TURNER X-OVER

George Kohlrieser High Performance Leadership in Strategy-Execution

9 TIJDLOZE GOUDEN PRINCIPES VOOR LEIDERS. PRINCIPE 4-6.

Professor Kohlrieser, Distinguished Professor of Leadership and Organizational Behavior, IMD, Lausanne deelt negen tijdloze leiderschapsprincipes.

“Mensen moeten zich veilig voelen voordat ze risico’s durven te nemen. Om ervoor te zorgen dat mensen hun volledige potentieel benutten, is het belangrijk om als leider eerst veiligheid te bieden – zeker in deze onzekere wereld.”

Turner organiseert een reeks exclusieve crossover-evenementen voor haar relaties. Vooraanstaande sprekers delen hun nieuwste inzichten op het gebied van psychologie, ethiek, gedragswetenschap, theologie, leiderschap en kunstmatige intelligentie. Ons doel is om kaders op te rekken, te inspireren en uw horizon te verbreden, omdat strategie-executie een multidisciplinair vak is. We hebben leiders en professionals nodig die kennis en benaderingen uit verschillende vakgebieden kunnen combineren.Op 3 november 2022 verzorgde professor George Kohlrieser van IMD, Lausanne de Turner X-Over High Performance Leadership: Leading Strategy Execution. Jacques Pijl schreef hierover een serie blogs. Dit is de tweede in een reeks van drie.

Het persoonlijke is professioneel. George Kohlrieser heeft mijn perspectief op leiderschap diepgaand getransformeerd, zoals ik al schreef in mijn vorige blog. En ik sta hierin niet alleen. Zijn lessen hebben duizenden leiders over de hele wereld beïnvloed gedurende de afgelopen decennia. Van hem heb ik geleerd dat het persoonlijke professioneel is. Turner-relaties en collega’s hebben hetzelfde kunnen ervaren tijdens zijn Turner X-over sessie over 
High Performance Leadership: Leading Strategy-Execution. De belangrijkste 9 principes zijn als volgt:

 1. Laat je nooit gijzelen
 2. Cyclus van binding
 3. Leiden vanuit het innerlijke oog
 4. Leider als veilige basis
 5. De kracht van taal
 6. Conflictresolutie
 7. Kracht van dialoog
 8. Hoge impact onderhandeling
 9. Emoties beheersen


In dit blog zal ik dieper ingaan op Principes 4-6. Meer over
Principes 1-3. Meer over Principes 7-9.

Vanuit mijn ervaring als vader weet ik dat voorspelbaar zijn een voorwaarde is voor de psychologische veiligheid van mijn kinderen. Kinderen durven meer wanneer ze zich veilig voelen bij hun primaire verzorgers. Op dezelfde manier durven teams grenzen te verleggen wanneer hun leider een veilige basis is en hen laat weten dat erom hen wordt geven. Dat geldt ook voor de manier waarop je met hen praat. Taal doet ertoe, respect doet ertoe. En hetzelfde geldt voor het vermogen om kernwaarheden uit te drukken in korte zinnen die hen kunnen helpen om hun beste zelf te worden: ‘bull’s eye transacties’. Laten we inzoomen op principes 4,5 en 6: Leider als veilige basis, de kracht van taal en conflictresolutie.

Principe 4:

Leider als veilige basis

“Mensen moeten zich veilig voelen voordat ze risico’s durven te nemen. Om ervoor te zorgen dat mensen hun volledige potentieel benutten, is het belangrijk om als leider eerst veiligheid te bieden – zeker in deze onzekere wereld.”

 1. Voorspelbaar zijn is niet saai, maar een voorwaarde voor psychologische veiligheid, wat essentieel is in leiderschap.
 2. Mensen moeten weten dat hun leidinggevende om hen geeft.

