Artificial Intelligence

Banken, zet nu AI in om ondernemers te helpen

De overheid probeert ondernemers sinds begin van de Corona-crisis met allerlei instrumenten overeind te houden. Ook banken hebben een belangrijke taak om het mkb en zzp’ers op tijd van krediet te voorzien, zo schreven we in ons vorige blog.

Overheid zet alle zeilen bij​

Toch zien we – een paar weken later – dat deze geldstroom vanuit banken maar beperkt op gang komt. Als banken slim zijn, zetten ze juist nu Artificial Intelligence in om ondernemers te helpen.

Zijn banken klaar voor de hausse?

Momenteel wordt er nog maar weinig gebruik gemaakt van de regelingen die de overheid via banken aanbiedt. De zogenaamde BMKB-C regeling, waarbij de overheid voor 75% garant staat voor bankkrediet aan mkb’ers is nu breed beschikbaar. Onder andere ABN AMRO, Deutsche Bank, ING, Rabobank, Riverbank en Triodos Bank kunnen het mkb op deze manier van extra krediet voorzien. Toch blijkt uit marktonderzoek dat 85% van de ondernemers nog geen contact heeft gehad met hun bank. Met de verlenging van de Corona-maatregelen is de verwachting dat deze stroom nog op gang moet komen en dat er de komende weken duizenden aanvragen zullen binnenstromen.

Om in aanmerking te komen, dienen ondernemers wel aan te tonen hoe ‘coronabestendig’ ze zijn. De Nederlandse Vereniging van Banken zegt dat banken per aanvraag een individuele kredietbeoordeling aan het maken zijn door te kijken hoe de omzet en kasstroom zich ontwikkelen. Banken zijn nu in gesprek met de overheid om een behapbare afhandeling van aanvragen mogelijk te maken.

“Geef AI teams de opdracht om de ondernemers en de Nederlandse economie te redden”

Ronde tafel donderdag 19 november

Hoe kan jouw organisatie nou echt die kansen van AI benutten? Kom naar het rondetafelgesprek, speciaal voor leidinggevenden van AI en data science afdelingen in de financiële sector. Leren van elkaars knelpunten en oplossingen. De setting is kleinschalig en corona-proof.

Durf juist nu AI in te zetten

Banken, dit is de kans om te innoveren met Big Data en Artificial intelligence (AI). Deze innovaties helpen niet alleen in de huidige situatie om het evalueren van ‘coronabestendigheid’ behapbaar te maken. Het is ook een duurzame oplossing om op grote schaal veel klanten te bedienen en structureel kosten te verlagen in kredietverstrekking. De meeste banken hebben de afgelopen jaren flinke Data en AI capabiliteit opgebouwd. Veel kennis en kunde is al aanwezig maar de focus en slagkracht ontbreekt. Geef deze resources de opdracht om de ondernemers en Nederlandse economie te redden.

Hoe ziet AI er voor kredietverstrekking uit?

De voorspellende datatoepassingen dienen de volgende ingrediënten mee te nemen om de levensvatbaarheid van de onderneming te beoordelen;

  1. Transactiegegevens om de balanspositie op te maken. Voor nieuwe kredieten/klanten kunnen de mogelijkheden van PSD2 een uitkomst bieden. Zo kunnen betaalgegevens zonder vertraging geaccumuleerd worden.
  2. Lokale economische factoren, zoals de ontwikkeling van kopers/economische activiteiten in de omgeving. Bijvoorbeeld Google kan hiervoor data leveren. Voor elke bedrijfslocatie voorspelt Google op basis van het verleden al de meest drukke periodes, wachttijden en bezoekduur. Een belangrijke factor voor winkels, horeca, kapperszaken, sportscholen die nu juist getroffen worden door de Corona-maatregelen.
  3. Een voorspelling van levensvatbaarheid is nodig om het krediet te verstrekken. AI zorgt voor een goede voorspelling op basis van de betaalgegevens, economische activiteit in de omgeving en een slim algoritme.

