Onderwijs
Wat onderwijsinstellingen nu moeten doen om door te innoveren na de coronacrisis
Het is alle hens aan dek in het onderwijs: alle scholen dicht, zieke docenten en toch moeten de lessen door. Er wordt nu veel gevraagd van docenten, ondersteuning en management om de situatie onder controle te krijgen. Allemaal erg vervelend, maar het biedt ook weer mooie kansen. Kansen om flink vaart te maken met onderwijsinnovatie. Wat kun je nu doen om door te innoveren na de Corona-crisis?
Van moeizaam innoveren
Turner ondersteunt elk jaar ROC’s, hogescholen en universiteiten bij de executie van hun strategie. Dat gaat steeds vaker over onderwijsinnovatie. Over persoonlijke leerroutes met passende begeleiding, flexibilisering en digitalisering, moderne pedagogiek en tools, adaptief onderwijs, et cetera. In praktijk blijken de meeste onderwijsinstellingen namelijk grote moeite te hebben om daarin echt de vereiste slagkracht te realiseren. Dat beschreven we bijvoorbeeld al in het onderzoeksrapport ‘Hogescholen, waar blijft de echte innovatie?’ En nu komt daar dus ineens verandering in. Razendsnel.
Naar razendsnel leren
We zien dan ook bij alle onderwijsinstellingen een enorme saamhorigheid om deze crisis de baas te worden. In korte tijd worden enorme stappen gezet om het onderwijs alsnog te continueren, met maximale inzet van digitale hulpmiddelen. En ja, de ene docent is daar handiger in dan de ander. En nee, het is niet meteen perfect en er gaan dingen mis. Maar iedereen maakt stappen en de leercurve is stijl. Kijk maar eens naar de mooie voorbeelden op communities.surf.nl en lesopafstand.nl.
“Hoe kun je blijvend innoveren na de Corona-crisis?”
En door-innoveren
De Corona-crisis biedt in feite dé kans om de onderwijsinnovatie blijvend in een andere versnelling te krijgen. Om deze omschakeling te versterken- en om te voorkomen dat je straks weer terugvalt in oude patronen – geven we drie must-do’s. Dingen die je nu moet doen om deze unieke innovatie-kans optimaal benutten:
Definieer wat je van deze crisistijd wilt leren
We begeven ons feitelijk in een heel groot experiment. Bij experimenten horen duidelijke leerdoelstellingen. Ten aanzien van het onderwijs zelf én ten aanzien van de manier van (samen)werken aan innovatie. Wat willen we leren over ons onderwijs op afstand? Daarbij aan: hoe effectief zijn bepaalde onderwijsvormen? Wat willen we leren over een andere manier van implementeren? Denk bijvoorbeeld aan: wat zijn succesfactoren in kort-cyclisch implementeren? Of: wat kunnen we leren over effectief/efficiënt vergaderen en besluiten?
Verzamel bewijsmateriaal
Om daadwerkelijk goede lessen te kunnen trekken, moet je goed te registreren hoe dit ‘experiment’ verloopt en uitpakt. Dat kan op verschillende manieren. Gelukkig biedt digitaal onderwijs kansen om veel data te verzamelen. Daarnaast helpt het als betrokkenen (docenten, ondersteuners, studenten) hun ervaringen vastleggen, zodat die later gedeeld kunnen worden.
Organiseer een reflectie- en evaluatieprocesevaluatieproces
Zodra de storm iets meer gaat liggen is het belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan. Hoe kunnen we deze ervaringen vertalen naar structurele stappen in de gewenste onderwijsinnovatie binnen onze instelling? Ongetwijfeld zijn de geesten na deze ervaring meer rijp voor innovatie. Het is immers zichtbaar dat sommige dingen echt kunnen werken (en andere dingen juist niet). Maak dan ook expliciet wat de ‘koesterpunten’ zijn ten aanzien van zowel het onderwijs als de werkwijze in onderwijsinnovatie.
We volgen de sprongen de komende maanden in elk geval op de voet en horen graag jullie voorbeelden en ervaringen. Laat die onderwijsinnovatie maar komen!
Alle inzichten over onderwijsinnovatie en lessen uit de coronaperiode van onze specialisten.

Consultancy.nl | Onderwijs moet zich voorbereiden op blended toekomst
Consultancy.nl schrijft over ons onderzoek onder 1.500+ studenten, docenten en medewerkers van zes instellingen in het hoger onderwijs. Het platform schreef over de aanbevelingen van onze onderwijsexperts. Wat is de beste onderwijs-mix in de toekomst? En hoe kun je dat als instelling het beste aanpakken?

