Strategie = Executie

Strategie = Executie is de nr. 1 job van elke leider

Als iets volharding vraagt, is het echte strategie-executie. Daarbij gaat het per definitie om uitgesteld genot.

Een van de belangrijkste succesfactoren voor strategie-executie is deze te beschouwen als je kerntaak voor elke leider, schrijf ik in mijn boek Strategie = Executie. De E van CEO staat voor executie, nietwaar? Maar welke implicaties heeft dat voor het competentieprofiel van de moderne leider in strategie-executie?

Met strategische doelstellingen op papier haal je geen enkele doelstelling. Het gelijk wordt pas bewezen in de executie. Om de Amsterdamse wethouder Jan Schaefer te citeren: ‘In geouwehoer kun je niet wonen.’ Een mooie anekdote is die over Conrad Hilton, de oprichter van het gelijknamige hotelconcern, die als tachtigjarige in het zonnetje werd gezet met een serie ronkende speeches van captains of industry over leiderschap en change leadership. Hij schuifelde naar het podium en kreeg de voorspelbare vraag: ‘Mr Hilton, wat is het geheim van uw succes en leiderschap?’ De zaal verwachtte een hoogwaardige conceptuele toevoeging aan het denken over leiderschap. Zijn antwoord was even bondig als briljant: ‘Vergeet nooit om het douchegordijn in de badkuip te stoppen.’ Vervolgens liep hij het podium weer af.

 

Operational intensity

Natuurlijk is dat een oversimplificatie. Leiderschap in strategie-executie als jouw nummer 1 job vraagt meer. Het gaat over verschillende competenties en de juiste dingen op het juiste moment doen. Zo mag operational intensity van mij in het competentieprofiel van elke aan te nemen bestuurder worden opgenomen. Een goede relatie van mij was een supply chain director bij Unilever. Hij kan smaakvol vertellen over de ontwikkelingen in zijn vak bij Unilever en is trots op de duurzame ambities en resultaten. Maar ook op de ‘bias for action’, die steeds sterker wordt binnen Unilever. Dat gaat vaak gepaard met scherp gekozen begrippen en taal. Het begrip ‘operational intensity’ staat voor executiegerichtheid van het executive committee tot en met de werkvloer. Met als praktisch voorbeeld een WhatsApp-groep per kritisch change project, waarin de gehele executiecoalitie (een nieuw concept in change management, zie bouwsteen vier uit mijn boek) van top tot vloer en van lijn tot project betrokken is en steeds binnen 48 uur noodzakelijke besluiten neemt.

 

Geen grote ego’s

Een ander belangrijk aspect is dat van het dienend en constructief leiderschap, volgens diverse onderzoeken de beste vorm van leiderschap. De meeste duurzaam effectieve leiders hebben geen grote ego’s. Manfred Kets de Vries heeft de perverse kanten van charismatische leiders goed beschreven. Nuchterheid en een reëel mensbeeld gebieden wel rekening te houden met ego’s en politiek in organisaties, van bestuurskamers tot en met de werkvloer. Ga er reëel mee om en maak alles zoveel mogelijk bespreekbaar. En houd rekening met elkaars gevoeligheden en overtuigingen. Een goed principe, dat aan de Israëlische generaal en politicus Jitzak Rabin wordt toegeschreven: ‘Geef uw tegenstanders altijd een route om zonder gezichtsverlies een draai te maken.’

 

Noodzaak, focus en eenvoud

In het boek Must-Win Battles beschrijven Peter Killing, Thomas Malnight en Tracey Keys krachtig hoe belangrijk het is om een compacte set te hebben van absoluut noodzakelijk ‘te winnen gevechten’. Ze worden ook wel ‘critical change initiatives’ genoemd. Hoe tegenstrijdig het ook moge klinken: spreid risico’s. Het is immers te riskant om op twee grote ‘battles’ in te zetten. Laat je zeker niet uit het veld slaan door de vraag of het via een ‘sense of urgency of excitement’ moet. Het is in deze tijden vrijwel altijd allebei. Binnen de ‘must-win battles’ is het zaak de echte doorbraak te forceren. Die is nooit eenvoudig, maar altijd te vinden. Topmannen van grote, strak geleide corporates leggen altijd de nadruk op noodzakelijkheid, focus en eenvoud. Zij formuleren de strategische doelstellingen strak en helder, vaak in drie of vijf punten. De eenvoud is de kracht.

