artificial Intelligence
Alexander Bruinsma

Veelbelovende start van de werkgroep Onderwijs

Maandag 23 november was de officiële kick-off van de werkgroep Onderwijs van de NLAIC. Zo’n 225 deelnemers deden mee aan de sessie. Enthousiaste en betrokken deelnemers die willen bouwen aan de toepassing van Artificial Intelligence in het onderwijs. Welke stappen hebben we samen gezet?

Lees meer »
Artificial Intelligence
Alexander Bruinsma

Kick-off Werkgroep Onderwijs

Hoe kan AI precies bijdragen aan beter onderwijs en het beter benutten van talent? En hoe kun je omgaan met bedreigingen van AI? Dat wordt nog weinig concreet, zien we.

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

5 data governance tips

Artificial Intelligence 5 Data governance tips: maak van je ‘data lake’ geen ‘data swamp’ Turner’s Frits Korthals Altes ziet veel organisaties die aan de slag

Lees meer »

Contact

We leren je graag kennen. Neem contact op voor een kennismaking.

Huize de Boom
Arnhemseweg 107
3832 GK Leusden

Telefoon: +31 (0)33 – 285 93 00
Email: info@turner.nl

BLIJF OP DE HOOGTE