Consultancy.nl ‘Hoe studenten aankijken tegen 100% online onderwijs’
Consultancy.nl schrijft over ons onderzoek onder 1.500+ studenten, docenten en medewerkers van zes instellingen in het hoger onderwijs. Het artikel zoomt in op het perspectief van studenten: hoe beleven zij 100% onderwijs? En welke onderwijsmix vinden zij ideaal?

De toekomst van blended onderwijs is gestart
Turner deed onderzoek onder 1.500+ studenten, docenten en medewerkers van zes instellingen in het hoger onderwijs. Onderzoek naar de vraag die iedereen in het onderwijs bezighoudt: wat kunnen we leren van de coronaperiode? Hoe bevalt online onderwijs voor studenten en docenten van hogescholen en universiteiten? Wat hebben instellingen allemaal geregeld en georganiseerd? De toekomst van onderwijs is ‘blended’, dat staat wel vast. Maar hoe dat er precies uitziet?

Turner publiceert onderzoek ‘De toekomst van blended onderwijs is gestart’
Turner deed onderzoek onder 1.500+ studenten, docenten en medewerkers van zes instellingen in het hoger onderwijs. Onderzoek naar de vraag die iedereen in het onderwijs bezighoudt: wat kunnen we leren van de coronaperiode? Hoe bevalt online onderwijs voor studenten en docenten van hogescholen en universiteiten? Wat hebben instellingen allemaal geregeld en georganiseerd? De toekomst van onderwijs is ‘blended’, dat staat wel vast. Maar hoe dat er precies uitziet?

Consultancy.nl | Mbo-studenten en -docenten: ‘100% online onderwijs werkt niet’
Consultancy.nl besteedt aandacht aan het onderzoek naar de lessen van de coronaperiode dat Turner uitvoerde onder 5.000 studenten, docenten en medewerkers van zestien onderwijs-instellingen. Lees het volledige artikel dat Consultancy.nl schreef.

‘Monitoring gevolgen van COVID-19 voor mbo en ho’
Minister van Engelshoven van het Ministerie van OCW maakt in haar brief aan de Tweede Kamer de balans op voor het mbo en hoger onderwijs. Zij schetst daarin gevolgen van COVID-19 voor studenten, medewerkers en instellingen in het mbo en ho. In de brief haalt zij de uitkomsten aan van ons onderzoek onder 5.000+ studenten, docenten en medewerkers van 16 onderwijsinstellingen. Wat neemt de minister hiervan mee?

Nationale Onderwijsgids | ‘Onderzoek: welzijn studenten en docenten mbo onder druk’
Lessen uit de coronaperiode Nationale Onderwijsgids | ‘Onderzoek: welzijn studenten en docenten in het mbo onder druk’ Onderwijsplatform Nationale Onderwijsgids besteedt aandacht aan Turner’s

MBO Today | ‘Corona zorgt voor blijvende verandering in onderwijs’
Lessen uit de coronaperiode MBO Today | ‘Corona zorgt voor blijvende verandering van onderwijs’ MBO Today, het vakblad voor professionals en bestuurders in het

MBO Raad | Welbevinden studenten en docenten onder druk wijst onderzoek uit
Lessen uit de coronaperiode MBO Raad | Welbevinden studenten en docenten onder druk wijst onderzoek uit De MBO Raad, de belangenorganisatie voor het mbo,

De Telegraaf | Mbo in problemen door weinig praktijklessen
Lessen uit de coronaperiode De Telegraaf | Mbo in problemen door weinig praktijklessen De Telegraaf besteedt aandacht aan het gebrek aan praktijklessen in het

Turner publiceert onderzoeksrapport ‘Wat leert het mbo van de corona-periode?’
Veertien mbo-scholen deden samen met HAS, Radboud Universiteit en Turner onderzoek onder 5.000+ docenten, studenten en stafmedewerkers om samen lessen te trekken uit deze periode. Met een kwart van de mbo-instellingen als deelnemer van het onderzoek, is dit representatief voor de hele sector. Vandaag maken we – namens de deelnemende instellingen – de resultaten van dit onderzoek namens de deelnemende instellingen voor iedereen beschikbaar.

Wat leert het mbo van de coronaperiode?
Turner deed samen met zestien onderwijsinstellingen onderzoek onder 5.000+ studenten, docenten en medewerkers om lessen te trekken uit de coronaperiode. Om antwoord te geven op de vraag die iedere onderwijsinstelling bezighoudt: wat leren we van deze unieke periode in het onderwijs?