Zorg
Zeven vragen aan Turner's zorgexpert Annelies van der Ham
Expert zorglogistiek Annelies van der Ham heeft zich verbonden aan Turner’s zorg practice. Met een afgerond promotieonderzoek naar de organisatie van zorglogistiek en jarenlange consultancy-ervaring op zak, is zij met recht aanwinst voor Turner. Wat voor ervaring brengt zij mee? Welke waardevolle inzichten levert haar onderzoek op? En wat zijn haar ambities? We leren Annelies kennen in zeven vragen.
1. Wat is je achtergrond?
“Ik heb Technische Bestuurskunde in Delft gestudeerd, een studie die zich richt op het besturen van complexe technische opgaven. Mijn afstudeeronderzoek ging in 1999 al over ziekenhuislogistiek en is de rode draad gebleken in mijn carrière. Ik heb bij verschillende onderzoeks- en adviesbureaus gewerkt en ben gespecialiseerd in vraagstukken in de zorg die gaan over de combinatie werkproces, logistiek, ICT en gebouw. Dat zijn altijd complexe opgaven, omdat je te maken hebt met heel specifieke werkprocessen, met veel verschillende partijen en systemen die van elkaar afhankelijk zijn. Denk aan de verschillende specialismen in een ziekenhuis, maar ook aan verpleegkundigen, apothekers en toeleveranciers.”
2. Kun je een voorbeeld-opdracht noemen?
“Ik heb een vernieuwend materiaallogistiek concept voor het nieuwe operatiekamercomplex van het MUMC+ ontwikkeld en geïmplementeerd. In veel ziekenhuizen wordt omwille van ruimtebesparing gekozen voor ‘just-in-time logistiek’. De uitdaging is dan om een logistiek systeem te ontwikkelen waarmee zowel onverwachte vraag naar materialen voldaan kan worden, maar ook dat voorraden niet onnodig hoog zijn, omdat het vaak om hele dure spullen gaat. Er is dan intensieve horizontale samenwerking nodig in de keten, om real-time planning en informatie en een andere aansturing van ziekenhuis logistiek. Alle processen, systemen en ruimtes zijn helemaal opnieuw uitgedacht en ingericht: van standaardisatie van operatiecodes en artikelnummers tot een nieuwe logistieke afdeling, van een nieuw ICT-systeem tot nieuwe karren om materialen naar de operatiekamers te rijden.”
3. Je promoveert binnenkort aan de Universiteit Maastricht, wat heb je onderzocht?
“Ik heb me verdiept hoe sociale netwerken ervoor zorgen dat ziekenhuislogistiek georganiseerd wordt. Door het complete sociale netwerk van een ziekenhuis in kaart te brengen en de bijhorende regels en werkafspraken te analyseren, werd duidelijk hoe een ziekenhuis in de realiteit werkt en wat er gebeurt wanneer je het netwerk verandert door operaties centraal te gaan plannen. Wat je ziet is dat coördinatie vooral ‘vrijwillig’ en ‘erbij’ gedaan wordt, meestal door verpleegkundigen. Ook lijkt er een disconnectie te zijn tussen de meer strategische spelers in een ziekenhuis en de mensen op de werkvloer. Zij bleken weinig interactie te hebben over zorglogistiek. Toch sorteer je weinig effect als je alleen de netwerkstructuur verandert, je moet gezamenlijk de spelregels bepalen van het plannen en het ketenbreed delen van real-time informatie.”
4. Een bekend fenomeen, die afstand tussen strategiemakers en werkvloer, wat zegt je onderzoek daarover?
“Vaak worden grofweg twee verschillende organisatie-perspectieven gehanteerd. Een meer rationele benadering vanuit managers, stafadviseurs en planners, waarbij governance, planning en control voorop staan. Die wordt dan tegenover een meer adaptieve, zo je wil organische, ad hoc manier van werken van zorgverleners gezet, waarbij het inspelen de patiënten-vraag door informele afstemming de regel is. Ik ben ervan overtuigd geraakt dat je deze twee perspectieven met elkaar moet verbinden om succesvol zorg te organiseren, te veranderen en te innoveren. Zonder het adaptieve vermogen van verpleegkundigen waren we Covid-19 veel slechter door gekomen, terwijl je voor het realiseren van een nieuw gebouw, ICT-systeem of een fusie ook een zekere mate van structuur nodig hebt.”
Annelies van der Ham, zorgexpert Turner
5. Hoe vertaal je die inzichten vervolgens naar de praktijk?
6. Je werkte de laatste tijd als zelfstandig adviseur, hoezo deze verbinding met Turner?
“Inderdaad, het afgelopen jaar werkte ik als zelfstandig adviseur. Dat werkte erg goed om mijn promotieonderzoek af te kunnen ronden, iets waarvoor ik afgelopen jaren tijd moest vrij zien te houden. Toch miste ik collega’s met wie je kunt sparren, met wie je samen opdrachten kan doen en een organisatie die achter je staat. Bij Turner heb ik een mooie club adviseurs gevonden op dezelfde manier kijken naar het verbeteren, vernieuwen en innoveren in de zorg. Strategie = Executie, Turner’s filosofie en methode hebben veel raakvlakken met mijn aanpak en visie.”
7. Welke ambities heb je voor de komende tijd?
“Ik wil mijn tijd blijven verdelen tussen onderzoek en advieswerk. In het advieswerk wil ik complexe opdrachten blijven doen, die gericht zijn op realisatie en implementatie. Met je voeten in de klei bezig zijn, dat vind ik nog steeds ontzettend leuk en leerzaam. Daarnaast start ik per 1 september als parttime postdoc onderzoeker aan de Universiteit Maastricht (UM). Daar ga ik onderzoek doen naar de verbetering van de ouderenzorg in de regio Breda. Daarbij gaat het erom om te ontdekken hoe bijvoorbeeld de doorstroom van ouderen door de zorgketen verbeterd kan worden en de juiste zorg op de juiste plek kan worden georganiseerd. Deze inzichten zijn ook weer waardevol voor alle opdrachtgevers van Turner.”
Alle nieuwsberichten over zorg

Accolade
De zorgkloof – een toename van het aantal cliënten, een afname van het aantal medewerkers – zet veel zorgorganisaties voor het blok. Hoe moeten zij de zorg inrichten? Anne Bosman, bestuurder van Accolade Zorg, schakelde Edwin Schippers van Turner in voor het opstellen van een nieuwe strategie. Het draait om keuzes maken en innoveren, met behoud van de christelijke identiteit, vertelt Bosman.

