Platformisering

Onderzoek naar online platforms onder financiele instellingen

Online platforms, zoals Airbnb, Amazon, Uber, zijn hot. In sectoren als retail en reizen hebben zij de machtsverhoudingen al volledig op hun kop gezet. Ook de financiële sector ontkomt niet aan deze trend, concluderen Antal Ruiter en Thijs Venneman van Turner na onderzoek naar online platforms onder 40 bestuurders en managers van 25 financiële instellingen in Nederland.

92% vindt platformization een onafwendbare trend

Van startup tot grootbank en van verzekeraar tot toezichthouder, vrijwel iedereen is bezig met online platforms. Of dat nou het aansluiten is op een ander platform, het zelf opzetten van een platform of het transformeren naar een platform-organisatie, zoals ING onder meer doet. Een grote drijvende kracht hierachter is de angst dat Big Techs met hun platformen delen van financiële dienstverlening over zullen nemen. In China is deze ontwikkeling al in volle gang.

“We voelen ons als een olifant op de savanne: nu zijn we sterk en groot, maar bij nieuwe ontwikkelingen zijn we prooi voor stropers in het struikgewas” – een grote verzekeraar

 

75% is nog de platformstrategie aan het bepalen

Jammer genoeg blijven vooral de gevestigde partijen steken in plannenmakerij. Hun grote struikelblok is dat zij blijven denken en werken als marktkraam. “Koop onze diensten”. Terwijl een platform juist om een rol als marktmeester vraagt, die ervoor zorgt dat bezoekers en marktkramen elkaar vinden. “Kom naar onze markt, wij hebben het beste aanbod.”  Toch lijkt de omslag naar een fundamenteel ander bedrijfs- en verdienmodel voor veel gevestigde organisaties een brug te ver.

“We moeten er wat mee, maar verder dan een aantal experimenten en deelnemingen komen we niet.” – een grootbank

10 aanbevelingen voor de executie van een platform-strategie
In het onderzoek naar online platforms geven de adviseurs van Turner ook inzicht in hoe een platform-organisatie precies werkt. Zij geven ook inzicht in welke strategieën financiële instellingen (kunnen) volgen. Bovendien geven zij als experts in strategie-executie tien aanbevelingen om tot uitvoering van een platform-strategie te komen.

De platformization van de financiële sector: een kwestie van tijd

Onderzoek onder 40 bestuurders en managers van 25 financiële instellingen in Nederland

Alle inzichten over de Platformisering

Financiële Dienstverlening
mkan

Waarom Platformization juist nu hoog op de agenda hoort

Hoe de financiële wereld er precies uitziet na de corona-crisis weten we niet. De impact voor banken en verzekeraars lijkt tot nu toe beperkt. Maar corona versterkt wel de digitalisering-trend van financiële dienstverlening. Wat doet dit met het bedrijfsmodel van banken en verzekeraars, vraagt Turner’s Thijs Venneman zich af. Is het platform-model nu echt toe aan een doorbraak in de financiële sector?

Lees meer »

Contact

We leren je graag kennen. Neem contact op voor een kennismaking.

Huize de Boom
Arnhemseweg 107
3832 GK Leusden

Telefoon: +31 (0)33 – 285 93 00
Email: info@turner.nl

BLIJF OP DE HOOGTE