Succesvolle leiders in strategie-executie blinken uit in systematisch focus aanbrengen. Ze scherpen het waarom van de strategie voortdurend aan om hun mensen te motiveren. Ze zijn voortdurend bezig opdrachten die voorliggen te herdefiniëren om duidelijk te maken waar die wel en vooral ook niet over gaan. Dat betekent ook dat zij goed zijn in nee zeggen: een topbestuurder van een groot internationaal handelsbedrijf zei na het Imtech-debacle in 2015 het meeste geld te hebben verdiend voor zijn aandeelhouders door nee te zeggen.

 

Uitgesteld genot

Succesvolle leiders in strategie-executie weten de talloze angsten en verleidingen onderweg te weerstaan. De angst om de verkeerde focus te hebben en dan juist nog verder achterop te raken bij de concurrenten. En de angst om nieuwe kansen te missen, ‘the fear of missing out’. Zeker is dat leiders zonder focus iedereen en zichzelf gek maken. Als zij niet weten waar zij heen willen en waarom, waarom zouden hun medewerkers dan volgen? Zogenaamd wendbaar en flexibel nieuwe ideeën adopteren zal op korte termijn altijd een gevoel van frisheid en elan suggereren. Maar die glans vervaagt snel, waarna het gevoel van een slecht gefocuste organisatie zal domineren.
Als iets volharding vraagt, is het echte strategie-executie. Daarbij gaat het per definitie om uitgesteld genot. Leiders ondervinden daarbij de meeste tegenwind en tegenwerking. De moeilijkste momenten zijn die waar iemand met goede argumenten komt die aansluiten bij hun eigen twijfels. Vaak is immers voor verschillende opties iets te zeggen.

 

Competentieprofiel

Het competentieprofiel van een moderne leider moet aangepast worden voor succes in strategie-executie. Over geen onderwerp zijn meer managementboeken geschreven dan over leiderschap, dus het is niet moeilijk daar onderzoek naar te doen. Moeilijker is het om te bepalen welke leiderschapscompetenties specifiek zijn voor succes in strategie-executie. Dat hebben we in het onderzoek en in casestudies intensief gedaan. Daaruit komen competenties die een excellente leider in de 21e eeuw onderscheidt van de middelmaat. Uit ons onderzoek komt een strakke lijst van 12 moderne leiderschapscompetenties bovendrijven die geschikt is voor iedere corporate hr-afdeling en headhunter.

 

De moderne leider:

  1. is strategisch en analytisch sterk.
  2. weet het waarom, wat, hoe en wat appellerend over te brengen.
  3. heeft een ondernemersmentaliteit.
  4. vereenvoudigt en bevrijdt.
  5.  werkt systematisch aan het uitbreiden van de executie.
  6. creëert en ‘forceert’ besluiten en doorbraken.
  7. gelooft in het intellect van het collectief en objectiveert zo besluitvorming.
  8. bouwt vertrouwen.
  9. heeft gezag en ‘just enough’ paranoia.
  10. werkt onophoudelijk aan zichzelf.
  11. is nieuwsgierig, heeft meer vragen dan antwoorden.
  12. weerstaat de dictatuur van oud verandermanagement.

Strategie = Executie. Sneller verbeteren, vernieuwen en innoveren

Hoe kunnen organisaties strategie-executie tot nr.1 prioriteit verheffen? En sneller verbeteren, vernieuwen én innoveren? Dat leest u in Strategie = Executie. Deze publicatie is gebaseerd op het onderzoek van Turner naar de succesfactoren van strategie-executie & innovatie. We interviewden 60 bestuurders en professionals en analyseerden meer dan 75 cases, 300 relevante boeken en artikelen.

