Duurzaam vitaler worden met Team Turner: maak een plan!

Heb je voldoende energie om de dingen te doen die je wilt doen, zowel op je werk als thuis? Dieuwertje van Kalken, Tjilde Bennis en Lisanne Buurman van marathonploeg Team Turner deden uit de doeken hoe je duurzaam vitaler, fitter en gezonder kunt worden.

Soms is het allemaal wat veel. Hard werken, voldoende aandacht voor je gezin en familie, een bruisend sociaal leven en dan ook nog tijd maken om lekker te sporten: niet iedereen houdt dat even goed vol. Voor de leden van Team Turner ligt dat net iets anders, vertelt Dieuwertje van Kalken tijdens de Turner Bureaudag. ‘Voor ons is het gemakkelijker. Wij zijn echt gemotiveerd, want we hebben een doel: wedstrijden winnen.’ Dat is dus tip 1: kies een doel. ‘Wil je vitaler worden? Wil je er goed uitzien? Wil je gezonder worden? Welk doel je hebt maakt niet uit,’ zegt Van Kalken, ‘zolang je maar een reden hebt om te gaan sporten.’

Denk niet dat de leden van Team Turner supermensen zijn. ‘Als het regent in juni, is hard schaatsen tijdens de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee heel ver weg’, bekent Van Kalken. ‘Dan hebben wij ook niet altijd zin op de fiets te stappen. Maar we doen het wel, met onze ploeggenoten.’ Dat is tip 2: doe het samen, want als je het in je eentje probeert, ontbreekt sociale druk. Als je teamgenoten buiten op je wachten, kun je niet anders dan de regen trotseren. In samenhang daarmee tip 3: leg je sportkleding en een banaan klaar, zodat je geen excuus hebt.

De schaatsers gaan heel precies te werk. Hun trainer stelt een uitgekiend jaarplan op, met per dag het type training, de intensiteit, de duur, allemaal toegespitst op de individuele schaatser. Team Turner heeft zelfs verschillende trainers voor verschillende activiteiten. Dat is tip 4: maak een plan. ‘Je moet het plan nog steeds zelf uitvoeren, en zelf de balans vinden tussen wat je zou willen doen en wat goed voor je is. Wij studeren of werken ook: mijn teamgenoten Tjilde Bennis en Lisanne Buurman werken naast hun topsportcarrière drie dagen per week.’

Voeding

‘Een wedstrijd kun je niet winnen met voeding, maar wel verliezen’, zegt Tjilde Bennis. Dat is tip 5: eet gezond en gevarieerd. Stem je voeding af op datgene wat je moet doen. Dat begint natuurlijk bij gezond eten, drie maaltijden per dag. Maar ook tijdens het sporten moet je aan je energie denken. Tijdens de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee krijgen de schaatsers elke twee ronden (een ronde telt 8,7 kilometer) bij de ravitaillering wat fruit, een gelletje, een caffeïneshot en een bidon met sportdrank. Pure noodzaak: als je tijdens het sporten honger krijgt, ben je te laat. De hoeveelheid voedsel die de schaatsers wegwerken gedurende de race is aanzienlijk. Je hebt nu eenmaal energie nodig om ruim 200 kilometer op topniveau te kunnen presteren: de schaatsers verbranden ongeveer 3600 calorieën tijdens de race. Voor normale mensen is dat een hoeveelheid die past in een eetschema om aan te komen.

Ten slotte is het verstandig ook na het sporten het energieniveau weer op peil te brengen, door koolhydraten en eiwitten aan te vullen met bijvoorbeeld kwark, nootjes en granola.

Sporten

In 1980 zei wielrenner Joop Zoetemelk: ‘De Tour de France win je in bed.’ Een waarheid als een koe, je moet je rust pakken. Maar je moet wel bedenken dat Zoetemelk op dat moment al jaren meedeed aan de top en duizenden uren trainingsarbeid had verzameld. Maar hij had wel gelijk: het gaat niet alleen om hard en veel trainen. ‘Je wil je lichaam trainen om zo gemakkelijk mogelijk een topprestatie te leveren’, zegt Dieuwertje van Kalken. ‘Dat betekent dat je het liefst een lage hartslag moet hebben tijdens het sporten.’ Daar is inhoud voor nodig, die je kweekt met duurtrainingen. En dat is tip 6: niet continu pieken tijdens trainingen, dwing jezelf niet tot het uiterste te gaan.

