Ontmoet je collega's

Elsa van Bruggen

Ze was niet van plan om over te stappen naar een ander organisatieadviesbureau. Helemaal niet zelfs. Toch werd Elsa van Bruggen nieuwsgierig: nieuwe collega’s om van te leren, een andere manier van adviseren, weer ruimte om te groeien. Vlak voordat de coronacrisis uitbrak, waagde ze de sprong naar Turner’s onderwijspractice. Hoe verliep die overstap? Hoe ging het inwerken in coronatijd? En hoe bevalt het nu, een jaar later?

Wat is je achtergrond?

“Ik heb een communicatie-studie gedaan en een master waarin ik dat combineerde met organisatiekundige vakken. Daarna ging ik werken bij een klein organisatieadviesbureau dat veel in het onderwijs doet. Een van mijn eerste opdrachten was een samenwerking van twintig mbo-scholen, gericht het vernieuwen van processen en systemen van scholen. Dat vond ik meteen heel gaaf. Vanaf dat moment heb ik heel veel verschillende opdrachten in en rond het mbo gedaan: voor scholen, voor het ministerie, voor koepelorganisaties.”

Wat trekt je zo aan in het mbo?

“Als je eenmaal voor het mbo werkt, dan gaat er een wereld voor je open. Letterlijk. Ik ben echt anders gaan kijken naar mijn dagelijks leven. Bijna alles daarin wordt mogelijk gemaakt door mensen met een mbo-opleiding: de kapper, loodgieter, bakker. Plus een heleboel nieuwe beroepen die ons door allerlei spannende transities gaan loodsen in de komende jaren. Daardoor heeft deze onderwijsvorm veel impact op de maatschappij.”

Mooi gezegd! Waarom begon het dan te kriebelen, om toch te kijken naar iets anders?

“Daar was ik dus helemaal niet zo mee bezig. Ik wist niet eens dat Turner bestond. Totdat ik Jeroen Visscher (managing partner van Turner, red.) een keer tegenkwam op een congres. Zo merkte ik dat er nog meer bevlogen organisatieadviseurs in het onderwijs werkten. Daardoor werd ik toch nieuwsgierig naar Turner. En toen ik ook andere Turners ontmoette, gaf dat veel energie. Werken met nieuwe mensen, die weer andere ervaringen en manieren van werken met zich meebrengen.”

Hoe verliep die overstap naar ons?

“Het afscheid nemen van mijn oude bureau was natuurlijk hartstikke lastig. Daar ben ik echt ‘opgegroeid’.Eenmaal bij Turner voelde ik me als een kind in een snoepwinkel. Zoveel te ontdekken, zoveel te leren, zoveel leuke opdrachten.”

"Ik merkte dat er nog meer bevlogen organisatieadviseurs in het onderwijs werken. Daardoor werd ik toch nieuwsgierig. En toen ik ook andere Turners ontmoette, gaf dat veel energie."

Elsa van Bruggen, managing consultant bij Turner

Je startte vlak voordat de coronacrisis uitbrak. Hoe heb je dat ervaren?

“Ja, ik werkte hier net twee maanden en toen gingen we in lockdown. Ik had veel collega’s nog niet ontmoet, dus ik maakte me wel een beetje zorgen. Zou ik wel aansluiting vinden? Dat bleek helemaal niet nodig. Wat erg hielp was de weekstart en -afsluiting de we waren gestart. Twee keer per week even contact met elkaar. Hoe is het? Waar kunnen we elkaar helpen? Dat doen we nog steeds regelmatig.”

Hoe gaat het nu? Aan wat voor opdrachten werk je zoal?

“Ik doe grotendeels hetzelfde type opdrachten als voorheen. Opdrachten in het mbo waarbij een complex vraagstuk moet worden opgelost en uitgevoerd met mensen uit de organisatie zelf. Altijd een combinatie van het begeleiden van het proces en het inbrengen van mijn onderwijskennis. Ik zorg dat we samen een heel concreet resultaat behalen, geen dik rapport. Vaak eindig ik met een infographic of praatplaat: iets wat iedereen in de organisatie direct begrijpt en waar je meteen mee aan de slag kunt.”

Wat is er precies anders, zo na je overstap?

“De methodiek van Turner, Strategie = Executie heeft mijn werk verrijkt. Ik pas daar veel van toe in opdrachten: de psychologische check-in, het zo meetbaar mogelijk maken van resultaten , de balans tussen verbeteren, vernieuwen en innoveren in een portfolio aan projecten. En natuurlijk het werken met mijn energieke Turner collega’s. De een is goed in nieuwe creatieve werkvormen bedenken en de ander heeft weer bakkenvol innovatiekennis. Iedereen is inspirerend op zijn of haar manier en we krijgen allemaal de ruimte om verschillend te zijn. Heel prettig.”

Wat heeft je het meest verrast?

