Strategie = Executie

Hoe verleg je het zwaartepunt in strategie-executie naar executie?

Turner's Jacques Pijl gaat in dit blog in op een uitdaging die veel bestuurders herkennen. Hoe verleg je het zwaartepunt in strategie-executie naar executie?

Hoe zorg je voor een excellente start van de executie van een nieuw initiatief? In mijn boek Strategie = Executie laat ik zien hoe je gebruik kunt maken van een executiecirkel om de uitvoering van het plan te versnellen. We willen snelheid en kiezen daarom voor korte golven. Maar bij snel slagen hoort ook snel falen.

Als de doelen en de inhoud van een nieuw initiatief zijn gedefinieerd, moet een excellent plan de koppeling maken met de vraag wie het initiatief gaan trekken en hoe de executie eruit gaat zien. Die twee aspecten moeten samengebracht worden: wie het gaat doen, en hóe. Als de beoogde trekker en sleutelspelers van het initiatief zelf de pen ter hand nemen om het plan te schrijven, levert dat al de helft van het benodigde eigenaarschap voor hun beoogde rol op.

“Het is essentieel om de eerste executiegolf uit te voeren met de eerste groep betrokkenen”

Het is essentieel om de eerste executiegolf uit te voeren met de eerste groep betrokkenen. De kern van moderne strategie-executie en verandermanagement is dat dezelfde groep mensen de doelen vaststelt, de analyses uitvoert, het ontwerp maakt, het executieplan opstelt en de eerste executiegolf voorbereidt. Toch is het vaak wel goed een apart executieteam te formeren. Executie vraagt andere competenties dan het maken van het best mogelijke ontwerp. Maar je wilt zeker overlap hebben tussen het ontwerp- en het executieteam. De eerste klap is immers een daalder waard, dus die moet wel raak zijn.

Cirkel van executie. Het zwaartepunt ligt in deze fase op executie. Het bewijs voor een goede strategie wordt pas in executie geleverd. Ik heb mijn boek niet voor niets de titel Strategie = executie meegegeven. Het beste hulpmiddel hierbij is de cirkel van executie, die in figuur 1 is afgebeeld.

“De essentie van de cirkel van executie: werk met sleutelmomenten”

De essentie van de cirkel van executie: werk met sleutelmomenten. Elk van de tien stappen van de cirkel van executie zijn sleutelmomenten. Tussen deze basisstappen door verrichten alle betrokkenen veel werk, met maximale professionele autonomie en vrijheid. Maar in die basisstappen komt alles bij elkaar en doe je altijd hetzelfde. Anders ben je steeds bezig nieuwe aanpakken te bedenken.

De executiecirkel is geen veranderkundig handigheidje, maar volgt een ijzeren stramien. Standaardisatie is namelijk een succesfactor. Het stimuleert flexibiliteit en creëert ruimte. Daarnaast is de balans tussen brengen en halen, vanuit het project of programma naar de lijnorganisatie, duidelijk zichtbaar. Dat is de lijn dwars door de cirkel heen, zoals te zien in de cirkel van executie. Het zwaartepunt van de executie komt nu dus vol in de lijn te liggen.

Dezelfde film

Tijdens de start van de eerste golf heeft iedereen het minimaal levensvatbaar product (MLP) volledig in de vingers. Alle sleutelspelers zijn op de hoogte van elkaars verwachtingen en de rolverdeling. Iedereen speelt in dezelfde film. Halverwege de golf maken we de balans op. Wat makkelijk aangepast kan worden passen we aan, grote zaken komen op de parkeerlijst (‘backlog’ in Scrum-termen) en worden parallel of in een later stadium door het ontwerpteam aangepast. Tijdens de golfevaluatie worden het resultaat, het MLP en de executieaanpak geëvalueerd. Via SMART-afspraken worden de eisen aan het MLP en de executieaanpak bijgesteld voor de volgende golf. Dit is het belangrijkste sleutelmoment. Zet een klein aantal logische punten op de agenda:

 1. Wat is al gehaald?
 2. Wat is nog niet gehaald?
 3. Wat heb je nodig?

 

Het meest voorkomende woord in de cirkel is ‘Doen!’ Dat concentreert zich op de doelen en het gewenste gedrag dat nodig is om de nieuwe werkwijze tot nieuw gewoontegedrag te maken. Om dat te bereiken dient iedereen volstrekt helder te communiceren met zijn collega’s en anderen die later betrokken worden. Zo slaat de eerste golf van executie de brug naar de volgende. Dat is vele malen krachtiger dan werken met toets-, klankbord- en ambassadeursgroepen.

“Gericht falen is een kerncompetentie”

Niet aanpassen. Weersta de verleiding om tijdens de eerste golf al aanpassingen te doen. De verleiding is groot om het MLP al aan te passen tijdens de cirkel van executie. Dat is niet de bedoeling. Per golf is de inhoud stabiel, anders weet je ook niet wat je test en leert. Tussen de golven itereer je. De maximale duur van een golf is zes á acht weken. Zorg voor korte golven, want die komen het verst. Denk maar aan Radio Moskou.