Principe 5:

De kracht van taal

 1. Taal doet ertoe, woorden doen ertoe.
 2. Bewust zijn van je veilige basis helpt je gefocust en in balans te blijven.
 3. Een veilige basis is als een trampoline die je opvangt wanneer je valt en je vervolgens helpt te veren tot hogere niveaus.
 4. Als leider begrijp je de impact die je hebt als veilige basis.
 5. Ken je eigen veilige basis en reflecteer erop.
 6. Een veilige basis geeft je de veiligheid om te zijn wie je bent, om je beste zelf te zijn, om meer te geven en om jezelf te stimuleren richting doelen.
 7. Zoek steun en feedback bij je veilige basis; ze zijn ankers en een veilige haven.

 

Laten we inzoomen op principe 5.a.: Taal doet ertoe, woorden doen ertoe.

“Psychologische veiligheid is een verlengstuk van een veilige basis. De definitie van psychologische veiligheid is als volgt: de overtuiging dat je niet gestraft of vernederd zult worden als je ideeën, vragen, zorgen of fouten naar voren brengt. Je voelt je veilig en dit zorgt ervoor dat de hersenen zich afsluiten voor het op zoek gaan naar gevaar. Hersenen haten pijn, maar top-performers leren zichzelf om dwars door deze pijn heen te gaan en groeien daardoor. Psychologische veiligheid helpt hierbij. Om de overreactie van de hersenen op pijn te verminderen. Google was de echte pionier in het bestuderen van psychologische veiligheid en heeft hier veel onderzoek naar gedaan. Hun bevinding is dat psychologische veiligheid essentieel is voor een hoog presterend team – zo simpel is het. Het onderzoek van ‘Care to Dare’ identificeerde de volgende negen kenmerken van leiders die psychologische veiligheid bieden:

 1. Zij blijven kalm en beheerst, zelfs in stressvolle situaties. Te veel leiders brengen hun stress, conflict en angsten over op anderen. Je moet in staat zijn om dit te beheersen, het bij jezelf te houden, terwijl je toch emotioneel beschikbaar en authentiek blijft.
 2. Zij richten zich op het positieve, niet het negatieve.
 3. Zijn emotioneel betrouwbaar en beschikbaar. Dit betekent dat je emoties kunt tonen: emotionele beschikbaarheid is essentieel voor hechting.
 4. Zij accepteren en waarderen het individu; je kunt het oneens zijn in plaats van overeenstemming te eisen. We leven in een maatschappij waarin je, als je het niet met elkaar eens bent, je tegen de ander bent. Terwijl het hele idee achter acceptatie juist is: ik kan elke perceptie aanhoren, ik kan naar allerlei onzin luisteren, maar ik hoef het er niet mee eens te zijn. We moeten het onderscheid maken tussen ‘het eens zijn’ en ‘luisteren en accepteren’ van een bepaald concept. Dit is waarin gijzelingsonderhandelaars getraind zijn: we kunnen onzin, samenzweringstheorieën en paranoia accepteren, maar we hoeven het hier noodzakelijkerwijs niet mee eens te zijn.
 5. Zien het potentieel in de individu. Leiders die psychologische veiligheid bieden zijn talentzoekers.
 6. Creëeren ‘bull’s eye transacties’ zoals ‘Niets is onmogelijk’. Uitspraken die in de hersenen worden ingebakken en waarmee je als leider je mensen laat weten: ‘Ik geloof in jou’.
 7. Gebruiken ‘luisteren, vraagstelling en dialoog’ in plaats van mensen te vertellen hoe ze moeten denken.
 8. Moedigen het nemen van risico’s aan. Als je het niet aandurft om de ander uit te dagen bied je als leider nog onvolledige psychologische veiligheid.
 9. Motiveren door intrinsieke in plaats van alleen extrinsieke drijfveren. Extrinsieke motivatie gaat over loopbaan, bonussen en dergelijke. Een leider die een veilige basis vormt, zal het idee bevorderen dat je iets betekenisvols en waardevols doet en dat je waarde vindt in het eenvoudigweg uitvoeren van de handeling zelf.” – George Kohlrieser PhD, IMD Lausanne