 

Samenvattend maken banken zich op om duizenden zakelijke kredieten te verstrekken. De beoordeling van de coronabestendigheid is nu een veel te tijdrovend proces afhankelijk van interpretaties. Financiële instellingen kunnen nu de kans grijpen om duurzaam te innoveren met schaalbare datatoepassingen om uiteindelijk de Nederlandse economie te helpen.

Ontmoet de auteurs

Alle inzichten over Artificial Intelligence van onze specialisten

Artificial Intelligence
Alexander Bruinsma

AI in het onderwijs: ‘Je kunt morgen aan de slag’

Natuurlijk zitten er haken en ogen aan het gebruik van artificiële intelligentie (AI) in het onderwijs, maar de snelle opkomst van ChatGPT en andere platforms dwingt onderwijsinstellingen serieus na te denken hoe ze deze nieuwe technologie gaan gebruiken.

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

Werkgroep Onderwijs: de quadrupel helix in actie

Turner heeft zich verbonden aan de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC). Eind 2020 is Turner’s Jeroen Visscher de werkgroep Onderwijs gestart, waarin onderwijs, onderzoek en overheid zich samenwerken om AI zinvol in te zetten ten gunste van studenten en docenten. De werkgroep startte dan ook met een serie ronde tafel sessies, samen met docenten en studenten. Hoe is dat gegaan? En wat heeft dat opgeleverd?​

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

Opening Maand van de AI in het Onderwijs

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) is mede-organisator van de Maand van de AI in het Onderwijs. De maand juni staat dan ook bomvol (online) evenementen om de bewustwording van AI in het onderwijs te vergroten. Tijdens de openingssessie kwamen de belangrijkste onderwerpen aan bod.

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

Juni, de Maand van de AI in het Onderwijs

Jeroen Visscher leidt binnen de Nederlandse AI Coalitie de Werkgroep Onderwijs. In juni organiseert de werkgroep de Maand van de AI in het Onderwijs. Samen met SURF en Het Versnellingsprogramma staat er nu een tjokvol programma over kunstmatige intelligentie in het onderwijs.​

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

10 tips om Artificial Intelligence werkend te krijgen binnen jouw organisatie

Steeds meer financiële instellingen investeren in Artificial Intelligence. Toch zijn lang niet alle deze AI-initiatieven zo succesvol als gehoopt. Hoe kan dat? En wat kun je als manager of bestuurder doen om AI werkend te krijgen binnen jouw organisatie? Frits Korthals Altes en Egbert Clevers geven 10 aanbevelingen voor strategie-executie voor AI.​

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

Schaalbare AI-oplossingen voor onderwijs

Turner’s Jeroen Visscher heeft zich aan de Nederlandse AI Coalitie verbonden als trekker van de werkgroep onderwijs. De afgelopen tijd heeft hij een team van betrokkenen uit onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven en overheid verbonden aan deze werkgroep. Tijd om kennis te maken met een van de werkgroepleden van het eerste uur: Gerdinand Bosch, de CIO van Avans Hogeschool.

Lees meer »
Artificial Intelligence
Alexander Bruinsma

Veelbelovende start van de werkgroep Onderwijs

Maandag 23 november was de officiële kick-off van de werkgroep Onderwijs van de NLAIC. Zo’n 225 deelnemers deden mee aan de sessie. Enthousiaste en betrokken deelnemers die willen bouwen aan de toepassing van Artificial Intelligence in het onderwijs. Welke stappen hebben we samen gezet?

Lees meer »
Artificial Intelligence
Alexander Bruinsma

Kick-off Werkgroep Onderwijs

Hoe kan AI precies bijdragen aan beter onderwijs en het beter benutten van talent? En hoe kun je omgaan met bedreigingen van AI? Dat wordt nog weinig concreet, zien we.

Lees meer »
Artificial Intelligence
mkan

5 data governance tips

Artificial Intelligence 5 Data governance tips: maak van je ‘data lake’ geen ‘data swamp’ Turner’s Frits Korthals Altes ziet veel organisaties die aan de slag gaan

Lees meer »

Contact

We leren je graag kennen. Neem contact op voor een kennismaking.

Huize de Boom
Arnhemseweg 107
3832 GK Leusden

Telefoon: +31 (0)33 – 285 93 00
Email: info@turner.nl

BLIJF OP DE HOOGTE