Strategie = Executie

De 10 van Data-analyse en -innovatie (Hard en Zacht)

De 10 van Data-analyse en -innovatie (Hard en Zacht)

  1. Structureer je data.
    1. Anders ben je onnodig veel tijd kwijt met het bij elkaar zoeken van data en het ‘schoonmaken’ ervan. Voor grotere organisaties is een datamanager onmisbaar.
  2. Schoon de data.
    1. Zorg voor geschoonde en recente data van 1 ijk moment/periode. Schoon van uitschieters, data fouten, bijzondere perioden etc. Bewaar geannoteerde scripts. Dit maakt analyses reproduceerbaar voor anderen.
    2. Check de basics: volume, variëteit, snelheid en onzekerheid van data. Ververs zo vaak mogelijk.
  3. Zoom uit.
    1. Ga bij grote voorkeur een paar niveau’s hoger dan je eerste interesse. Kortom ga niet voor een vluggertje (‘on the back my sleeve’ berekeningen zijn goed voor de sanity check, maar niet voor t echte werk). Bouw het rustig en degelijk op. Neem alle variabelen ook in de berekening als variabelen op: verstop geen aannamen in de berekening.
    2. Vernieuw door de hele keten plus in ogenschouw te nemen. Neem ook impact voor keten partners in de beoordeling mee, want daar kan nu juist de ruimte voor vernieuwing zitten.
  4. Houd het grote doel voor ogen, ‘start with the end in mind’.
    1. De koppeling met de doelen en business case van de business opdracht waar data-analyse een onderdeel van is. Focus zoveel mogelijk op data die eindresultaat beïnvloeden, minder op data die input of throughput betreffen. Tenzij het early indicators zijn.
    2. Check relevantie (1). Als data geen richting veranderen doen ze er niet toe, (2) Analyseer alleen relevante data. Als data geen 1 op 1 impact in een proces hebben zijn ze niet relevant.
    3. Elke analyse door een tandem: data-analist én data-gebruiker uit proces in kwestie
  5. Verzamel doelgericht. Te vaak stuurt het aanbod de vraag.
    1. Analyseer hypothesegericht. Maar m.b.v. open blik voor serendipiteit.
    2. Definieer ‘known unknowns‘. Spreek met collega’s, op zoek naar vragen en knelpunten die met data op te lossen zijn. En over ‘unknown unknowns‘. Een deel van de waarde van data is latent aanwezig; schep dus een klimaat van diverse, samenhangende data, compatibel met eventuele toekomstige of externe data. STRATEGIE = EXECUTIE
    3. Laat een ervaren data scientist meekijken: ook bij de eerste stadia van het innovatieproces, zoals het stellen van strategische prioriteiten.
  1. Data-analyse 1e orde: Analyseer gedisciplineerd (‘en fight the bias constantly’)
    1. Waak voor bias, blijf openstaan voor alle uitkomsten: een hypothese is nodig om gericht te werken maar mag jouw beoordeling niet in de weg staan. Assumptions are the mother of all..
    2. Valideer je resultaten: sanity check: klopt t met wat ik denk en waarom niet (let op regel 1) wat doen de berekeningen als je de input wijzigt, zoek de extremen op. Neem alle variabelen bewust mee, check alle aannames, gebruik inschattingen. Gebruik meerdere bronnen, deskundigen etc.
  1. Data-analyse 2e orde: zoek naar kruisverbanden.
    1. De kracht van big data zit niet in kerncijfers (0e dimensie) of datareeksen (1e dimensie), maar in complexe voorspelmodellen, categoriseringsmodellen, of verklaringsmodellen. Focus op ‘vóór de komma’. Bewaak tijdsbesteding aan optimaliseren data-modellen. Dat doen ze op Kaggle maar.
  1. Creëer aparte tijd voor zorgvuldige rapportering
    1. Bespreek resultaten met collega’s. Uit meerdere disciplines. Gooi de analyses in een hoek van de kamer, mediteer een uur in stilte, begin je lege mindmap of een leeg vel de drie belangrijkste conclusies te trekken vanuit de probleemstelling. Wat komt er bij je op. De conclusies leiden tot aanbevelingen. Schrijf Minto vanuit de beleving van de klant, sluit aan. Puzzel eerst, schrijf daarna
  1. 50% van de output = visual management.
    1. Implementeer organisatiebrede best-practices voor visualisatie. Leg de lat hoog, want dit is wat mensen zien. Zet in op ‘first time right’ als standaard.
  1. Gebruik hoogwaardige en moderne tools.
    1. Los van legacy. Python/R, PowerBI, SAS, etc. En de klassiekers: SPSS.

Strategie = Executie. Sneller verbeteren, vernieuwen en innoveren

Hoe kunnen organisaties strategie-executie tot nr.1 prioriteit verheffen? En sneller verbeteren, vernieuwen én innoveren? Dat beschrijf ik in Strategie = Executie. Deze publicatie is gebaseerd op het onderzoek dat Turner twee jaar geleden startte naar de succesfactoren van strategie-executie & innovatie. We interviewden 60 bestuurders en professionals en analyseerden meer dan 75 cases, 300 relevante boeken en artikelen.

  • Amerikaans managementboek van het jaar 2021, Nr 1 in de categorie strategisch management, in de bestseller top 100, zevende druk, vertaald in het: Engels, Duits, Spaans, Russisch en Indonesisch.
  • Selectie belangrijkste managementboeken volgens CEO’s van innovatieve organisaties (FD nieuwe kampioenen). Opgenomen in bibliotheek van klassiekers (MB.nl).
  • Genomineerd voor managementboek van het jaar.
  • Talloze artikelen en interviews in o.a. FD, Emerce, Frankwatching en CFO.
  • 24 aanbevelingen van topbestuurders.
  • Talloze ted-talks en incompany workshops bij de top 25-50 organisaties, gemiddelde waardering 8,7.

Contact

We leren je graag kennen. Neem contact op voor een kennismaking.

Huize de Boom
Arnhemseweg 107
3832 GK Leusden

Telefoon: +31 (0)33 – 285 93 00
Email: info@turner.nl

BLIJF OP DE HOOGTE