 

Een andere levensles die versterkt werd door George’s X-over sessie, was het belang van ‘conflict omzetten in een constructieve oplossing’. Hij benadrukte dat we als leiders niet bang moeten zijn voor conflicten, we mogen ze niet onder tafel laten liggen omdat het ons ongemakkelijk maakt. We moeten het frontaal aanpakken, maar wel respectvol en zorgzaam. Ontdek het pijnpunt en probeer dan op één lijn te komen. Je kunt het oneens zijn, zolang je blijft werken aan het gemeenschappelijke doel. Het maakt allemaal deel uit van het zijn van een veilige basis. Laten we nader kijken naar principe 6: Conflictoplossing.

Principe 6:

Conflictresolutie

 1. Ontwijk geen conflicten, neutraliseer ze en dramatiseer ze niet.
 2. Zet conflict om in een constructieve oplossing.
 3. Conflicten zijn als vis: als je ze onder tafel laat liggen, beginnen ze te rotten.
 4. Conflicten zijn onvermijdelijk. Als je het op een positieve manier aanpakt, kan het leiden tot sterkere banden.
 5. Een conflict vermijden leidt alleen maar tot verdere problemen en escalatie.


Laten we verder ingaan op principe 6.e.: Een conflict vermijden leidt alleen maar tot meer problemen en escalatie.

“Wat is de bedoeling van communicatie? Hoe praten we, hoe gaan we in dialoog en hoe onderhandelen we? Met deze vragen in ons achterhoofd kunnen we conflicten en moeilijke gesprekken begrijpen. Het begint met een definitie van conflict. Allereerst is conflict goed. Het is goed, omdat het gebaseerd is op verschil, en verschil is goed. Als we allemaal hetzelfde waren, zou de wereld behoorlijk saai zijn. Een team dat heterogeen is – met verschillende ideeën, verschillende persoonlijkheden, enzovoort – zal altijd beter presteren dan een homogeen team. Dus de basis is verschil.

Conflict kan zeer destructief zijn, maar dat hangt af van hoe het wordt gebruikt. Het begint met verschil en dat is positief. Het wordt pas negatief met spanning, emotionele lading en onenigheid, en polarisatie tussen twee of meer personen of groepen, maar alleen als de binding verbroken of afwezig is. We kunnen grote verschillen hebben, maar als we de band behouden, hebben we geen echt conflict. Of we kunnen een klein verschil hebben, de band verbreken en het kan een groot conflict worden. De sleutel ligt in het vermogen om de band te creëren en te behouden.

We moeten begrijpen dat als elk conflict een vis was en die vis onder de tafel lag, het een behoorlijk stinkende rotzooi zou worden. Dus wat jij als leider moet doen, is die vissen identificeren die onder de tafel liggen en ze op tafel leggen, de bloederige, stinkende rommel doorstaan van het schoonmaken ervan, voor het geweldige visdiner aan het eind van de dag.

Maar je moet wel bereid zijn om met conflicten om te gaan; of op zijn minst in staat zijn om ze niet uit de weg te gaan, je niet uit conflicten terug te trekken. Ga het conflict aan en zet de juiste technieken in om verschillen op te lossen. Als we het hele idee van binding begrijpen, dan kunnen we zien dat conflicten echt worden getriggerd door de verbroken binding. Vaak maakt rouw daar deel van uit, dus behoudt de band en maak van een vijand of tegenstander een bondgenoot.” – George Kohlrieser PhD, IMD Lausanne

Meer over Principes 1-3. Meer over Principes 7-9. Dit blog is geschreven op basis van het verkorte High Performance Leadership-programma van professor George Kohlrieser bij de Turner’s X-over sessie Leading Strategy-Execution op 3 november 2022. George Kohlrieser, Turner X-Over, november 2022

Meer weten over Turner?

