Consultancy.eu

Strategy = Execution wint 'Oscar' voor managementboeken

Strategy = Execution, de internationale editie van Jacques Pijl's management klassieker, heeft goud behaald bij de Axiom Awards. Dat is een prestigieuze jury en platform voor Amerikaanse managementboeken. Consultancy.eu schrijft over deze 'Oscar' voor managementboeken.

Strategy = Execution wint 'Oscar' voor managementboeken

Nadat Strategie = Executie al eens het beste managementboek voor CEO’s is genoemd in Het Financieele Dagblad, heeft Jacques Pijl met zijn internationale editie wereldwijde erkenning gekregen. Hij ontving de ‘Oscar’ onder de managementboeken: de Axiom Business Book Awards.

Vorige week reikte de Amerikaanse uitgever Axiom de prijzen uit van de prestigieuze Business Book Awards. Het is een jaarlijkse erkenning van wereldwijd gepubliceerd managementboeken, ook wel de Oscars van de management boeken genoemd. De prijzen worden sinds 2008 uitgereikt in 23 verschillende categorieën, waaronder Business Disruption, Leadership, Entrepreneurship en Career.

In de categorie Business Theory heeft Strategy = Execution dit jaar de gouden medaille gewonnen. Het boek helpt bestuurders, directeuren en managers  om de vertaling te maken van strategische plannen naar tastbare resultaten. Een grote uitdaging, want meer dan 70% van de transformaties blijkt te mislukken (volgens BCG) en voldoet niet aan de verwachtingen die aan de start van het ontwerp en de besluitvorming waren gewekt.

“Een strategie is slechts zo briljant als haar uitvoering,” zei Jacques Pijl al tijdens de boeklancering van het boek Strategie = Executie in 2016. Deze Nederlandse editie heeft snel naam gemaakt onder bestuurders, directeuren en ondernemers. Feike Sijbesma (destijds de CEO van DSM) beschreef het boek met de zestien bouwstenen al als ‘must-read for all executives.”

Meer bestuurders volgden met aanbevelingen, zoals  Jacques van den Broek (CEO Randstad), Ben Verwaayen (voormalig CEO van Alcatel-Lucent) en Herna Verhagen (CEO van PostNL). Ook academici van toonaangevende instellingen zoals het Franse Insead en het Zwitserse IMD bevelen het boek aan. Niet veel later werd Strategie = Executie een bestseller en werd het door het Financieele Dagblad het beste management boek voor CEO’s genoemd. 

Drie jaar later werd de Engelstalige editie wereldwijd gelanceerd, ‘Strategy = Execution | Faster improvement, renewal and innovation in a new era’. Binnen het jaar is dit boek dus bekroond door de Axiom-jury voor de “cutting edge insights, practical applicability and innovativeness in a field that is now top of mind in any boardroom.”

“Het boek is gebaseerd op vier jaar onderzoek bij door het team van Turner en is gebaseerd op meer dan 300 bronnen, een analyse van 75 strategie-executie cases van bedrijven en meer dan 60 interviews met bestuurders,” legt Pijl uit, die partner is bij Turner, een bekroond Nederlands management consulting bureau met ongeveer 70 professionals.

“Organisaties van elk formaat riskeren disruptie door concurrenten of ‘tech-savvy’ nieuwe markttoetreders. Continuïteité is niet langer een gegeven. Er blijft slechts een enkel competitief voordeel over, strategie = executie. In de snelveranderend wereld van vandaag zijn stevigheid, snelheid en wendbaarheid in executie belangrijker dan een perfect uitgewerkte strategie.”

Met de prijs schaart Pijl zich in een illuster rijtje voorgangers, zoals de Canadese academicus en managementboek auteur Henry Mintzberg, Nobelprijswinnaar Robert Shiller, Pullitzer winnaar Doris Kearns Goodwin en voormalig US Secretary of State Condoleezza Rice, om er een paar te noemen.

Lees het volledige artikel (in het Engels) op consultancy.eu