  • Amerikaans managementboek van het jaar 2021, Nr 1 in de categorie strategisch management, in de bestseller top 100, zevende druk, vertaald in het: Engels, Duits, Spaans, Russisch en Bahasa.
  • Selectie belangrijkste managementboeken volgens CEO’s van innovatieve organisaties (FD nieuwe kampioenen). Opgenomen in bibliotheek van klassiekers (MB.nl).
  • Genomineerd voor managementboek van het jaar.
  • Talloze artikelen en interviews in o.a. FD, Emerce, Frankwatching en CFO.
  • 24 aanbevelingen van topbestuurders.
  • Talloze ted-talks en incompany workshops bij de top 25-50 organisaties, gemiddelde waardering 8,7.
  • Amerikaans managementboek van het jaar 2021, Nr 1 in de categorie strategisch management, in de bestseller top 100, zevende druk, vertaald in het: Engels, Duits, Spaans, Russisch en Indonesisch.
  • Selectie belangrijkste managementboeken volgens CEO’s van innovatieve organisaties (FD nieuwe kampioenen). Opgenomen in bibliotheek van klassiekers (MB.nl).
  • Genomineerd voor managementboek van het jaar.
  • Talloze artikelen en interviews in o.a. FD, Emerce, Frankwatching en CFO.
  • 24 aanbevelingen van topbestuurders.
  • Talloze ted-talks en incompany workshops bij de top 25-50 organisaties, gemiddelde waardering 8,7.

Neem contact op:

Opdrachten

Onsverhaal
Alexander Bruinsma

Liander

Liander staat voor grote veranderingen: minimaal een verdubbeling van de vraag én de energietransitie. Maar de structurering van de administratieve afhandeling van projecten verliep niet soepel en stond opschaling in de weg. Liander moest eerst urgentie creëren en iedereen doordringen van het probleem. Turner bracht een koppeling tussen dagelijks werk en missie.

Lees meer »
Onsverhaal
Alexander Bruinsma

Accolade

De zorgkloof – een toename van het aantal cliënten, een afname van het aantal medewerkers – zet veel zorgorganisaties voor het blok. Hoe moeten zij de zorg inrichten? Anne Bosman, bestuurder van Accolade Zorg, schakelde Edwin Schippers van Turner in voor het opstellen van een nieuwe strategie. Het draait om keuzes maken en innoveren, met behoud van de christelijke identiteit, vertelt Bosman.

Lees meer »
Onsverhaal
Alexander Bruinsma

Hogeschool Utrecht

Hogeschool Utrecht wilde onderwijs en onderzoek beter vervlechten met een focus op vier expertisegebieden. Om een doorbraak te realiseren in de wijze waarop de expertisegebieden functioneerden, werkten de HU en Turner samen aan een nieuwe kennis- en innovatieagenda.

Lees meer »
Onsverhaal
Alexander Bruinsma

Merford

Als CEO van Merford, specialist in geluidsbeheersing, akoestische materialen en deuren, werkte Robbert-Jan Ter Horst met Turner Strategie-executie om zijn plannen voor de toekomst uit te dagen. Het resultaat: een scherp geformuleerde strategie, die dankzij de focus nu al vruchten afwerpt. De Raad van Commissarissen en aandeelhouders hebben zich volmondig achter de strategie geschaard.

Lees meer »

Meer Strategie = Executie

Hard of zacht? Een vals dilemma. Balans is alles
Strategie = Executie
Alexander Bruinsma

Hard of zacht? Een vals dilemma!

Strategie = Executie Hard of zacht? Een vals dilemma! Regelmatig worden zogenaamde harde en zachte veranderaanpakken tegenover elkaar gezet. Alsof ze elkaar uitsluiten. De keuze

Lees meer »
The big why
Blog
Cor Barelds

Waarom het grote waarom niet genoeg is

Bij het formuleren van een strategie komen we onvermijdelijk bij de waaromvraag terecht. In bouwsteen 1 van het model dat ik uitwerk in mijn boek Strategie = Executie ontleden we de totstandkoming van de ambitie van organisaties.

Lees meer »
Blog
Cor Barelds

Effort en Effect. Weten door te meten

Met het minimaal levensvatbaar product (MLP) in de eerste executiegolf kunnen voor het eerst de baten van een nieuw initiatief worden geoogst. Meten is cruciaal in deze fase: we willen immers wel weten wat er slaagt.

