Artificial Intelligence

Big data en AI: waar sta jij?

Turner’s data scientist Egbert Clevers mijmert in de auto over de alomtegenwoordigheid van big data en AI. Iedereen gebruikt AI. Maar hoeveel organisaties zetten AI zelf actief in om te vernieuwen, te verbeteren en te innoveren? En waar sta jij eigenlijk?

Big data en AI: waar sta jij?

Maandagochtend al vroeg op pad naar werk. De navigatie gaat aan. De weg die ken ik wel, maar door de groene, gele, of rode kleur van de weg zie ik direct waar er files staan, en hoe laat ik daardoor arriveer. Superhandig!

Tijdens de rit bedenk ik me hoeveel gegevens/data hiervoor bijeen moeten zijn gebracht. De ‘whereabouts‘ en beweegsnelheden van vele miljoenen smartphonegebruikers, real-time informatie over begaanbaarheid van wegen, en de gemiddelde rijsnelheden van anderen en mijzelf op die wegen. Dit alles is samen gemodelleerd, en verwerkt tot één slim product: een toepassing van Artificial Intelligence (AI) op ‘big data’.

Wat is Artificial Intelligence?

In populair gebruik gaat "AI" over computers die zélf kunnen leren, onder beperkte invloed van de mens. Officieel is de term AI echter stukken breder, en is zelfs iedere simpele als/dan-constructie een vorm van AI.

Wat is Big Data?

Hoe groot moet data zijn om voor 'big data' door te kunnen? Hier is geen vuistregel voor, maar big data combineert altijd meerdere typen gegevens, met als idee om hiertussen slimme kruisverbanden te leggen.

AI vind je terug in veel consumentenproducten, maar ook in de zorg, de financiële sector, onderwijs, en andere domeinen. AI is overal. 

AI heeft zich razendsnel ontwikkeld; zó snel, dat zowel kenners als niet-kenners voortdurend op kennisreis zijn in deze intrigerende wereld.

Weet jij wat AI en big data nou écht zijn, en hoe groot precíes de belofte is? Wellicht al lang! Maar weet je wat voor type data je nodig hebt voor een succesvolle data-toepassing, en hoe een effectief data-team ingericht is? Daarnaast wil ik je uitdagen met het proces van implementatie: ondervind je barrières en weerstanden bij het implementeren van een data-toepassing? Lukt het jouw organisatie om zulke barrières te slechten?

Kortom, kijk maar eens naar de figuur: waar sta jij?

In deze blog-serie hebben we het over alle ins en outs van AI. De technische aspecten, maar voornamelijk ook de veranderkundige aspecten. Hoe groot is de belofte van AI, en wat zijn de factoren die deze belofte doen inlossen of juist in de weg staan?

Ronde tafel donderdag 19 november

Hoe kan jouw organisatie nou echt die kansen van AI benutten? Kom naar het rondetafelgesprek, speciaal voor leidinggevenden van AI en data science afdelingen in de financiële sector. Leren van elkaars knelpunten en oplossingen. De setting is kleinschalig en corona-proof.

Alle inzichten over de Artificial Intelligence van onze specialisten.

Artificial Intelligence
Alexander Bruinsma

AI in het onderwijs: ‘Je kunt morgen aan de slag’

Natuurlijk zitten er haken en ogen aan het gebruik van artificiële intelligentie (AI) in het onderwijs, maar de snelle opkomst van ChatGPT en andere platforms dwingt onderwijsinstellingen serieus na te denken hoe ze deze nieuwe technologie gaan gebruiken.

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

Werkgroep Onderwijs: de quadrupel helix in actie

Turner heeft zich verbonden aan de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC). Eind 2020 is Turner’s Jeroen Visscher de werkgroep Onderwijs gestart, waarin onderwijs, onderzoek en overheid zich samenwerken om AI zinvol in te zetten ten gunste van studenten en docenten. De werkgroep startte dan ook met een serie ronde tafel sessies, samen met docenten en studenten. Hoe is dat gegaan? En wat heeft dat opgeleverd?​

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

Opening Maand van de AI in het Onderwijs

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) is mede-organisator van de Maand van de AI in het Onderwijs. De maand juni staat dan ook bomvol (online) evenementen om de bewustwording van AI in het onderwijs te vergroten. Tijdens de openingssessie kwamen de belangrijkste onderwerpen aan bod.

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

Juni, de Maand van de AI in het Onderwijs

Jeroen Visscher leidt binnen de Nederlandse AI Coalitie de Werkgroep Onderwijs. In juni organiseert de werkgroep de Maand van de AI in het Onderwijs. Samen met SURF en Het Versnellingsprogramma staat er nu een tjokvol programma over kunstmatige intelligentie in het onderwijs.​

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

10 tips om Artificial Intelligence werkend te krijgen binnen jouw organisatie

Steeds meer financiële instellingen investeren in Artificial Intelligence. Toch zijn lang niet alle deze AI-initiatieven zo succesvol als gehoopt. Hoe kan dat? En wat kun je als manager of bestuurder doen om AI werkend te krijgen binnen jouw organisatie? Frits Korthals Altes en Egbert Clevers geven 10 aanbevelingen voor strategie-executie voor AI.​

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

Schaalbare AI-oplossingen voor onderwijs

Turner’s Jeroen Visscher heeft zich aan de Nederlandse AI Coalitie verbonden als trekker van de werkgroep onderwijs. De afgelopen tijd heeft hij een team van betrokkenen uit onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven en overheid verbonden aan deze werkgroep. Tijd om kennis te maken met een van de werkgroepleden van het eerste uur: Gerdinand Bosch, de CIO van Avans Hogeschool.

Lees meer »
Artificial Intelligence
Alexander Bruinsma

Veelbelovende start van de werkgroep Onderwijs

Maandag 23 november was de officiële kick-off van de werkgroep Onderwijs van de NLAIC. Zo’n 225 deelnemers deden mee aan de sessie. Enthousiaste en betrokken deelnemers die willen bouwen aan de toepassing van Artificial Intelligence in het onderwijs. Welke stappen hebben we samen gezet?

Lees meer »
Artificial Intelligence
Alexander Bruinsma

Kick-off Werkgroep Onderwijs

Hoe kan AI precies bijdragen aan beter onderwijs en het beter benutten van talent? En hoe kun je omgaan met bedreigingen van AI? Dat wordt nog weinig concreet, zien we.

Lees meer »

Contact

We leren je graag kennen. Neem contact op voor een kennismaking.

Huize de Boom
Arnhemseweg 107
3832 GK Leusden

Telefoon: +31 (0)33 – 285 93 00
Email: info@turner.nl

BLIJF OP DE HOOGTE