Turner Zorg

Effectieve besturing en structuur

Voor een slagvaardige zorgorganisatie is een effectieve besturing van wezenlijk belang. Immers, een effectieve besturing weet de verbinding te leggen tussen de missie en de strategie (het ‘why’) en het feitelijk bieden van goede zorg (het ‘what’). De besturing richt zich op het ‘how’, ofwel de structuur, de taken, verantwoordelijkheden, bevoegdheden, etc.

Op basis van onze ervaring weten we dat een effectieve besturing eerder uitzondering is dan regel. De strategie, de besturing en de feitelijke zorgverlening kunnen elkaar fundamenteel versterken als ze met elkaar in lijn liggen, maar ook ernstig tegenwerken indien dat niet het geval is.

Een minder effectieve besturing leidt tot een veelheid aan vraagstukken, zoals:

  • Het bestuur heeft het gevoel te veel ‘in de organisatie gezogen’ te worden in plaats van invulling te kunnen geven aan de uitdagende en relevante bestuurlijke vraagstukken.
  • De managementinformatie is kwalitatief onvoldoende om adequaat mee te sturen, waardoor de organisatie meer dan gewenst blijft hangen in terugkijken en verklaren en te weinig aandacht heeft voor vooruitkijken en sturen.
  • Het management is te druk met het oplossen van alledaagse problemen in plaats van het tactisch sturen en faciliteren van de teams en zorgprofessionals.
  • De organisatiestructuur past niet meer bij de huidige omvang en uitdagingen waar de organisatie voor staat, maar de consequenties voor een nieuwe structuur zijn moeilijk te overzien.
  • De organisatie kent (te) veel managementlagen of managementfuncties, waarbij onduidelijkheid heerst over wie beslissingsbevoegdheid heeft.

Als Turner hebben wij op basis van onze ruime advieservaring een bewezen aanpak die u stapsgewijs helpt om de passende versterking van uw besturing vorm te geven, met een breed draagvlak bij uw management en medewerkers. Dat is onderscheidend element in de aanpak die wij hanteren: inhoud en draagvlak gaan bij ons hand in hand. 

Wilt u meer weten over onze aanpak?

Lees onze flyer voor een verdieping op onze aanpak en informatie rondom onze andere proposities of kom in contact!

Meer over Zorg

Peter de Bruin
Blog
Alexander Bruinsma

Column Peter de Bruin | ‘De patiënt loslaten’

De zorg in Nederland is hoogwaardig. Toch kost het veel geld en mensen die we niet hebben. Kan het beter? Ja, maar dan is samenwerken het devies. Dat lukt moeizaam door de vele mijn-dein discussies over geld, data, systemen etc., gevoed door de verantwoordelijkheid van ‘mijn’ patiënt. Samenwerken kan alleen met / door bestuurders en medici die vooruit willen door het oude los te laten.

Lees meer »
De Juiste Zorg op de Juiste Plek
mkan

Zeven vragen aan Turner’s zorgexpert Annelies van der Ham

Expert zorglogistiek Annelies van der Ham heeft zich verbonden aan Turner’s zorg practice. Met een afgerond promotieonderzoek naar de organisatie van zorglogistiek en jarenlange consultancy-ervaring op zak, is zij met recht aanwinst voor Turner. Wat voor ervaring brengt zij mee? Welke waardevolle inzichten levert haar onderzoek op? En wat zijn haar ambities? We leren Annelies kennen in zeven vragen.​

Lees meer »
Blog
mkan

Column Peter de Bruin | Vaccinatietraagheid legt DNA In de zorg bloot

Soms heb je een crisis nodig om tot inzicht over je eigen DNA te komen, schrijft Peter de Bruin. In de zorg maakt de vaccinatietraagheid duidelijk dat met de zorg in Nederland niets mis is, met de organisatie van de zorg des te meer. Meer schaal en samenwerking is nodig. Zorg voor de keten, tegen de versnippering. De vele zorgbestuurders, virologen en andere medici die publiekelijk hun verbazing uiten hebben een punt. Dankzij Corona weet de zorg nu beter.

Lees meer »
huisarts
De Juiste Zorg op de Juiste Plek
mkan

Doorbraak in eerstelijnszorg

Spreekuur.nl is een mooi voorbeeld van hoe digitale zorg de Juiste Zorg op de Juiste Plek mogelijk maakt. Met deze triage- en diagnose app kunnen patiënten zelf de eerste stappen in de eerstelijns zorg zetten. Turner helpt bij deze – en andere – doorbraken in de Juiste Zorg op de Juiste Plek. ​

Lees meer »
Ziekenhuis onderzoek
Artificial Intelligence
mkan

Innoveren met data in de zorg?

Artificial Intelligence Innoveren met data in de zorg? Olie eerst de machine. Turner’s zorgexpert Egbert Clevers ziet al prachtige voorbeelden van innovaties met data in

Lees meer »

Contact

We leren je graag kennen. Neem contact op voor een kennismaking.

Huize de Boom
Arnhemseweg 107
3832 GK Leusden

Telefoon: +31 (0)33 – 285 93 00
Email: info@turner.nl

BLIJF OP DE HOOGTE