“Leren en ontwikkelen vinden we allemaal belangrijk – natuurlijk. Wat ik bij Turner zo goed vind, is dat we voorelke opdracht een coachplan maken. Voordat je aan een nieuwe opdracht begint, stel je leerdoelen op: waarin wil je groeien, waar kijk je naar uit, waar ben je onzeker over? Die bespreek je dan in je team. Zo kwam ik erachter dat de partners bij Turner zich kwetsbaar opstellen en volop willen leren. Dat vind ik gaaf!”

"Wat me heeft verrast? Ook de partners bij Turner stellen zich kwetsbaar op willen volop leren. Gaaf!"

Elsa van Bruggen, managing consultant bij Turner

Heb je zelf nog wensen of dromen?

“Vorig jaar begeleidde ik een groep mbo-instellingen die zelf het initiatief nam om te leren van de coronacrisis. Dat soort initiatieven zou ik vaker willen begeleiden. Ik denk ook dat dit hard nodig is. De opleidingsvraag voor mbo-scholen was altijd al heel breed en die wordt alleen maar breder. Zo willen we als maatschappij dat mensen zich een ‘Leven Lang Ontwikkelen’. Hoe pak je die verantwoordelijkheid goed op als instelling? Ik denk dat mbo-instellingen vaker de handen ineen moeten slaan.”

Heb je nog tips voor andere ervaren consultants die twijfelen over een overstap?

“Als je het gevoel hebt dat je ergens anders meer kunt leren, ga dan op onderzoek uit. Ik dacht altijd dat het nergens zo leuk kon zijn als op mijn warme oude nest. Maar er bestaan ook andere warme nesten. Echt waar. Dus gewoon die sprong wagen!”

 

Ontdek meer over de mensen van Turner

Ontmoet je collega's
mkan

Ontmoet Bas van Rooij

Acht jaar geleden jaar geleden stapte bruisende Bas van Rooij Turner binnen. Hij ging van jonge ondernemer naar junior consultant in de financiële sector. Best een overgang. Inmiddels is er hoop veranderd – werk en privé – en nog steeds gaat hij met plezier naar zijn werk. Wat is zijn geheim? En wat zegt dat over werken bij Turner?​

Lees meer »
Ontmoet je collega's
mkan

Ontmoet Elsa van Bruggen

Ze was niet van plan om over te stappen naar een ander organisatieadviesbureau. Helemaal niet zelfs. Toch werd Elsa van Bruggen nieuwsgierig: nieuwe collega’s om van te leren, een andere manier van adviseren, weer ruimte om te groeien. Vlak voordat de coronacrisis uitbrak, waagde ze de sprong naar Turner’s onderwijspractice. Hoe verliep die overstap? Hoe ging het inwerken in coronatijd? En hoe bevalt het nu, een jaar later? ​

Lees meer »
Ontmoet je collega's
mkan

Ontmoet Femke van den Wall Bake

De altijd energieke en enthousiaste Femke van den Wall Bake is senior consultant in de zorg practice van Turner. Drie jaar geleden stapte ze van een leverancier van medisch-technologische producten over om zich te verder te ontwikkelen. Welke stappen heeft ze gezet? En hoe bevalt het bij ons?

Lees meer »
Ontmoet je collega's
mkan

Ontmoet Lotte Dragt

Eigengereide Lotte Dragt werkt stapte drie jaar geleden binnen als junior consultant bij Turner’s onderwijspractice. Na een mooi avontuur in Oman, zocht ze naar een werkplek om veel te leren. Nou, dat is gelukt. Inmiddels is ze een geliefde consultant bij Turner en haar opdrachtgevers. Hoe kijkt ze terug op haar beginperiode? En op de snelle groei die zij doormaakte?

Lees meer »
Ontmoet je collega's
dvanroon

Ontmoet Edo Santema

Onze Turners hebben heel verschillende achtergronden en ‘walks-of-life’. Maar een piloot? Die hadden we nog niet, totdat Edo Santema bij ons binnenstapte. Een adrenaline junkie in de positieve zin van het woord: energiek en open voor avontuur. Hoe bevalt het hem, nadat hij een jaar geleden bij ons -eh- binnenvloog? Hoe heeft hij zich ontwikkeld? En hoe ziet hij zijn toekomst?

Lees meer »
Annelieke van Schie
Ontmoet je collega's
dvanroon

Ontmoet Annelieke van Schie

Annelieke van Schie is 35 jaar en werkt als manager voor de onderwijsmarkt bij Turner. Daarvoor was ze werkzaam als lobbyist en beleidsadviseur bij de Vereniging Hogescholen.

Lees meer »

Contact

We leren je graag kennen. Neem contact op voor een kennismaking.

Huize de Boom
Arnhemseweg 107
3832 GK
Leusden

Telefoon: +31 (0)33 – 285 93 00
Email: info@turner.nl