Turner Susan Cain

Peiling: bestuurders en professionals over neurodiversiteit: introvertheid in een extraverte wereld. 

In haar X-Over reeks organiseerde Turner een sessie over neurodiversiteit waarbij werd ingezoomd op de kracht van introvertheid in een extraverte wereld. Het gesprek tussen NYT-bestsellerauteur Susan Cain (Harvard, Princeton), Nathalie van Berkel (lid van de RvB van het UWV) en Jeroen Geurts (Rector Magnificus van de VU) zette de deelnemers aan deze Turner X-over-bijeenkomst aan het denken. Deelnemers werd gevraagd om uit negen stellingen hun drie favorieten te selecteren.

De key takeaways van de deelnemers aan deze Turner X-over, klassiek verzameld op post-its, geeft een mooi inzicht in de inzichten die de middag opleverde. ‘Introversie vs. Extraversie is een spectrum’, lazen we. Een variant daarop: ‘Je kunt je introvert en extravert gedragen in verschillende settings.’ De anekdote van Susan Cain over de voormalige CEO van Campbell’s Soup, Douglas A. Conant, had indruk gemaakt. ‘What do I wish you knew about me?’ schreef iemand, ‘als onderdeel van de introductie’. En de praktische les van Nathalie van Berkel van het UWV: ‘Elke sessie een reflectiemoment.’ Een andere deelnemer koppelde zijn inzichten aan de beloning. ‘Belonen we waar eenieder goed in is?’ Nog een andere deelnemer: ‘Mixed teams perform better.’

We vroegen de deelnemers ook om uit negen stellingen hun drie favorieten te selecteren. Vijftig mensen stemden tijdens deze X-Over (zie figuur 1), waardoor deze rangorde uit de bus kwam:

9 stellingen over neurodiversiteit: de kracht van introvertheid in een extraverte wereld

 1. Een betere balans tussen introverte en extraverte leiders en medewerkers leidt tot beter leiderschap, betere resultaten en talentbehoud. Ook met betrekking tot de inrichting van werkomgevingen en thuiswerkregelingen.
 2. Er is geen correlatie tussen goede sprekers en goede ideeëngeneratoren. Ideeën kunnen het beste worden verwoord door gemakkelijke praters.
 3. Afzondering is belangrijk! Solitaire contemplatie en ideevorming zijn net zo belangrijk als groepsideevorming. Afzondering, bevrijd van groepsdynamiek en luidheid, wordt in het algemeen benut door enkelingen.
 4. Organisaties hebben een betere balans nodig tussen groeps-/teamwerk en individueel werk. Zo kunnen de creativiteit en productiviteit vergroot worden. We hebben een betere set aan overtuigingen en uiteenlopende vormen van stimulatie nodig. Dit is uiteraard geen pleidooi tegen samenwerking!
 5. Extraverte mensen zouden meer ruimte moeten geven, introverte mensen zouden meer ruimte moeten claimen. Als gelijken, om zo gezamenlijk tot bloei te kunnen komen. Het zijn niet alleen de extraverte mensen die moeten veranderen. Niemand is sowieso strikt introvert of extravert.
 6. Open werkplekken zijn verschrikkelijk voor de productiviteit van iedereen, maar dodelijk voor introverte mensen. Open werkplekken zijn schadelijk voor de productiviteit van iedereen, zo blijkt uit onderzoek.
 7. Overmatig gebruik van teamwerk en de daaruit voortvloeiende groepsdynamiek verstoren de innovatie en leiden tot gemiste ideeën. Teamwerk en vergaderingen zijn helaas de dominante organisatorische mechanismen.
 8. Extraverte mensen onderschatten de schade die een onevenwichtige werkomgeving heeft voor de betrokkenheid van hun introverte collega’s. Met betrekking tot bijvoorbeeld (1) de ervaren verplichting om sociale aangelegenheden bij te wonen, (2) de waargenomen hogere tolerantie van extraverte mensen voor lagere kwaliteit (inclusief spelfouten).
 9. Mijn organisatie doet onvoldoende om een ​​inclusieve werkomgeving te bevorderen. Voor zowel introverte als extraverte mensen.

Figuur 1: Kies de drie stellingen waar u het meest mee eens bent (opgehaald tijdens de Turner X-Over m.b.v. Menti, 14 juni 2024)

Breng uw stem uit

Geef aan met welke van de drie stellingen van de negen u het meest eens bent. De uitslag wordt regelmatig geactualiseerd op basis van nieuw uitgebrachte stemmen. U kunt hier uw stem uitbrengen.


Lees ook het verslag met de key takeaways van deze Turner X-Over met Susan Cain – Neurodiversity: The Power of Introverts in an Extrovert World. 

 

TURNER X-OVER: FRISSE INSPIRATIE, OPREKKEN VAN KADERS, AGENDEREN VAN STRATEGISCHE THEMA’S
Voor haar relaties organiseert Turner een exclusieve X-Over serie waren, waarbij vooraanstaande sprekers (wetenschappers, thought leaders, topbestuurders) de laatste inzichten op het gebied van psychologie, ethiek, gedragswetenschap, theologie, leiderschap en kunstmatige intelligentie. Met als doel om strategische thema’s te agenderen, kaders op te rekken, te inspireren en de horizon te verbreden. Want strategie-executie is een multidisciplinair vak. Er zijn leiders en professionals nodig die kennis en benaderingen uit verschillende vakgebieden kunnen combineren. Meer weten over de Turner X-Over serie? Bekijk deze pagina.