Turner Strategie-executie wordt voor het vierde jaar op rij door opdrachtgevers gezien als het beste strategisch adviesbureau van Nederland. Meer dan 4000 bestuurders en professionals deden mee aan het onderzoek van MT1000 waarbij Turner de hoogste waardering ontving voor strategie-advies, klantgerichtheid, excellente uitvoering en productleiderschap.

Lees hier meer over de resultaten die andere opdrachtgevers behaalden met hulp van Turner Strategie Executie. Meer weten? Neem contact met ons op.

Strategie = Executie. Sneller verbeteren, vernieuwen en innoveren

Hoe kunnen organisaties strategie-executie tot nr.1 prioriteit verheffen? En sneller verbeteren, vernieuwen én innoveren? Dat leest u in Strategie = Executie. Deze publicatie is gebaseerd op het onderzoek van Turner naar de succesfactoren van strategie-executie & innovatie. We interviewden 60 bestuurders en professionals en analyseerden meer dan 75 cases, 300 relevante boeken en artikelen.

 • Amerikaans managementboek van het jaar 2021, Nr 1 in de categorie strategisch management, in de bestseller top 100, zevende druk, vertaald in het: Engels, Duits, Spaans, Russisch en Bahasa.
 • Selectie belangrijkste managementboeken volgens CEO’s van innovatieve organisaties (FD nieuwe kampioenen). Opgenomen in bibliotheek van klassiekers (MB.nl).
 • Genomineerd voor managementboek van het jaar.
 • Talloze artikelen en interviews in o.a. FD, Emerce, Frankwatching en CFO.
 • 24 aanbevelingen van topbestuurders.
 • Talloze ted-talks en incompany workshops bij de top 25-50 organisaties, gemiddelde waardering 8,7.
 • Amerikaans managementboek van het jaar 2021, Nr 1 in de categorie strategisch management, in de bestseller top 100, zevende druk, vertaald in het: Engels, Duits, Spaans, Russisch en Indonesisch.
 • Selectie belangrijkste managementboeken volgens CEO’s van innovatieve organisaties (FD nieuwe kampioenen). Opgenomen in bibliotheek van klassiekers (MB.nl).
 • Genomineerd voor managementboek van het jaar.
 • Talloze artikelen en interviews in o.a. FD, Emerce, Frankwatching en CFO.
 • 24 aanbevelingen van topbestuurders.
 • Talloze ted-talks en incompany workshops bij de top 25-50 organisaties, gemiddelde waardering 8,7.

Meer weten? Neem contact met ons op.

Meer inzichten over strategie-executie van onze experts. ​
Blog
Rick Munneke

Niets zo praktisch als een goed model

Iedereen vindt het normaal zaken als verkoop, logistiek, service en administratie als processen te beschouwen. Alleen bij strategie-executie lijkt het soms alsof mensen verwachten dat de beoogde resultaten en verandering als gebraden hanen uit de lucht komen vallen. Maar strategie-executie is ook ‘gewoon’ een proces.

Lees meer »
Blog
Alexander Bruinsma

Strategie Executie in een Agile wereld DEEL II

Strategie-executie in een agile wereld. Hybriden: kunnen Agile methoden en andere methoden samenwerken? Een vals dilemma. Gelukkig is de tijd voorbij waarbij het dogma ‘Agile of niets’ heerste bij grootschalige veranderingen. Pragmatiek op basis van de aard van de beoogde verandering maakt een comeback.

In blog II over strategie-executie in een Agile wereld pleiten Antal Ruiter en Jacques Pijl ervoor om bij pogingen om organisaties te veranderen een hybride benadering toe te passen. Strategie-executie gaat over het realiseren van voordelen. Methoden zijn enkel een middel tot het doel.

Lees meer »
Hard of zacht? Een vals dilemma. Balans is alles
Strategie = Executie
Alexander Bruinsma

Hard of zacht? Een vals dilemma!

