Publieke Sector
Ronde tafel over Werk aan Uitvoering
Turner’s Christiaan Gort, Peter Schreuder en Jacques Pijl organiseerden samen met Flevum een ronde tafel bijeenkomst voor bestuurders en directieleden in de publieke sector. Het onderwerp? Het rapport Werk Aan Uitvoering dat door de toeslagenaffaire aan actualiteit heeft gewonnen. Deelnemers van de bijeenkomst gingen met elkaar in gesprek over de uitkomsten. Wat is nodig om de uitvoering te vernieuwen?
Werk aan Uitvoering: ronde tafel met uitvoeringsorganisaties
Uitvoeringsorganisaties staan onder druk. Hoe kunnen zij voldoen aan de verwachtingen van burgers, instellingen en politiek – nu en in de toekomst? Vorig jaar verscheen het rapport Werk aan Uitvoering met een uitgebreide probleemanalyse en adviezen voor versterking. Turner en Flevum organiseerden op 9 februari een digitale ronde tafel over dit rapport voor bestuurders en directeuren van toezicht- en uitvoeringsorganisaties. De 25 deelnemers kregen een toelichting van de auteur van het rapport, Hans van der Vlist, en bespraken samen de uitkomsten. Wat zijn de conclusies? En wat er is nodig om het tij te keren?
Het rapport
De uitkomsten liegen er niet om. Het rapport concludeert dat uitvoeringsdiensten decennialang zijn verzwakt door meerdere bezuinigingsronden en een opeenstapeling van wet- en regelgeving. Dit heeft geleid tot moeilijk uitvoerbare en moeilijk uitlegbare wetgeving en tot een eenzijdige focus op efficiency en digitalisering. Het gevolg? De uitvoering kan niet meer voldoen aan de verwachtingen en de menselijke maat is grotendeels verdwenen. Vooral kwetsbare burgers zijn hiervan de dupe. In deze context heeft de toeslagenaffaire bij de belastingdienst kunnen plaatsvinden.
Meer maatwerk en samenwerken
Betere relatie met beleidsdepartementen
"Publieke organisaties hebben over het algemeen een heldere strategie en betrekken hun stakeholders goed, maar het ontbreekt aan executiekracht."
Jacques Pijl, auteur Strategie = Executie
Best practices
Zoals het rapport al aangeeft: er is volop werk aan uitvoering. Maar hoe kun je deze veranderingen handen en voeten geven? Een inventarisatie van best practices leverde alvast mooie voorbeelden op. Denk aan uitvoeringsdiensten die aan de slag zijn gegaan met ‘customer journeys’ om de dienstverlening aan burgers meer betekenis te geven. Of aan het vergroten van de discretionaire bevoegdheid van ambtenaren bij het inregelen van nieuw beleid.
Turner’s Peter Schreuder gaf een voorbeeld: “Publieke organisaties hebben de neiging om te veel na te denken (80%) en te weinig aandacht aan executie te geven (20%). Door dit bij één van onze opdrachtgevers om te draaien, hebben we de productie op 35 vestigingen 20% verhoogd, de klanttevredenheid significant verbeterd en meer ruimte gecreëerd voor het persoonlijk contact en de menselijk maat.”
Onderzoek naar slagkracht
Ondanks corona gaat bij iedereen de veranderagenda in 2021 door. Dit wordt mogelijk gemaakt door de inzet van digitale middelen. Per veranderinitiatief geeft 75% aan dat stakeholders goed betrokken worden. Toch lukt het meer dan 50% niet om succesvolle veranderingen goed op te schalen en qua batenmanagement geeft 70% geeft aan beperkt inzicht te hebben in realisatie van doelen.
“Publieke organisaties hebben over het algemeen een heldere strategie en betrekken hun stakeholders goed, maar het ontbreekt aan executiekracht,” geeft Turner’s Jacques Pijl en auteur van Strategie = Executie aan. “Veranderingen worden onvoldoende gerealiseerd doordat te veel tegelijkertijd wordt opgepakt en onvoldoende gestuurd wordt op resultaten.”
Doorpakken, nu echt
De problemen uit het rapport Werk Aan Uitvoering zijn de afgelopen jaren al in veel onderzoeken naar voren gekomen. Waarom gaat het nu wel lukken om de benodigde veranderingen te realiseren? Bij de totstandkoming van het rapport zijn heel veel stakeholders betrokken en het draagvlak van de aanbevelingen is groot. Bovendien is er urgentie bij de politiek om hiermee aan de slag te gaan. De toeslagen-affaire heeft geholpen om dit onderwerp bovenaan de politieke agenda te krijgen.
Christiaan Gort, practiceleider Publieke Sector sluit af: “De actualiteit vraagt er nu om dat uitvoeringsdiensten doorpakken om die menselijke maat terug te brengen in de dienstverlening. Om dat te laten slagen moet de relatie met beleidsdepartmenten veranderen en er zijn nieuwe en innovatieve vormen van samenwerking nodig.”
"De actualiteit vraagt er nu om dat uitvoeringsdiensten doorpakken om die menselijke maat terug te brengen in de dienstverlening."
Christiaan Gort, practiceleider Publieke Sector
Alle nieuwsberichten van Turner

Strategie-executie in een Agile wereld | BLOG I
Strategy Execution in an Agile World. Don’t confuse an Agile organisation with an Agile method.

