Duurzaam vitaler worden met Team Turner: maak een plan!

Heb je voldoende energie om de dingen te doen die je wilt doen, zowel op je werk als thuis? Dieuwertje van Kalken, Tjilde Bennis en Lisanne Buurman van marathonploeg Team Turner deden uit de doeken hoe je duurzaam vitaler, fitter en gezonder kunt worden.

Soms is het allemaal wat veel. Hard werken, voldoende aandacht voor je gezin en familie, een bruisend sociaal leven en dan ook nog tijd maken om lekker te sporten: niet iedereen houdt dat even goed vol. Voor de leden van Team Turner ligt dat net iets anders, vertelt Dieuwertje van Kalken tijdens de Turner Bureaudag. ‘Voor ons is het gemakkelijker. Wij zijn echt gemotiveerd, want we hebben een doel: wedstrijden winnen.’ Dat is dus tip 1: kies een doel. ‘Wil je vitaler worden? Wil je er goed uitzien? Wil je gezonder worden? Welk doel je hebt maakt niet uit,’ zegt Van Kalken, ‘zolang je maar een reden hebt om te gaan sporten.’

Denk niet dat de leden van Team Turner supermensen zijn. ‘Als het regent in juni, is hard schaatsen tijdens de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee heel ver weg’, bekent Van Kalken. ‘Dan hebben wij ook niet altijd zin op de fiets te stappen. Maar we doen het wel, met onze ploeggenoten.’ Dat is tip 2: doe het samen, want als je het in je eentje probeert, ontbreekt sociale druk. Als je teamgenoten buiten op je wachten, kun je niet anders dan de regen trotseren. In samenhang daarmee tip 3: leg je sportkleding en een banaan klaar, zodat je geen excuus hebt.

De schaatsers gaan heel precies te werk. Hun trainer stelt een uitgekiend jaarplan op, met per dag het type training, de intensiteit, de duur, allemaal toegespitst op de individuele schaatser. Team Turner heeft zelfs verschillende trainers voor verschillende activiteiten. Dat is tip 4: maak een plan. ‘Je moet het plan nog steeds zelf uitvoeren, en zelf de balans vinden tussen wat je zou willen doen en wat goed voor je is. Wij studeren of werken ook: mijn teamgenoten Tjilde Bennis en Lisanne Buurman werken naast hun topsportcarrière drie dagen per week.’

Voeding

‘Een wedstrijd kun je niet winnen met voeding, maar wel verliezen’, zegt Tjilde Bennis. Dat is tip 5: eet gezond en gevarieerd. Stem je voeding af op datgene wat je moet doen. Dat begint natuurlijk bij gezond eten, drie maaltijden per dag. Maar ook tijdens het sporten moet je aan je energie denken. Tijdens de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee krijgen de schaatsers elke twee ronden (een ronde telt 8,7 kilometer) bij de ravitaillering wat fruit, een gelletje, een caffeïneshot en een bidon met sportdrank. Pure noodzaak: als je tijdens het sporten honger krijgt, ben je te laat. De hoeveelheid voedsel die de schaatsers wegwerken gedurende de race is aanzienlijk. Je hebt nu eenmaal energie nodig om ruim 200 kilometer op topniveau te kunnen presteren: de schaatsers verbranden ongeveer 3600 calorieën tijdens de race. Voor normale mensen is dat een hoeveelheid die past in een eetschema om aan te komen.

Ten slotte is het verstandig ook na het sporten het energieniveau weer op peil te brengen, door koolhydraten en eiwitten aan te vullen met bijvoorbeeld kwark, nootjes en granola.

Sporten

In 1980 zei wielrenner Joop Zoetemelk: ‘De Tour de France win je in bed.’ Een waarheid als een koe, je moet je rust pakken. Maar je moet wel bedenken dat Zoetemelk op dat moment al jaren meedeed aan de top en duizenden uren trainingsarbeid had verzameld. Maar hij had wel gelijk: het gaat niet alleen om hard en veel trainen. ‘Je wil je lichaam trainen om zo gemakkelijk mogelijk een topprestatie te leveren’, zegt Dieuwertje van Kalken. ‘Dat betekent dat je het liefst een lage hartslag moet hebben tijdens het sporten.’ Daar is inhoud voor nodig, die je kweekt met duurtrainingen. En dat is tip 6: niet continu pieken tijdens trainingen, dwing jezelf niet tot het uiterste te gaan.

De tips van Team Turner

Team Turner in Weissensee, februari 2023. Vlnr: Evi Gelling, Tjilde Bennis, Arjen Becker (ploegleider), Lisanne Buurman, Dieuwertje van Kalken, Zoey van den Bosch (fysiotherapeut).

Tip 1: Kies een doel. ‘In juni is hard schaatsen tijdens de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee heel ver weg. Dan hebben wij ook niet altijd zin op de fiets te stappen. Maar we doen het wel.’