Strategie = Executie Hard of zacht? Een vals dilemma! Regelmatig worden zogenaamde harde en zachte veranderaanpakken tegenover elkaar gezet. Alsof ze elkaar uitsluiten. De keuze

Lees meer »
The big why
Blog
Cor Barelds

Waarom het grote waarom niet genoeg is

Bij het formuleren van een strategie komen we onvermijdelijk bij de waaromvraag terecht. In bouwsteen 1 van het model dat ik uitwerk in mijn boek Strategie = Executie ontleden we de totstandkoming van de ambitie van organisaties.

Lees meer »
Blog
Cor Barelds

Effort en Effect. Weten door te meten

Met het minimaal levensvatbaar product (MLP) in de eerste executiegolf kunnen voor het eerst de baten van een nieuw initiatief worden geoogst. Meten is cruciaal in deze fase: we willen immers wel weten wat er slaagt.

Lees meer »
Blog
Cor Barelds

Het belang van de psychologische check-in

De besteding van tijd en middelen moet voor succesvolle strategie-executie radicaal omgedraaid worden. Waar strategie om woorden draait, gaat het bij executie immers om daden. Besteed daarom 80% van de middelen en tijd aan pure executie in plaats van aan strategievorming en analyse en ontwerpactiviteiten.

Lees meer »
Blog
Cor Barelds

Waarom strategie-executie de nummer 1 uitdaging van deze tijd is

‘Het is niets minder dan een maatschappelijke verantwoordelijkheid om beter te worden in strategie-executie’, zei een van de bestuurders die ik tijdens het onderzoek voor mijn nieuwe boek Strategie = Executie sprak. Grote woorden, dat weet ik, maar deze bestuurder maakte wel duidelijk hoe urgent het probleem is. Sneller verbeteren, vernieuwen en innoveren is niets minder dan de nummer 1 uitdaging voor organisaties. Daar zijn drie redenen voor.

Lees meer »
Team Turner wedstrijd
Financiële Dienstverlening
Alexander Bruinsma

Turner opnieuw gekozen tot nummer 1 strategisch adviesbureau in de MT1000

Turner staat op nummer 1 in de MT1000, een jaarlijks onderzoek onder opdrachtgevers van zakelijke dienstverleners. We staan op de eerste plek in de categorie strategie-advies en hebben de hoogste klanttevredenheid van alle consultancybureaus. Bovendien krijgen we hoge waarderingen voor klantgerichtheid, uitvoering en product. Wat is het verhaal achter deze mooie prestatie?​

Lees meer »
working together
Strategie = Executie
mkan

Rol van de controller in strategie-executie en waardecreatie

Turner’s Jacques Pijl schrijft in zijn blog op CM: Controllers Magazine over het boek van collega Fred Conijn. Strategie draait uiteindelijk om de toewijzing van middelen. In het boek Dynamische sturing slaagt Fred Conijn erin het denken over besturing fundamenteel te verrijken door harde en zachte besturing aan elkaar te koppelen en de rol van besturing in innovatie verder uit te werken.

Lees meer »
Blog
Cor Barelds

De executie van de zeven voordelen van hybride werken

De nieuwe hybride manier van werken vraagt oversturen om haar voordelen vast te houden en niet terug te vallen in de oude manier van voor de pandemie. Daarom: kies expliciet een nieuw evenwicht. En onthoudt: werken is een activiteit, geen plaats1. Zeven voordelen die u postpandemie wilt behouden. En: het ‘3 x 33% principe’, of: wat DOEN en wat NIET DOEN

Lees meer »

Contact

We leren je graag kennen. Neem contact op voor een kennismaking.

Huize de Boom
Arnhemseweg 107
3832 GK Leusden

Telefoon: +31 (0)33 – 285 93 00
Email: info@turner.nl

BLIJF OP DE HOOGTE