Strategie = Executie. Sneller verbeteren, vernieuwen en innoveren

Hoe kunnen organisaties strategie-executie tot nr.1 prioriteit verheffen? En sneller verbeteren, vernieuwen én innoveren? Dat leest u in Strategie = Executie. Deze publicatie is gebaseerd op het onderzoek van Turner naar de succesfactoren van strategie-executie & innovatie. We interviewden 60 bestuurders en professionals en analyseerden meer dan 75 cases, 300 relevante boeken en artikelen.

 • Amerikaans managementboek van het jaar 2021, Nr 1 in de categorie strategisch management, in de bestseller top 100, zevende druk, vertaald in het: Engels, Duits, Spaans, Russisch en Bahasa.
 • Selectie belangrijkste managementboeken volgens CEO’s van innovatieve organisaties (FD nieuwe kampioenen). Opgenomen in bibliotheek van klassiekers (MB.nl).
 • Genomineerd voor managementboek van het jaar.
 • Talloze artikelen en interviews in o.a. FD, Emerce, Frankwatching en CFO.
 • 24 aanbevelingen van topbestuurders.
 • Talloze ted-talks en incompany workshops bij de top 25-50 organisaties, gemiddelde waardering 8,7.
 • Amerikaans managementboek van het jaar 2021, Nr 1 in de categorie strategisch management, in de bestseller top 100, zevende druk, vertaald in het: Engels, Duits, Spaans, Russisch en Indonesisch.
 • Selectie belangrijkste managementboeken volgens CEO’s van innovatieve organisaties (FD nieuwe kampioenen). Opgenomen in bibliotheek van klassiekers (MB.nl).
 • Genomineerd voor managementboek van het jaar.
 • Talloze artikelen en interviews in o.a. FD, Emerce, Frankwatching en CFO.
 • 24 aanbevelingen van topbestuurders.
 • Talloze ted-talks en incompany workshops bij de top 25-50 organisaties, gemiddelde waardering 8,7.
Blog
Rick Munneke

Niets zo praktisch als een goed model

Iedereen vindt het normaal zaken als verkoop, logistiek, service en administratie als processen te beschouwen. Alleen bij strategie-executie lijkt het soms alsof mensen verwachten dat de beoogde resultaten en verandering als gebraden hanen uit de lucht komen vallen. Maar strategie-executie is ook ‘gewoon’ een proces.

Lees meer >
Blog
Alexander Bruinsma

Strategie Executie in een Agile wereld DEEL II

Strategie-executie in een agile wereld. Hybriden: kunnen Agile methoden en andere methoden samenwerken? Een vals dilemma. Gelukkig is de tijd voorbij waarbij het dogma ‘Agile of niets’ heerste bij grootschalige veranderingen. Pragmatiek op basis van de aard van de beoogde verandering maakt een comeback.

In blog II over strategie-executie in een Agile wereld pleiten Antal Ruiter en Jacques Pijl ervoor om bij pogingen om organisaties te veranderen een hybride benadering toe te passen. Strategie-executie gaat over het realiseren van voordelen. Methoden zijn enkel een middel tot het doel.

Lees meer >
Hard of zacht? Een vals dilemma. Balans is alles
Strategie = Executie
Alexander Bruinsma

Hard of zacht? Een vals dilemma!

Strategie = Executie Hard of zacht? Een vals dilemma! Regelmatig worden zogenaamde harde en zachte veranderaanpakken tegenover elkaar gezet. Alsof ze elkaar uitsluiten. De keuze

Lees meer >
X-Overs
Cor Barelds

Key takeaways – Neurodiversiteit: de kracht van introvertheid in een extraverte wereld.

Neurodiversiteit: de kracht van introvertheid in een extraverte wereld. U wilt dat verschillende denk- en karakterstructuren floreren binnen uw organisatie. Want de voordelen voor organisaties waarin neurodiversiteit wordt omarmd zijn groot. Maar hoe creëert u hiervoor de juiste organisatiecultuur? Met welke dilemma’s moet u rekening houden? De dialoog over diversiteit wordt breed gevoerd. In dit evenement belicht Susan Cain met ons het specifieke perspectief van neurodiversiteit en zoomt in op de kracht van neurodiversiteit in een extraverte wereld.

Lees meer >
X-Overs
Cor Barelds

Peiling: bestuurders en professionals over neurodiversiteit: introvertheid in een extraverte wereld.

In de Turner X-Over reeks sprak #1 NYT-bestsellerauteur Susan Cain (Harvard, Princeton) over Neurodiversity: The Power of Introverts in an Extrovert World. Hoe denken bestuurders en professionals over neurodiversiteit: de kracht van introvertheid in een extraverte wereld? Deelnemers werd gevraagd om uit negen stellingen hun top drie te selecteren. Dit zijn de meest gekozen stellingen.

Lees meer >
X-Overs
Alexander Bruinsma

TURNER X-OVERS

Turner X-Over: Frisse inspiratie en oprekken van kaders. Turner organiseert een exclusieve cross-over serie voor haar relaties. Vooraanstaande sprekers (wetenschappers, thought leaders, topbestuurders) delen met u de laatste inzichten uit psychologie, ethiek, HR, gedragswetenschappen, theologie, leiderschap en kunstmatige intelligentie. Frisse inspiratie en het oprekken van kaders, daar gaat het om. Want strategie-executie is een multidisciplinair vak en gaat steeds vaker over het kunnen maken van combinaties van disciplines en invalshoeken.

Lees meer >

Contact

We leren je graag kennen. Neem contact op voor een kennismaking.

Huize de Boom
Arnhemseweg 107
3832 GK Leusden

Telefoon: +31 (0)33 – 285 93 00
Email: info@turner.nl

BLIJF OP DE HOOGTE