Alle nieuwsberichten van Team Turner

Team Turner
Alexander Bruinsma

Line-up Team Turner met Daphne Alderts compleet

Met het aantrekken van Daphne Alderts heeft Team Turner de line-up voor komende seizoen compleet. Het team bestaat nu uit Dieuwertje van Kalken, Tjilde Bennis, Evi Gelling en Daphne Alderts. De marathonschaatsters zijn met de tijdelijke teammanager Zoey van den Bosch nog wel op zoek naar een cosponsor én een nieuwe ploegleider.

Lees meer »
Team Turner
Alexander Bruinsma

Team Turner met drie nieuwe rijders op volle sterkte voor volgend seizoen

Team Turner heeft voor het komende marathonschaatsseizoen drie nieuwe rijders aangetrokken. Naast Dieuwertje van Kalken (23) zullen in 2022-2023 Lisanne Buurman (29), Tjilde Bennis (24) en Evi Gelling (19) uitkomen voor het schaatsteam. Teammanager Michelle de Bruijn is heel blij met de nieuwe teamleden. ‘Dit is een potentiële topploeg.’

Lees meer »
Team Turner
mkan

Turner en Team Turner samen door naar nieuw schaatsseizoen

Positief nieuws na een verloren marathonschaatsseizoen. Turner en Team Turner gaan samen door naar het volgende seizoen. Ook de ploeg zelf, bestaande uit Lisa van der Geest, Iris van der Stelt, Merel Bosma en Dieuwertje van Kalken, blijft bij elkaar. Na een bewogen jaar kijken de schaatsers en Turner nu vooruit naar seizoen 2021/2022.

Lees meer »

Leven lang ontwikkelen gaat het onderwijs Transformeren

Het idee van Leven Lang Ontwikkelen (LLO) heeft de wind volop in de rug. Nu de aanvraag voor de Nationale LLO Katalysator bij het Nationaal Groeifonds is toegekend, komt er veel ruimte vrij voor investeringen. Dat zal op termijn een gigantische impact hebben, niet alleen op de vernieuwingen in het onderwijs, maar ook op de arbeidsmarkt en de economie. Turner voelt zich aangesproken door deze maatschappelijke ambitie en staat te trappelen om een bijdrage te leveren aan de strategie-executie.

Lees meer »

Turner opnieuw gekozen tot nummer 1 strategisch adviesbureau in de MT1000

Turner staat op nummer 1 in de MT1000, een jaarlijks onderzoek onder opdrachtgevers van zakelijke dienstverleners. We staan op de eerste plek in de categorie strategie-advies en hebben de hoogste klanttevredenheid van alle consultancybureaus. Bovendien krijgen we hoge waarderingen voor klantgerichtheid, uitvoering en product. Wat is het verhaal achter deze mooie prestatie?​

Lees meer »

Turner trots op honorering van de twee aanvragen Nationaal Groeifonds

De twee aanvragen bij het Nationaal Groeifonds waarbij Turner als ondersteunende partij betrokken is geweest, zijn toegekend. Zowel de aanvraag voor de Nationale LLO Katalysator als die voor de Digitaliseringsimpuls NL is door de commissie onder leiding van Jeroen Dijsselbloem positief beoordeeld. Dat opent veelbelovende perspectieven voor de toekomst van Nederland als kennisland.

Lees meer »

Turner opnieuw gekozen tot nummer 1 strategisch adviesbureau in de MT1000

Turner staat op nummer 1 in de MT1000, een jaarlijks onderzoek onder opdrachtgevers van zakelijke dienstverleners. We staan op de eerste plek in de categorie strategie-advies en hebben de hoogste klanttevredenheid van alle consultancybureaus. Bovendien krijgen we hoge waarderingen voor klantgerichtheid, uitvoering en product. Wat is het verhaal achter deze mooie prestatie?​

Lees meer »

Het verhaal van Turner en MBO Amersfoort

We mogen ons dit jaar het nummer 1 strategie-adviesbureau noemen en hebben de hoogste klanttevredenheid van alle adviesbureaus. Wat schuilt achter deze prestatie van ons en onze opdrachtgevers? In de serie ‘Het verhaal achter de prestatie’ gaan we in gesprek met directeur van de trekker van een Leven Lang Ontwikkelen van MBO Amersfoort, Ruud Mols. Hoe heeft Turner geholpen om de educatie van beroepsprofessionals een boost te geven?

Lees meer »

Werkgroep Onderwijs: de quadrupel helix in actie

Turner heeft zich verbonden aan de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC). Eind 2020 is Turner’s Jeroen Visscher de werkgroep Onderwijs gestart, waarin onderwijs, onderzoek en overheid zich samenwerken om AI zinvol in te zetten ten gunste van studenten en docenten. De werkgroep startte dan ook met een serie ronde tafel sessies, samen met docenten en studenten. Hoe is dat gegaan? En wat heeft dat opgeleverd?​

Lees meer »

Opening Maand van de AI in het Onderwijs

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) is mede-organisator van de Maand van de AI in het Onderwijs. De maand juni staat dan ook bomvol (online) evenementen om de bewustwording van AI in het onderwijs te vergroten. Tijdens de openingssessie kwamen de belangrijkste onderwerpen aan bod.

Lees meer »