Lees meer »
Blog
Cor Barelds

Het belang van de psychologische check-in

De besteding van tijd en middelen moet voor succesvolle strategie-executie radicaal omgedraaid worden. Waar strategie om woorden draait, gaat het bij executie immers om daden. Besteed daarom 80% van de middelen en tijd aan pure executie in plaats van aan strategievorming en analyse en ontwerpactiviteiten.

Lees meer »
Blog
Cor Barelds

Waarom strategie-executie de nummer 1 uitdaging van deze tijd is

‘Het is niets minder dan een maatschappelijke verantwoordelijkheid om beter te worden in strategie-executie’, zei een van de bestuurders die ik tijdens het onderzoek voor mijn nieuwe boek Strategie = Executie sprak. Grote woorden, dat weet ik, maar deze bestuurder maakte wel duidelijk hoe urgent het probleem is. Sneller verbeteren, vernieuwen en innoveren is niets minder dan de nummer 1 uitdaging voor organisaties. Daar zijn drie redenen voor.

Lees meer »
Team Turner wedstrijd
Financiële Dienstverlening
Alexander Bruinsma

Turner opnieuw gekozen tot nummer 1 strategisch adviesbureau in de MT1000

Turner staat op nummer 1 in de MT1000, een jaarlijks onderzoek onder opdrachtgevers van zakelijke dienstverleners. We staan op de eerste plek in de categorie strategie-advies en hebben de hoogste klanttevredenheid van alle consultancybureaus. Bovendien krijgen we hoge waarderingen voor klantgerichtheid, uitvoering en product. Wat is het verhaal achter deze mooie prestatie?​

Lees meer »
working together
Strategie = Executie
mkan

Rol van de controller in strategie-executie en waardecreatie

Turner’s Jacques Pijl schrijft in zijn blog op CM: Controllers Magazine over het boek van collega Fred Conijn. Strategie draait uiteindelijk om de toewijzing van middelen. In het boek Dynamische sturing slaagt Fred Conijn erin het denken over besturing fundamenteel te verrijken door harde en zachte besturing aan elkaar te koppelen en de rol van besturing in innovatie verder uit te werken.

Lees meer »
Blog
Cor Barelds

Zeven voordelen die u postpandemie wilt behouden

De nieuwe hybride manier van werken vraagt oversturen om haar voordelen vast te houden en niet terug te vallen in de oude manier van voor de pandemie. Daarom: kies expliciet een nieuw evenwicht. En onthoudt: werken is een activiteit, geen plaats1. Zeven voordelen die u postpandemie wilt behouden. En: het ‘3 x 33% principe’, of: wat DOEN en wat NIET DOEN

Lees meer »
Media
mkan

Strategie = Executie in basisbibliotheek managementboek.nl

Strategie = Executie staat vanaf vandaag in de Basisbibliotheek van Managementboek.nl. In deze eregalerij van managementklassiekers staat Jacques Pijl’s besteller naast 11 andere strategie-boeken als Good to Great, Business Model Generation en Blue Ocean. “Een gedegen boek, een klassieker, dat zijn belang bewezen heeft,” aldus Managementboek.nl​

Lees meer »
Publieke sector
mkan

Turner’s onderzoek naar strategie-executie in de publieke sector: een tussenstand

De slagkracht van publieke organisaties staat volop in de schijnwerpers – meer dan ooit. Turner startte een onderzoek naar strategie-executie van publieke organisaties. Hoe slagvaardig is de lopende organisatie? Hoe worden veranderinitiatieven aangepakt? Meer dan 30 managers en bestuurders deden al mee. Turner’s Christiaan Gort geeft een tussenstand: “Bij de meesten blijkt de basis op orde (‘run’). Aan de veranderkant (‘change’) tekent zich een aantal knelpunten af.”​

Lees meer »

Contact

We leren je graag kennen. Neem contact op voor een kennismaking.

Huize de Boom
Arnhemseweg 107
3832 GK Leusden

Telefoon: +31 (0)33 – 285 93 00
Email: info@turner.nl

BLIJF OP DE HOOGTE