LLO Versneller
Het onderwijs staat op dit moment voor een groot aantal maatschappelijke vraagstukken waar iets mee moet gebeuren: aankomende krimp van studentaantallen, flexibilisering en personalisering binnen opleidingen en de opkomst van Leven Lang Ontwikkelen (LLO) naast het initieel onderwijs.

Column Peter de Bruin | ‘Volg-ordening’
Veel stammenstrijd en oeverloze discussie over ordeningsvraagstukken en ogenschijnlijk principiële tegenstellingen zijn te voorkomen door er vooral een volgordevraagstuk in te ontdekken, betoogt Peter de Bruin in zijn recente column. Welke volgorde hebben we gisteren gekozen in het politiek ogenschijnlijke links-rechts dilemma?

Cross-functioneel alignment. Doorbreek de zuilen. Elke dag weer
Alignment binnen de commandolijnen van de lijnorganisatie nastreven is een beetje lui. Dat noemen we in goed Nederlands gewoon afstemming. De uitdaging op het gebied van alignment ligt juist buiten die commandolijnen, in het neerhalen van de zuilen.

Strategie = Executie is de nr 1 job van elke leider
Strategie = Executie Strategie = Executie is de nr. 1 job van elke leider Als iets volharding vraagt, is het echte strategie-executie. Daarbij gaat het

Liander
Liander staat voor grote veranderingen: minimaal een verdubbeling van de vraag én de energietransitie. Maar de structurering van de administratieve afhandeling van projecten verliep niet soepel en stond opschaling in de weg. Liander moest eerst urgentie creëren en iedereen doordringen van het probleem. Turner bracht een koppeling tussen dagelijks werk en missie.

AI in de Financiële sector – Innovatie stimuleren zonder risico’s te negeren
De financiële sector in Nederland omarmt kunstmatige intelligentie (AI) om processen te verbeteren, besluitvorming te versnellen en klantenservice te optimaliseren. Echter, met de voordelen van AI komen ook risico’s zoals data bias, privacykwesties en potentiële fouten in besluitvorming.

Transparantie in AI en voorbereiden op onbekende uitdagingen
In het huidige digitale tijdperk, waar kunstmatige intelligentie (AI) een steeds belangrijkere rol speelt in bedrijfsprocessen, is de vraag naar transparantie van organisaties op dit gebied sterk toegenomen.

ESG=Strategie=Executie
Alle organisaties in de Nederlandse financiële sector hebben in 2019 hun handtekening onder het Klimaatcommittment gezet. Hiermee verplichten zij zich om bij te dragen aan de uitvoering van de klimaatambities in het Akkoord van Parijs en het Klimaatakkoord.

Voorbij de hype: Het belang van een gebalanceerde aanpak voor AI
In het AI-tijdperk is een evenwichtige aanpak essentieel. Turner’s PrepAIr biedt een raamwerk voor organisaties om AI verantwoord te implementeren, rekening houdend met aspecten als visie, risico’s, governance en uitvoeringskracht. Deze aanpak helpt organisaties verder te kijken dan de hype, strategieën te vertalen naar actie, en AI effectief te integreren.

De strijd om AI-talent – Een wedloop in het digitale tijdperk
In de snel evoluerende wereld van AI is het essentieel voor organisaties om zich te onderscheiden in de strijd om top AI-talent. Dit vereist een dynamische aanpak: het vormgeven van een inspirerende werkcultuur, het benadrukken van unieke ontwikkelingsmogelijkheden en het aanpassen aan de nieuwste trends en regelgeving.

De menselijke factor in AI – Voorbereiden op een revolutionaire samenwerking
Bij het integreren van AI in bedrijfsprocessen is de sleutel tot succes de betrokkenheid en veranderbereidheid van werknemers. Een cultuur die verandering accepteert en ondersteunt, gecombineerd met voortdurende training en ethisch gebruik van AI, is cruciaal. Dit leidt tot een gezamenlijke vooruitgang en innovatie in het digitale tijdperk.
Contact
We leren je graag kennen. Neem contact op voor een kennismaking.
Huize de Boom
Arnhemseweg 107
3832 GK Leusden
Telefoon: +31 (0)33 – 285 93 00
Email: info@turner.nl
ONZE MENSEN
BLIJF OP DE HOOGTE