Artificial Intelligence

Nederlandse AI Coalitie ontvangt investering van Nationaal Groeifonds

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC), het publiek-private samenwerkingsverband rond kunstmatige intelligentie, waar Turner aan deelneemt, ontvangt een investering van het Nationaal Groeifonds. NL AIC ontvangt 276 miljoen euro voor AiNed, een van de tien projecten die bij de eerste investeringsronde al een investering ontvangen. “Een geweldige impuls,” aldus Turner’s Jeroen Visscher.

Nederlandse AI Coalitie ontvangt investering van Nationaal Groeifonds

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC), het publiek-private samenwerkingsverband rond Artificial Intelligence waar Turner aan deelneemt, ontvangt een investering van het Nationaal Groeifonds. Dat maakte het Ministerie van Economische Zaken op vrijdag 9 april bekend. Met het Nationaal Groeifonds investeert het kabinet in de komende 5 jaar 20 miljard euro in projecten die zorgen voor economische groei voor de lange termijn. AiNed, een programma van de NL AIC, is een van de tien projecten die bij de eerste ronde haar investeringsaanvraag gehonoreerd krijgt en ontvangt een investering van 276 miljoen euro vanuit het Nationaal Groeifonds. “Een geweldige impuls,” aldus Turner’s managing partner Jeroen Visser

AI-Initiatieven in het onderwijs

Jeroen Visscher, voorzitter van de Werkgroep Onderwijs van NLAIC, reageert: “Een grote stap voor dit mooie samenwerkingsverband. Samenwerking tussen onderwijs, onderzoek, overheid en bedrijfsleven is cruciaal om kunstmatige intelligentie in te zetten voor de toekomst van Nederland. De steun uit het Nationaal Groeifonds helpt de NL AIC om haar ambities te verwezenlijken, een geweldige impuls.”

Tessa Rombouts- van Puijenbroek, ook vanuit Turner betrokken bij de werkgroep: “In de werkgroep maken we nu ideeën vanuit docenten, studenten, onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven en overheid concreet. We richten ons in ons portfolio op het inventariseren van bestaande initiatieven én het formuleren en starten van nieuwe initiatieven. Zo hebben we recent tien nieuwe pilots voor de toepassing van AI in het onderwijs geformuleerd: van gepersonaliseerd leren tot het ondersteunen van docenten. Hoe gaaf zou het zijn als deze doorgang kunnen vinden, mede dankzij deze steun?”

Stimulans voor startups en scale-ups

Frits Korthals Altes, vanuit Turner betrokken bij de Werkgroep Startups & Scale-ups licht toe: “Ook voor startups is dit geweldig nieuws. Zij beschikken over enorm veel creativiteit en talent. Via het AiNed programma vinden vernieuwende ideeën vanuit bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheden sneller hun weg naar praktijktoepassingen. Zo kunnen startups en scale-ups sneller en beter doorgroeien.”

"Een grote stap voor dit mooie samenwerkingsverband."

Jeroen Visscher, managing partner TUrner

Breed investeringsprogramma

AiNed is een breed investeringsprogramma dat beoogt het potentieel van kunstmatige intelligentie voor de Nederlandse economie en samenleving te benutten. Het bestaat uit projecten die zich richten op het aantrekken en behouden van AI-talent, het opleiden van studenten en werknemers, en op het versnellen van de ontwikkeling en toepassing van AI. 

Meer over de Nederlandse AI Coalitie en het AiNed programma vind je hier.

Meer over het Nationaal Groeifonds en de tien projecten waarin geïnvesteerd wordt vind je hier.

Alle inzichten over Artificial Intelligence van onze specialisten.

Artificial Intelligence
Alexander Bruinsma

AI in het onderwijs: ‘Je kunt morgen aan de slag’

Natuurlijk zitten er haken en ogen aan het gebruik van artificiële intelligentie (AI) in het onderwijs, maar de snelle opkomst van ChatGPT en andere platforms dwingt onderwijsinstellingen serieus na te denken hoe ze deze nieuwe technologie gaan gebruiken.

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

Werkgroep Onderwijs: de quadrupel helix in actie

Turner heeft zich verbonden aan de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC). Eind 2020 is Turner’s Jeroen Visscher de werkgroep Onderwijs gestart, waarin onderwijs, onderzoek en overheid zich samenwerken om AI zinvol in te zetten ten gunste van studenten en docenten. De werkgroep startte dan ook met een serie ronde tafel sessies, samen met docenten en studenten. Hoe is dat gegaan? En wat heeft dat opgeleverd?​

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

Opening Maand van de AI in het Onderwijs

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) is mede-organisator van de Maand van de AI in het Onderwijs. De maand juni staat dan ook bomvol (online) evenementen om de bewustwording van AI in het onderwijs te vergroten. Tijdens de openingssessie kwamen de belangrijkste onderwerpen aan bod.

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

Juni, de Maand van de AI in het Onderwijs

Jeroen Visscher leidt binnen de Nederlandse AI Coalitie de Werkgroep Onderwijs. In juni organiseert de werkgroep de Maand van de AI in het Onderwijs. Samen met SURF en Het Versnellingsprogramma staat er nu een tjokvol programma over kunstmatige intelligentie in het onderwijs.​

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

10 tips om Artificial Intelligence werkend te krijgen binnen jouw organisatie

Steeds meer financiële instellingen investeren in Artificial Intelligence. Toch zijn lang niet alle deze AI-initiatieven zo succesvol als gehoopt. Hoe kan dat? En wat kun je als manager of bestuurder doen om AI werkend te krijgen binnen jouw organisatie? Frits Korthals Altes en Egbert Clevers geven 10 aanbevelingen voor strategie-executie voor AI.​

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

Schaalbare AI-oplossingen voor onderwijs

Turner’s Jeroen Visscher heeft zich aan de Nederlandse AI Coalitie verbonden als trekker van de werkgroep onderwijs. De afgelopen tijd heeft hij een team van betrokkenen uit onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven en overheid verbonden aan deze werkgroep. Tijd om kennis te maken met een van de werkgroepleden van het eerste uur: Gerdinand Bosch, de CIO van Avans Hogeschool.

Lees meer »
Artificial Intelligence
Alexander Bruinsma

Veelbelovende start van de werkgroep Onderwijs

Maandag 23 november was de officiële kick-off van de werkgroep Onderwijs van de NLAIC. Zo’n 225 deelnemers deden mee aan de sessie. Enthousiaste en betrokken deelnemers die willen bouwen aan de toepassing van Artificial Intelligence in het onderwijs. Welke stappen hebben we samen gezet?

Lees meer »
Artificial Intelligence
Alexander Bruinsma

Kick-off Werkgroep Onderwijs

Hoe kan AI precies bijdragen aan beter onderwijs en het beter benutten van talent? En hoe kun je omgaan met bedreigingen van AI? Dat wordt nog weinig concreet, zien we.

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

5 data governance tips

Artificial Intelligence 5 Data governance tips: maak van je ‘data lake’ geen ‘data swamp’ Turner’s Frits Korthals Altes ziet veel organisaties die aan de slag

Lees meer »

Contact

We leren je graag kennen. Neem contact op voor een kennismaking.

Huize de Boom
Arnhemseweg 107
3832 GK Leusden

Telefoon: +31 (0)33 – 285 93 00
Email: info@turner.nl

BLIJF OP DE HOOGTE