En vergeet niet: gericht falen is een kerncompetentie. Falen is alleen duur als het niet snel gebeurt en er niet van geleerd wordt. Het is juist een noodzakelijke brandstof voor innovatie. Maar een cultuur creëren waar falen als noodzakelijk wordt gezien voor vooruitgang is niet eenvoudig. Bij het Nederlandse hightechbedrijf ASML werken ze daar hard aan, onder het credo: ‘You win some, you learn some.’ Maar let wel op: bij een riskante postfusie-integratie is het gevaarlijker dan bij een fundamentele innovatie. In het laatste geval zijn we op ontdekkingsreis en dan kun je er juist vruchten van plukken.

Strategie = Executie. Sneller verbeteren, vernieuwen en innoveren

Hoe kunnen organisaties strategie-executie tot nr.1 prioriteit verheffen? En sneller verbeteren, vernieuwen én innoveren? Dat leest u in Strategie = Executie. Deze publicatie is gebaseerd op het onderzoek van Turner naar de succesfactoren van strategie-executie & innovatie. We interviewden 60 bestuurders en professionals en analyseerden meer dan 75 cases, 300 relevante boeken en artikelen.

 • Amerikaans managementboek van het jaar 2021, Nr 1 in de categorie strategisch management, in de bestseller top 100, zevende druk, vertaald in het: Engels, Duits, Spaans, Russisch en Bahasa.
 • Selectie belangrijkste managementboeken volgens CEO’s van innovatieve organisaties (FD nieuwe kampioenen). Opgenomen in bibliotheek van klassiekers (MB.nl).
 • Genomineerd voor managementboek van het jaar.
 • Talloze artikelen en interviews in o.a. FD, Emerce, Frankwatching en CFO.
 • 24 aanbevelingen van topbestuurders.
 • Talloze ted-talks en incompany workshops bij de top 25-50 organisaties, gemiddelde waardering 8,7.
 • Amerikaans managementboek van het jaar 2021, Nr 1 in de categorie strategisch management, in de bestseller top 100, zevende druk, vertaald in het: Engels, Duits, Spaans, Russisch en Indonesisch.
 • Selectie belangrijkste managementboeken volgens CEO’s van innovatieve organisaties (FD nieuwe kampioenen). Opgenomen in bibliotheek van klassiekers (MB.nl).
 • Genomineerd voor managementboek van het jaar.
 • Talloze artikelen en interviews in o.a. FD, Emerce, Frankwatching en CFO.
 • 24 aanbevelingen van topbestuurders.
 • Talloze ted-talks en incompany workshops bij de top 25-50 organisaties, gemiddelde waardering 8,7.

Nieuwsbericht

Bekijk onze andere vraagstukken in de categorie platformisering.

Bekijk alle VRAAGSTUKKEN

Strategie Executie in een Agile wereld DEEL II

Strategie-executie in een agile wereld. Hybriden: kunnen Agile methoden en andere methoden samenwerken? Een vals dilemma. Gelukkig is de tijd voorbij waarbij het dogma ‘Agile of niets’ heerste bij grootschalige veranderingen. Pragmatiek op basis van de aard van de beoogde verandering maakt een comeback.

In blog II over strategie-executie in een Agile wereld pleiten Antal Ruiter en Jacques Pijl ervoor om bij pogingen om organisaties te veranderen een hybride benadering toe te passen. Strategie-executie gaat over het realiseren van voordelen. Methoden zijn enkel een middel tot het doel.

Turner-Blog-SE-Agile1-NL-v1-header

Strategie-executie in een Agile wereld | BLOG I

Strategy Execution in an Agile World. Don’t confuse an Agile organisation with an Agile method.

Cross-functioneel alignment. Doorbreek de zuilen. Elke dag weer

Cross-functioneel alignment. Doorbreek de zuilen.
Alignment is de basis van effectieve strategie-executie en gaat veel verder dan afstemming binnen de hiërarchen. De échte uitdaging ligt juist buiten de commandolijnen, in het neerhalen van zuilen.

ESG-header

Strategie = Executie is de nr 1 job van elke leider

Wat is één van de belangrijkste succesfactoren om als leider te slagen in strategie-executie? Beschouw strategie-executie als je kerntaak. Dit heeft een aantal belangrijke implicaties voor het competentieprofiel van een leider.

Turner Excellente Betrokkenheid

4x zo winstgevend bij excellente betrokkenheid

Strategie = Executie 4x zo winstgevend bij excellente betrokkenheid. Wees als manager een Australisch weiland. Geen hekken, maar een aantrekkelijke …

Hard of zacht? Een vals dilemma. Balans is alles

Hard of zacht? Een vals dilemma!

Strategie = Executie Hard of zacht? Een vals dilemma! Regelmatig worden zogenaamde harde en zachte veranderaanpakken tegenover elkaar gezet. Alsof …

Contact

We leren je graag kennen. Neem contact op voor een kennismaking.

Huize de Boom
Arnhemseweg 107
3832 GK Leusden

Telefoon: +31 (0)33 – 285 93 00
Email: info@turner.nl

BLIJF OP DE HOOGTE