PrepAIr

De strijd om AI-talent - Een wedloop in het digitale tijdperk

In de snel evoluerende wereld van AI is het essentieel voor organisaties om zich te onderscheiden in de strijd om top AI-talent. Dit vereist een dynamische aanpak: het vormgeven van een inspirerende werkcultuur, het benadrukken van unieke ontwikkelingsmogelijkheden en het aanpassen aan de nieuwste trends en regelgeving.

In het tijdperk waarin kunstmatige intelligentie (AI) dé drijvende kracht is achter innovatie, staan organisaties voor een uitdagende taak: het vinden en behouden van gespecialiseerd AI-talent. Volgens een recente studie van Deloitte erkent 55% van de organisaties de noodzaak om meer AI-expertise in huis te halen, maar vindt moeilijk de juiste kandidaten [1]. Deze discrepantie tussen vraag en aanbod legt een enorme druk op bedrijven om hun strategieën voor talentacquisitie en -ontwikkeling te herzien.

De Artificial Intelligence Act (AIA), eist menselijk toezicht van organisaties. Elke organisatie zal dus minstens een aantal werknemers in dienst moeten hebben die in staat zijn AI applicaties en onderliggende beslissingsmodellen te begrijpen. Het effect van deze wet is dat het organisaties beperkt ‘simpelweg’ AI softwarepakketten in te kopen en zonder toezicht te laten draaien.

Binnen de financiële dienstverlening doet zich een extra uitdaging voor: studenten informatica tonen overwegend meer interesse in carrièremogelijkheden bij tech-startups dan bij de traditionele instellingen in de bank- en verzekeringsbranche.

Het aantrekken van AI-talent vereist meer dan een aantrekkelijk salarispakket. Het gaat om het scheppen van een cultuur en werkomgeving waar deze professionals kunnen gedijen. Onderzoek van BCG  benadrukt het belang van vier sleutelgebieden [2]:

  1. Verschuiven van de focus van specifieke rollen naar vaardigheden
  2. Begrijpen van de verlangens van AI-medewerkers
  3. Ontwikkelen van carrièrepaden
  4. Integreren van AI-talent in de organisatie

Om concurrentievoordeel te behouden, is het essentieel dat organisaties anticiperen op de benodigde vaardigheden voor AI-transformatie en proactief handelen om het juiste talent aan te trekken en te behouden. Het bieden van ontwikkelingsmogelijkheden en opleiding aan huidige werknemers is ook een veelgebruikte strategie. Organisaties moeten hun werknemers opleiden om multi-inzetbaar te zijn, wat de behoefte aan AI-talent kan helpen verminderen. Het dynamische karakter van digitale transformatie leidt ertoe dat functievereisten in korte tijd kunnen wijzigen, in sommige gevallen zelfs elke zes maanden. Dit onderstreept het fundamentele belang van opleiding en training, wat naadloos gecombineerd moet worden met een continue talentacquisitieproces.

Ook CEO Digital wijst op de groeiende noodzaak voor CIO’s om top AI-talent te werven en te behouden [3]. De organisatiecultuur speelt een kritieke rol; culturele spanningen en vaardigheidstekorten op verandermanagement kunnen organisatorische transformaties ernstig belemmeren. Bedrijven moeten zich richten op het creëren van een cultuur die autonomie en meesterschap bevordert en tegelijkertijd de voorwaarden biedt om toptalent aan te trekken en te behouden.

De complexiteit van het aantrekken en behouden van AI-talent ligt niet alleen in de aantrekkelijkheid van het bedrijf of de arbeidsvoorwaarden. Het is cruciaal dat organisaties écht snappen waarom kandidaten wel of niet instappen en waarom werknemers blijven of vertrekken. Diversiteit, inclusiviteit en ESG doelstellingen zijn belangrijker dan ooit, en onderschat niet de impact van leiderschapsgedrag op medewerkers.

In deze complexe context is het cruciaal dat organisaties transparant zijn over hun missie en waarden, duidelijke carrièrepaden bieden en een werkcultuur creëren die zowel de persoonlijke als professionele groei ondersteunt. Alleen zo kunnen ze de strijd om AI-talent winnen en een duurzaam concurrentievoordeel in het digitale tijdperk opbouwen.

Bent u klaar om AI-talent effectief te integreren in uw team? Met PrepAIr aan uw zijde zetten we de koers uit voor duurzaam succes in de wereld van kunstmatige intelligentie..

De eerste stap is bewustwording: Neem contact op om deel te nemen aan ons onderzoek naar AI-prepairedness!

[1] Williams, Natalie. 2023. “Winning the War for Talent in the Age of AI & Data: A Guide for Insight-Driven Organisations.” Deloitte. Accessed November 1, 2023.

[2] Vinciane Beauchene, Julie Bedard, Julie Jefson, and Nithya Vaduganathan. “How to Attract, Develop, and Retain AI Talent.” BCG, May 16, 2023. Accessed November 1, 2023.

[3] “Talent War Set to Become Top Priority for CIOs in 2023.” CEO.digital. September 8, 2022. Accessed November 1, 2023.

PrepAIr
Alexander Bruinsma

Voorbij de hype: Het belang van een gebalanceerde aanpak voor AI

In het AI-tijdperk is een evenwichtige aanpak essentieel. Turner’s PrepAIr biedt een raamwerk voor organisaties om AI verantwoord te implementeren, rekening houdend met aspecten als visie, risico’s, governance en uitvoeringskracht. Deze aanpak helpt organisaties verder te kijken dan de hype, strategieën te vertalen naar actie, en AI effectief te integreren.

Lees meer »
PrepAIr
Alexander Bruinsma

De strijd om AI-talent – Een wedloop in het digitale tijdperk

In de snel evoluerende wereld van AI is het essentieel voor organisaties om zich te onderscheiden in de strijd om top AI-talent. Dit vereist een dynamische aanpak: het vormgeven van een inspirerende werkcultuur, het benadrukken van unieke ontwikkelingsmogelijkheden en het aanpassen aan de nieuwste trends en regelgeving.

Lees meer »

Meer weten over Turner?

Turner Strategie-executie wordt voor het vierde jaar op rij door opdrachtgevers gezien als het beste strategisch adviesbureau van Nederland. Meer dan 4000 bestuurders en professionals deden mee aan het onderzoek van MT1000 waarbij Turner de hoogste waardering ontving voor strategie-advies, klantgerichtheid, excellente uitvoering en productleiderschap.

Lees hier meer over de resultaten die andere opdrachtgevers behaalden met hulp van Turner Strategie Executie. Meer weten? Neem contact met ons op.

Meer weten over Turner PrepAIr?

Wilt u meer weten over wat Turner Strategie = Executie voor uw organisatie kan betekenen? Vul het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wilt u meer weten over wat Turner Strategie = Executie voor uw organisatie kan betekenen? Vul het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.