Hedendaagse mythes en misverstanden in HR en Leiderschap


Professor Frederik Anseel
 is dé tegendraadse internationale autoriteit binnen zijn vakgebied HRM & Leiderschap.  

Hij is Senior Deputy Dean Research & Enterprise at University of New South Wales, Sydney Business School en Award-winning academicus aan de topuniversiteit Australian Graduate School of Management. 

Op donderdag 7 april 2022 van 12.00 – 14.00 gaf Anseel exclusief voor Turner het digitale seminar: Hedendaagse mythes en misverstanden in HR en Leiderschap. 

Lees hier het artikel met met daarin alle highlights van het seminar: Frederik Anseel tijdens de eerste Turner X-Over: ‘Meesurfen op businesstrends is gevaarlijk’.  

In dit seminar besprak Anseel vanuit wetenschap én praktijk, onderwerpen die u als bestuurder en leider bezig kunnen houden:

 • De leiderloze organisatieDe mythe: managers zijn een vertragende en overbodige laag in een organisatie. Managers zijn vaak incompetent en niemand houdt van hiërarchie. Als mensen en teams zichzelf kunnen organiseren, dan zouden organisatie veel effectiever zijn. Denk aan zelfsturende teams, agile, holacracy. 
 • Purposeful leiderschap. De mythe: purpose is het nieuwe toverwoord. Een bedrijf is er niet langer om waarde te creëren voor de aandeelhouder. Nee, bedrijven bekennen zich vandaag tot hooggestemde idealen en zien het als hun missie om de wereld te verbeteren. In principe klinkt dat goed. Er hoeft geen tegenstelling te zijn tussen duurzaamheid en aandeelhouderswaarde.
 • Generatieverschillen op de werkvloer. De mythe:een nieuwe generatie jongeren betreedt de arbeidsmarkt en die jongeren hebben fundamenteel andere waarden en werkstijlen. Om die jongeren aan te trekken en te behouden, moeten organisaties daarom aan generatiemanagement doen. Dat betekent dat ze anders moeten geleid, gemotiveerd en beloond worden.

Hartelijke groet namens alle Turners

Andere mogelijke mythes die zijn besproken:

  1. De voordelen van diversiteit (zijn heel weinig aangetoond, neurodiversiteit is veel interessanter)
  2. De nadelen van work from home (menselijke connectie is erg moeilijk)
  3. Kantoortuinen verbeteren de communicatie en teamwerk (de globale adoptie van kantoortuinen zijn wellicht de grootste flater in de voorbije 40 jaar bedrijfsvoering)
  4. Over selectie van de goede mensen (wat natuurlijk aanvoelt, is niet noodzakelijk effectief).
  5. Wat kunnen we leren uit succesverhalen van topondernemers (Zo goed als niets)

Meer weten over professor Anseel?
Lees zijn Nederlandstalige columns in De Tijd of bekijk zijn 10 Minute Videos.

Alle inzichten van onze specialisten

Lessen uit de Coronaperiode
mkan

‘Monitoring gevolgen van COVID-19 voor mbo en ho’

Minister van Engelshoven van het Ministerie van OCW maakt in haar brief aan de Tweede Kamer de balans op voor het mbo en hoger onderwijs. Zij schetst daarin gevolgen van COVID-19 voor studenten, medewerkers en instellingen in het mbo en ho. In de brief haalt zij de uitkomsten aan van ons onderzoek onder 5.000+ studenten, docenten en medewerkers van 16 onderwijsinstellingen. Wat neemt de minister hiervan mee?

Lees meer »
Financiële Dienstverlening
Arnie

Een toekomstgericht dienstenaanbod

Een toekomstgericht dienstenaanbod Beroepsorganisatie Van toekomstvisie tot pilot​ Nieuwe positionering vereniging vertaald richting bedrijfsvoering​ Eerste stappen richting platformorganisatie gezet​ Meer toegevoegde waarde voor leden​ Dit

Lees meer »
Private sector
Alexander Bruinsma

Snelgroeiende Tech partij cloudservices

Groeistrategie. Inclusief: Wie, Waarom, Wat en Hoe. Internationaliseringstrategie, plan en voorwaarden voor executie
HR strategie, plan en voorwaarden voor executie. Met: Employer branding, binden en boeien IT-professionals

Lees meer »
Lessen uit de Coronaperiode
mkan

Turner publiceert onderzoeksrapport ‘Wat leert het mbo van de corona-periode?’

Veertien mbo-scholen deden samen met HAS, Radboud Universiteit en Turner onderzoek onder 5.000+ docenten, studenten en stafmedewerkers om samen lessen te trekken uit deze periode. Met een kwart van de mbo-instellingen als deelnemer van het onderzoek, is dit representatief voor de hele sector. Vandaag maken we – namens de deelnemende instellingen – de resultaten van dit onderzoek namens de deelnemende instellingen voor iedereen beschikbaar.

Lees meer »
Overleg Esther Caecilia Floor
Vacature
Alexander Bruinsma

HR Manager Turner

Wil jij echt impact maken als HR Manager? In een organisatie van enthousiaste, ambitieuze professionals? Zoek je uitdaging, ruimte en eindverantwoordelijkheid? Turner is op zoek naar een ondernemende HR Manager die recruitment en talentontwikkeling naar een next level kan brengen (20-32 uur).

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

Schaalbare AI-oplossingen voor onderwijs

Turner’s Jeroen Visscher heeft zich aan de Nederlandse AI Coalitie verbonden als trekker van de werkgroep onderwijs. De afgelopen tijd heeft hij een team van betrokkenen uit onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven en overheid verbonden aan deze werkgroep. Tijd om kennis te maken met een van de werkgroepleden van het eerste uur: Gerdinand Bosch, de CIO van Avans Hogeschool.

Lees meer »

Contact

We leren je graag kennen. Neem contact op voor een kennismaking.

Huize de Boom
Arnhemseweg 107
3832 GK
Leusden

Telefoon: +31 (0)33 – 285 93 00
Email: info@turner.nl