De tips van Team Turner

Team Turner in Weissensee, februari 2023. Vlnr: Evi Gelling, Tjilde Bennis, Arjen Becker (ploegleider), Lisanne Buurman, Dieuwertje van Kalken, Zoey van den Bosch (fysiotherapeut).

Tip 1: Kies een doel. ‘In juni is hard schaatsen tijdens de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee heel ver weg. Dan hebben wij ook niet altijd zin op de fiets te stappen. Maar we doen het wel.’

Alle nieuwsberichten van Team Turner

Team Turner
Alexander Bruinsma

Line-up Team Turner met Daphne Alderts compleet

Met het aantrekken van Daphne Alderts heeft Team Turner de line-up voor komende seizoen compleet. Het team bestaat nu uit Dieuwertje van Kalken, Tjilde Bennis, Evi Gelling en Daphne Alderts. De marathonschaatsters zijn met de tijdelijke teammanager Zoey van den Bosch nog wel op zoek naar een cosponsor én een nieuwe ploegleider.

Lees meer »
Team Turner
Alexander Bruinsma

Team Turner met drie nieuwe rijders op volle sterkte voor volgend seizoen

Team Turner heeft voor het komende marathonschaatsseizoen drie nieuwe rijders aangetrokken. Naast Dieuwertje van Kalken (23) zullen in 2022-2023 Lisanne Buurman (29), Tjilde Bennis (24) en Evi Gelling (19) uitkomen voor het schaatsteam. Teammanager Michelle de Bruijn is heel blij met de nieuwe teamleden. ‘Dit is een potentiële topploeg.’

Lees meer »

Hoe maken we werk van Leven Lang Ontwikkelen?

Leven Lang Ontwikkelen (LLO) moet een belangrijke rol gaan spelen als smeermiddel voor de arbeidsmarkt. Maar hoe staat het ervoor met LLO? Wat zijn de hobbels op weg naar volwassenwording? Eind maart bogen tien mbo-bestuurders en -directeuren zich op uitnodiging van Turner over de toekomst van LLO in het MBO.

Lees meer »

Hogeschool Utrecht

Hogeschool Utrecht wilde onderwijs en onderzoek beter vervlechten met een focus op vier expertisegebieden. Om een doorbraak te realiseren in de wijze waarop de expertisegebieden functioneerden, werkten de HU en Turner samen aan een nieuwe kennis- en innovatieagenda.

Lees meer »

Hoe organiseer je Leven Lang Ontwikkelen in het MBO

Mbo-scholen zijn onmisbaar als we de crisis op de arbeidsmarkt willen oplossen. Er liggen grote kansen op het gebied van Leven Lang Ontwikkelen (LLO), waarmee vraag en aanbod op de arbeidsmarkt veel beter op elkaar afgestemd kunnen worden. Maar hoe doe je dat, succesvol en duurzaam LLO-activiteiten opzetten?

Lees meer »

Leven lang ontwikkelen gaat het onderwijs Transformeren

Het idee van Leven Lang Ontwikkelen (LLO) heeft de wind volop in de rug. Nu de aanvraag voor de Nationale LLO Katalysator bij het Nationaal Groeifonds is toegekend, komt er veel ruimte vrij voor investeringen. Dat zal op termijn een gigantische impact hebben, niet alleen op de vernieuwingen in het onderwijs, maar ook op de arbeidsmarkt en de economie. Turner voelt zich aangesproken door deze maatschappelijke ambitie en staat te trappelen om een bijdrage te leveren aan de strategie-executie.

Lees meer »

Nationaal Onderwijs Lab

Het Nationaal Onderwijs Lab AI (NOLAI), gefinancierd door het Nationaal Groeifonds, is mondiaal de grootste publieke investering op het gebied van AI en onderwijs. Geen enkel ander land heeft tachtig miljoen uitgetrokken voor een lab dat gespecificeerd AI gaat doen voor het basis- en het voortgezet onderwijs.

Lees meer »

Turner trots op honorering van de twee aanvragen Nationaal Groeifonds

De twee aanvragen bij het Nationaal Groeifonds waarbij Turner als ondersteunende partij betrokken is geweest, zijn toegekend. Zowel de aanvraag voor de Nationale LLO Katalysator als die voor de Digitaliseringsimpuls NL is door de commissie onder leiding van Jeroen Dijsselbloem positief beoordeeld. Dat opent veelbelovende perspectieven voor de toekomst van Nederland als kennisland.

Lees meer »