Arbeidsbesparende én kwaliteitsverhogende innovatie in de zorg kunnen hand-in-hand gaan
Zorginnovatie kan verrassend eenvoudig zijn, door gebruik te maken van bewezen oplossingen.

Coloriet
In plaats van een pas op de plaats te maken, drong bestuurder Aukje Reinders er midden in de Coronacrisis op aan een nieuwe strategie te formuleren voor zorgorganisatie Coloriet. Met alle uitdagingen die er op de organisatie afkomen is er behoefte aan nieuw élan en nieuwe energie, is haar overtuiging.

Klimmendaal
Op initiatief van Verstegen Accountants uit Dordrecht maakte Edwin Schippers van Turner een organisatiescan van Klimmendaal, een revalidatiecentrum met hoofdkantoor in Arnhem. De organisatie had te maken met verschillende problemen: de gevolgen van een eerdere fusie, de Coronacrisis en daardoor een te ambitieuze veranderagenda. Bestuurder Martijn Kuit was blij met het advies om pas op de plaats te maken.

Turner opnieuw gekozen tot nummer 1 strategisch adviesbureau in de MT1000
Turner staat op nummer 1 in de MT1000, een jaarlijks onderzoek onder opdrachtgevers van zakelijke dienstverleners. We staan op de eerste plek in de categorie strategie-advies en hebben de hoogste klanttevredenheid van alle consultancybureaus. Bovendien krijgen we hoge waarderingen voor klantgerichtheid, uitvoering en product. Wat is het verhaal achter deze mooie prestatie?

Zeven vragen aan Turner’s zorgexpert Annelies van der Ham
Expert zorglogistiek Annelies van der Ham heeft zich verbonden aan Turner’s zorg practice. Met een afgerond promotieonderzoek naar de organisatie van zorglogistiek en jarenlange consultancy-ervaring op zak, is zij met recht aanwinst voor Turner. Wat voor ervaring brengt zij mee? Welke waardevolle inzichten levert haar onderzoek op? En wat zijn haar ambities? We leren Annelies kennen in zeven vragen.

Turner versterkt haar zorgteam met expert zorg-logistiek Annelies van der Ham
Expert zorg-logistiek Annelies van der Ham verbindt zich aan Turner’s zorg-practice. Met een afgerond promotieonderzoek naar de organisatie van zorglogistiek op zak zal zij zich binnen Turner richten op thema’s als passende zorg, de juiste zorg op de juiste plek, integraal capaciteitsmanagement, zorglogistiek en ICT.

Nederlandse AI Coalitie ontvangt investering van Nationaal Groeifonds
De Nederlandse AI Coalitie, het publiek-private samenwerkingsverband rond Artificial Intelligence waar Turner aan deelneemt, ontvangt een investering van het Nationaal Groeifonds. NLAIC ontvangt een investering voor AiNed, een van de tien projecten die bij eerste investeringsronde al een investering ontvangen.

Column Peter de Bruin | Vaccinatietraagheid legt DNA In de zorg bloot
Soms heb je een crisis nodig om tot inzicht over je eigen DNA te komen, schrijft Peter de Bruin. In de zorg maakt de vaccinatietraagheid duidelijk dat met de zorg in Nederland niets mis is, met de organisatie van de zorg des te meer. Meer schaal en samenwerking is nodig. Zorg voor de keten, tegen de versnippering. De vele zorgbestuurders, virologen en andere medici die publiekelijk hun verbazing uiten hebben een punt. Dankzij Corona weet de zorg nu beter.

Turner verwelkomt Edwin Schippers als leider van zorg practice
Edwin Schippers treedt per januari in dienst als de nieuwe leider van Turner’s zorg practice. Met zijn jarenlange ervaring als strategisch adviseur bij zorginstellingen, haalt Turner een brok aan zorgkennis en -kunde binnen. Iemand, bovendien, met een passie voor strategie en innovatie. Een mooie start van het jaar voor Turner’s groeiende zorgpractice.

Regie in de regio
De Juiste Zorg op de Juiste Plek, het is makkelijker gezegd dan gedaan. De reis van de patient verloopt vaak langs vele muurtjes. Terwijl we weten: voor een optimale zorg moeten we die muren doorbreken. Peter de Bruin en Femke van den Wall Bake zien in een regionale aanpak de grootste kans van slagen. Waarom?

Zes archetypen data scientists – kies je kleur
Artificial Intelligence Zes archetypen data scientists – kies je kleur Data scientist Egbert Clevers moet elke familiebijeenkomst opnieuw uitleggen ‘wat hij nou eigenlijk doet’. Om
Contact
We leren je graag kennen. Neem contact op voor een kennismaking.
Huize de Boom
Arnhemseweg 107
3832 GK Leusden
Telefoon: +31 (0)33 – 285 93 00
Email: info@turner.nl
ONZE MENSEN
BLIJF OP DE HOOGTE